Ekonomi Astaş, Mandarin’i ikna etti Bodrum dünyaya açılıyor

Astaş, Mandarin’i ikna etti Bodrum dünyaya açılıyor

07.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Astaş Gayrimenkul, dünyada efsanevi hizmetleriyle tanınan Mandarin Oriental Hotel Group’u Bodrum’da 600 bin metrekarede yapacağı dev projeyle ilk kez Türkiye’ye getirdi. Proje hem Türk hem de dünya sosyetesini Bodrum’da buluşturacak

Astaş, Mandarin’i ikna etti Bodrum dünyaya açılıyor

Astaş Gayrimenkul, Bodrum’da yapacağı dev projeyle dünyada kişiye özel otel hizmetlerinde adeta bir çığır açan Mandarin Oriental Hotel Group’u ilk kez Türkiye’ye getirdi. Bodrum Cennet Koyu’nda 600 bin metrekarelik arazide yapılacak The Residences at Mandarin Oriental projenin imza töreninde konuşan Astaş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Mandarin Oriental Hotel Group’u Türkiye’ye getirme başarısı gösterdiklerini belirterek, “Türkiye son 10 yıldır hızla büyüyor ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Biz de dünyanın en önemli markalarından biri olan Mandarin Oriental ile yaptığımız bu işbirliğiyle bunu pekiştiriyoruz” dedi.
Aşçı, projenin lüks otel, villalar, daireler, 3 koy ve 2 kilometrelik sahil şeridinden oluşacağını belirterek, 600 milyon euro yatırım değerine sahip projenin 2 yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Projenin bulunduğu arazinin doğal bir cennet gibi olduğunu vurgulayan Aşçı, “Bu yatırımla birlikte Bodrum önemli bir merkez haline gelecek ve daha başka yatırımları da çekecek” diye konuştu. Vedat Aşçı, daha önceki projelerinde de ünlü markalarla çalıştıklarını belirterek, “2007 yılında Kempinski Residences Astoria, 2008 yılında Bellevue Residences Managed by Kempinski projelerini hizmete açtık. Maçka Residences Interior Design by Armani / Casa Managed by Kempinski projesini 2012 yılının yazında hizmete açacağız” diye konuştu.

İstanbul’a da geliyor
Mandarin Oriental Group Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Operasyon Müdürü Christoph Mares de, Türkiye’deki ilk projelerine Bodrum’dan başladıklarını belirterek, Böyle bir projenin parçası oldukları için duydukları memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’de lüks bir otel projesini dört gözle beklediklerini ifade eden Mares, “Astaş Holding ile birlilkte lüks tatil kavramını yeniden yaratacağız. Benzersiz servislerimizle kişiye özel hizmetlere odaklanacağız. Bu sayede Bodrum, Akdeniz’in önemli çekim merkezlerinden biri olacak” dedi. Mandarin Oriental Hotel Group Bölge İş Geliştirme Direktörü Paul M. Massot ise, özellikle İstanbul’un büyük bir potansiyel taşıdığını ve bu kentte de bir projenin içinde yer alacaklarını söyledi.
Projenin Kültür Bakanlığı’nın izinleriyle hayata geçirildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Grubu Başkanı Cumhur Güven Taşbaşı da, projenin Bodrum’u daha kaliteli hale getireceğini belirterek, “Çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanan projenin destekçisi ve takipçisi olacağız” diye konuştu.

100 bin ağaç
600 bin metrekarelik arazide tasarlanan proje ilginç mimarisinin yanında peyzajıyla da dikkat çekecek. Araziye 100 bin ağaç ve 1 milyon bitki dikilecek. Göltürkbükü Cennet Koyu’nda iki kilometre sahil şeridi olan projede üç özel koy, tamamı deniz manzaralı, havuzlu 98 villa ve 116 rezidans bulunuyor. Otel ise geniş güneşlenme teraslarının yanı sıra çoğu özel bahçe ve havuza sahip deniz manzaralı 82 özel otel odası ve 20 suitiyle hizmet verecek. 118 delikli Vita Park Şampiyona golf sahası, otele 30 dakika mesafede yer alacak.


Arsayı ünlülerden topladı
Vedat Aşçı, projenin yapılacağı Bodrum Cennet Koyu’ndaki arsayı 2010 yılında farklı isimlerden satın aldığını belirterek, Dedeman Grubu, Ethem Sancak, Bülent Eczacıbaşı, Mustafa Sarıoğlu ve birkaç köylüden satın aldığını kaydetti. Aşçı, 600 milyon euro maliyeti olan projede arsa için 250 milyon euro’ya yakın bir bedel ödediğini ve arsanın özel imarlı olduğunu anlattı.


Konutlaırın % 38’i şimdiden satıldı
Vedat Aşçı, projede Türkiye ile birlikte tüm dünyada satışa çıktıklarını beliterek, 98 villa ve 116 dairenin büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Ön taleple birlikte şimdiye kadar konutların yüzde 38’ini sattıklarını ifade eden Aşçı, “Satışların yüzde 16’sı yabancılara, yüzde 22’si de yerlilere yapıldı. Satışları sadece önemli isimlere ve ailelere yapıyoruz. Villa fiyatlarımız 3 milyon ile 4.5 milyon euro, dairelerse 900 bin ile 2 milyon euro arasında değişiyor. Projenin yüzde 65’ini Türk müşterilere, yüzde 35’ini ise yabancılara satma hedefimiz var.”



OTELİN GECELİK FİYATI 50 BİN EURO
Vedat Aşçı, Mandarin Oriental ile 102 odalı otelin işletmesi için toplam 60 yıllık anlaşma imzaladıklarını belirterek, otel fiyatlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Mandarin Oriental Group’un diğer işletmelerindeki fiyatlardan yola çıkarsak gecelik 2 ile 50 bin euro aralığından söz edilebilir. 50 bin euro villa tarzındaki odalarda geçerli olacak ama bunlar tahmini fiyat. Projede helikopter pisti olacak. Ayrıca deniz uçağı satın alacağız ve müşterilerin hizmetine sunacağız. Dünyanın neresinden olursa olsunlar gidip alacağız. İsteyenler de özel uçaklarıyla gelebilecek.”



DÜNYADA 42 OTEL İŞLETMESİ YAPIYOR
Dünyada efsanevi servisleriyle tanınan Mandarin Oriental Hotel Group, Hong Kong’daki The Mandarin’in açılışıyla 1963’de kuruldu. Toplam 27 ülkede 10 bin oda kapasiteli 42 lüks oteli bulunan grubun bu yatırımlarının 18 tanesi Asya’da, 12 tanesi Amerika’da ve 12 tanesi ise Avrupa ve Orta Doğu’da yer alıyor. Grubun işletmekte olduğu veya gelişme aşamasında 13 tane de The Residences at Mandarin Oriental projesi bulunuyor.



Türkiye’nin kendi yeşil bina sertifikası olacak


20-21 Şubat’ta yapılacak ‘Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nden önce iyi bir haber geldi. Henüz yurtdışından alınan 22 yeşil binaya sahip Türkiye, binalarının yeşil olup olmadığını kendisi belirleyecek



Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi öncesinde basın toplantısı düzenleyen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, 20-21 Şubat’ta yapılacak olan zirve hakkında bilgi verirken, Türkiye’nin ilk milli konut yeşil sertifikasının da hazırlandığını açıkladı.
Bundan sonraki dönemde binalar için yeşil olan ve olmayan ayrımına gidileceğine dikkat çeken Sur, Türkiye’de henüz yeşil bina sektörünün ülkemizde henüz gelişmediğini vurguladı. Şu anda sertifikalı olarak 22 tane yeşil bina, 70’e yakın da başvuru olduğunu ifade eden Sur, Türkiye’nin kendine ait bir sertifikasyon sistemine sahip olmasının önemine değindi.

25 bin m2’ye 25 bin dolar
Tek bir sertifikasyon sistemini her ülkeye uygulamanın mümkün olmadığını belirten Sur, Türkiye’nin ilk milli konut yeşil sertifikasının hazırlandığını açıkladı. Sur, yabancı ülkelerden sertifika almanın yüksek bir maliyeti de beraberinde getirdiğinin altını çizerek, Türkiye’de yapılan çalışmalar kapsamında 25 bin metrekarelik bir alana 25 ile 30 bin dolar arasında bir giderle yeşil bina sertifikası verilebileceğini kaydetti. Sur, yurtdışında farklı sertifika çeşitleri olduğunu belirterek, bina maliyetinin yüzde 1 ila 8’ine yeşil bina sertifikasına sahip olunabileceğini ekledi.
Bir yeşil binada olması gerekenler hakkında konuşan Haluk Sur, yeşil malzeme ve yeşil mobilya anlayışıyla inşa edilmesi gereken binaların enerji verimliliği ve dış cephe yalıtımının ötesinde yeşil tasarım anlayışıyla yapılması gerektiğini kaydetti. Sur, aydınlanmanın, güneş ve rüzgar enerjisinin, ısıtma ve soğutmada kullanılan yenilenebilir enerjinin önemine değindi.

Dönüşüm ‘yeşil’ olmalı
Karbondioksit salınımının ve enerji tüketiminin neredeyse yüzde 40-50’lik kısmı inşaat sektöründen kaynaklandığını ifade eden Sur, bu noktada kentsel dönüşümün önemine değinerek, dönüşüm çerçevesinde yenilenen yapıların yeşil bina kategorisinde olmasına ne denli önem gösterilirse sektörün de aynı oranda değerleneceğini söyledi.




Tarihi binası olana 105 bin lira kredi veriyor


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihi binalara sağladığı restorasyon kredilerini vermeye devam ediyor. Şimdiye kadar 28.6 milyon lira restorasyon kredisi veren TOKİ, kredi başvurularını kabul edecek. 2005 ve 2006’da yıllarında kredi üst limiti 75 bin lirayken 2010 yılına kadar kredi üst limiti 80 bin liraya, 2011’de ise 90 bin lira çıkarıldı. 2012 yılıyla birlikte restorasyon kredilerinde miktar arttırılarak 105 bin liraya çıkarıldı.
TOKİ, 2012 yılı restorasyon kredisi başvurularının 06 Şubat 2012 – 02 Mart 2012 tarihleri arasında kabul edileceğini açıkladı. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 105 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Restorasyon kredisi başvurusunda "Eserin, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleriyle restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, arsanın ve binanın durumunu gösteren tapu örneği" gibi belgeler isteniyor. Kullandırılan kredinin faizi yıllık yüzde 4, vadesi ise 10 yıl olacak. Geri ödemeler aylık sabit taksitler halinde tahsil edilecek.



Akşan’dan Ankara ve İzmir’e çelik gibi proje

Türkiye’de en fazla çelikten müstakil konut üreten firma olan Akşan Yapı’nın İzmir’de doğayla kent yaşamını buluşturduğu 555 konutluk 35. Sokak projesi, Türkiye’nin en büyük çelik konut projesi olma özelliğini de taşıyor. Akşan Yapı Başkanı Melih Şimşek, projede, 81 ile 272 metrekare büyüklükte daire seçenekleri bulunduğunu, belirterek, Sokak projesinin ilk etabı olan 298 adet konutun, 2012 yılı sonunda müşterilerine teslim edileceğini söyledi.
Şimşek, Türkiye’nin ilk çok katlı çelik konut projesi Ankara’daki AnkaNatura’nın ise 20 bin metrekaresi yeşil alanlara ayrılmış 69 bin metrekarelik alanda inşa edildiğini söyledi. Şimşek, AnkaNatura’da 140 ile 376 metrekare arasında 2+1 daireler, bahçe ve arakat vet eras dublekslerinin bulunduğunu kaydetti.


Güneşli’nin AVM’sinde kiralamalar sürüyor

Gül İnşaat tarafından Güneşli’de inşa edilen ve Eylül 2012’de teslimatları gerçekleşecek olan konut ve AVM projesinde kiralamalar devam ediyor. 120 milyon TL yatırım değerine sahip olan projede 90 adet mağaza yer alıyor.
Projeyle, bir milyon nüfuslu Güneşli bölgesinin ticari hayatına da canlılık getireceklerini söyleyen Gül İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın, “Güneşli’de benzersiz bir konuma sahibiz. AVM projesi yatırımcılar için oldukça cazip koşullara sahip. Hipermarketten tekstil mağazalarına kadar geniş bir mağaza karmasına sahip olan proje büyük bir ilgiyle karşılaştı” dedi. Araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bir bölgede inşa edilen AVM projesinde yer alan mağazaların 18 tanesi cadde üzerinde yer alıyor.



Yeni Banu Evleri’ni Ispartakule’ye taşıyor


Hasanoğlu İnşaat, Bahçeşehir’de gerçekleştirdiği Banu Evleri projesinin ardından uzun süren sessizliğini bozuyor. Firma, 2004–2009 yılları arasında hayata geçirdiği Banu Evleri Bahçeşehir’in ardından şimdi de Banu Evleri Ispartakule projesine başladı. 15.000 metrekarelik arazi içinde konumlanan projede, 10 farklı tipte 160 daire yer alıyor. Yüksek katlı 2 bloktan oluşan projede, 3 farklı tipte 16 tane villa da bulunuyor. İçerisinde fitness center, kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı ve sauna bulunan projenin lansmanınınsa bahar aylarında yapılması planlanıyor. İnşaatına Kasım 2011’de başlanan proje mart ayında ön satışa çıkacak.

Mis Sokak’ta inşaat karşılığı kiralama ihalesi


Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki 4 bin 935 metrekare inşaat alanından oluşan dört dükkan, apartman, garaj ve odayı inşaat yapımı karşılığı kiralayacak. Resmi Gazete’de yayımlanan ihale ilanına göre, Beyoğlu Hüseyinağa Mahallesi İstiklal Caddesi Mis Sokak’taki vakıf taşınmazı, Yap-İşlet-Devret-Modeliyle Kapalı Teklif Usulü ile 25 yıl süreyle yapım karşılığı kiralanacak.
Mevcut imar durumu (Turizm veya Hizmet veya Ticaret) doğrultusunda kullanılmak üzere ihaleye çıkarılan ve dört dükkan, apartman, garaj, odadan oluşan taşınmaz, 739 metre kare yüz ölçümüne, 4 bin 935 metre kare de toplam inşaat alanına sahip.
Muhammen bedeli 6 milyon 94 bin 725 lira olarak belirlenen ihalede geçici teminat tutarı da 182 bin 841,75 lira olarak tespit edildi. İhale, 28 Şubat 2012 tarihinde yapılacak.