Ekonomi Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu

Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu

03.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tofaş’ın geliştirdiği ve Bursa’da üretilen Egea’nın yıldızı parlamayı sürdürüyor. İhracatı 2015’in Aralık ayından bu yana 200 bin adedi bulan Egea, Avrupa’da da en çok satılan ilk 25 araç arasına girdi. İtalya’da ise Fiat’ın ikinci popüler modeli oldu...

Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu

Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen ve gelişiminin büyük bölümü Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen Bursalı Egea, özellikle Avrupa pazarının popüler modelleri arasına girerken, bu başarı, ihracat rakamlarına da yansıdı. Nitekim ilk ihracatına Aralık 2015’te başlanan Egea’nın (Tipo) ihracat adetleri, 1 Temmuz itibariyle 200 bin adede ulaştı.

Haberin Devamı

Özellikle Mayıs ayında büyük sıçrama yapan, Avrupa’da Tipo, Meksika’da ise Dodge Neon adıyla satılan Egea, Avrupa pazarında en çok satan 25 model arasına girmeyi başardı. Bu yılın ilk 4 ayında yüzde 270’lik satış artışıyla 46 bin adedin üzerinde satan Tipo, Mayıs ayında da 15 bin 634 adetlik satışa ulaştı ve C sınıfının aylık bazda en çok satan 6. modeli haline geldi. İtalya’da ise Mayıs ayında 7 bin 700 adetlik satışı gerçekleşen Tipo, böylelikle toplam pazarda orta sınıfın en çok satan ikinci modeli, Fiat’ın da bu pazarda Panda’dan sonra en çok sattığı ikinci modeli oldu.

‘Küresel başarı’

Egea model ailesinin ihraç edildiği ülke sayısının her geçen gün arttığını, bu sayının 47’ye çıktığını belirten Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “İlk üretiminden Temmuz 2017 ayına kadar geçen sürede 200 bininci aracımızı ihraç ediyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İlk etapta İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilen Egea ailesinin, kademeli olarak dünyanın pek çok farklı noktasına göndermeye başladıklarını dile getiren Eroldu, “Tofaş’ta geliştirerek üretilen Egea’nın kısa sürede ulaştığı başarı, bizlere ne kadar isabetli bir karar aldığımızı gösterdi. Küresel anlamda sürekli artan talebe cevap verebilmek için üretimimizi artırdık” diye konuştu. Egea model ailesini Ortadoğu’ya, Güney Afrika’ya, Avrupa’ya da gönderdiklerini anlatan Eroldu, Hatchback ve Station Wagon versiyonlarının devreye girmesiyle Egea ihracatının, 2017’nin ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini de vurguladı.

Bu yıl hedefİ tutturacak

2017 hedeflerini de dile getiren Eroldu, şöyle devam etti:

“Özellikle iki yıldan bu yana gerçekleştirdiği atılımlar, Tofaş’ın başarı hikâyesinden çok Türkiye’nin başarı hikâyesine dönüştü. Tofaş, Egea projesinin etkisiyle 2016 yılında üretim ve ihracat rakamlarını yıl boyunca artırdı. Geçen yılı, üretim ve ihracat adetlerinde sektör rekoruyla kapatırken, sektörün büyümesine önemli katkı sağladık. Bu yılın sonunda ihracat rakamlarımızda geçen yıla oranla önemli artış bekliyoruz. Başlıca ihraç pazarlarımızın büyümesi ve yeni modellerimizin bu pazarlardaki iyi performansları, yıl sonu için öngörülerimizin gerçekleşeceği konusunda bize umut veriyor. Tofaş olarak 2017’yi yaklaşık 300 bin adedin üzerinde bir ihracatla tamamlamayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu


27 milyar dolarlık rekora koşuyor
Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu


Otomotiv sektörü, bu yıl ihracatta gaz kesmeden rekora koşmaya devem ediyor. 27 milyar dolarlık rekora ulaşma hedefinde olan sektörün geçen ayki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.4 artışla 2.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre endüstri, Türkiye ihracatından aldığı payı da giderek yükselterek yüzde 21’e ulaştırdı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, geçtiğimiz ay da ihracatta binek otomobillerin önemli rol oynadığını belirterek, “Bu grupta yüzde 44 ihracat artışı yaşandı. Ülke grubu bazında ise yüzde 220 ihracat artışı kaydettiğimiz Amerika kıtasının, toplam ihracattaki payı da yüzde 9’a yükseldi” dedi. Sabuncu, ticari araçlarda da çift haneli ihracat artışı yaşandığını hatırlattı. OİB verilerine göre otomotiv ihracatı, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.4 artışla 2 milyar 500 milyon dolara imza atarken, yılın ilk yarısında da, aylık bazda 2.4 milyar dolarlık ortalamayı yakaladı. Otomotivin ocak-haziran döneminde ihracatı da yüzde 22.4 artışla 14 milyar 359 milyon dolara ulaştı. Sektörün yıl sonu hedefiyse, 27 milyar dolarla rekora imza atmak.

Binek otoda en büyük pazar olan İtalya’ya ihracat yüzde 16, Fransa’ya yüzde 35, Almanya’ya yüzde 36, Birleşik Krallık’a yüzde 49, ABD’ye de yüzde 100 arttı.

Haberin Devamı

En güçlü 911 siparişle üretilecek

Porsche, yolda kullanıma hazır en hızlı ve güçlü 911 versiyonu olan yeni 911 GT2 RS’i tanıttı. Çift turbolu motoru 700 HP güç üreten 911 GT2 RS, 0’dan 100 km/s hıza sadece 2.8 saniyede ulaşırken, azami hızı saatte 340 km/s. Bu özel otomobil, özel siparişle üretilecek.

Haberin Devamı

Yeni 911 GT2 RS, 700 HP’lik gücüne karşın, dolu depoyla 1.470 kg ağırlığa sahip. İki koltuklu olan otomobil, 3.6 litrelik motoruyla selefinden 80 HP daha fazla güç ve 50 Nm (750 Nm) daha fazla tork, yani motor çekiş gücü üretiyor.

Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu

Ekstra hafiflik

GT2 RS’deki yenilenen 7 ileri ve çift kavramalı GT şanzıman, gücün, otomobilin çekişinde herhangi bir kesintiye yol açmadan aktarılmasını sağlıyor.

Aracın hafifliği için ön kanatlar, tekerlek yuvalarındaki hava menfezleri, yan aynalarının dış kaplaması, arka yan kısımdaki hava girişleri ve arka kısmın bazı bölümlerinin yanı sıra iç mekandaki pek çok parça, karbon fiber takviyeli plastikten (CFR) üretildi. Otomobilin ağırlığını olabildiğince azaltmak için kaput da karbondan üretilirken, standart kaplamalı tavan ise magnezyumdan. Ancak bu model için geliştirilen ve isteğe bağlı alınabilen “Weissach” paketiyle, aracı 30 kilo daha hafifletmek mümkün.

Tüm 911 modellerinde olduğu gibi, ses, navigasyon ve iletişim, Porsche Communication Management (PCM) sistemiyle tek elden yönetiliyor. Yine standart özellik olan “Connect Plus” modülü ve “Porsche Track Precision” uygulaması da, akıllı telefonlarla sürüş verilerinin ayrıntılı şekilde kaydedilmesi, incelenmesi ve analiz edilmesine olanak sağlıyor.

Öte yandan Porsche Design, bu aracın piyasaya çıkışını, sınırlı sayıda üretilecek bir saatle kutladı. Motor sporları dünyasına atıfta bulunan 911 GT2 RS kol saati, yalnızca yeni otomobilin sahipleri tarafından satın alınabilecek.

Şehirli Seat yıl sonunda geliyor

İspanyol Seat’ın kompakt crossover sınıfındaki yeni modeli Arona tanıtıldı. Araç, 95 HP ve 115 HP’lik benzinli 1.0 TSI’ın yanı sıra 95 HP’lik 1.6 TDI dizel motor seçenekleriyle, bu yılın sonunda Türkiye’de satışa sunulacak.

Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu

Yeni Arona, yenilenmiş Leon ve Yeni Ibiza’nın ardından 2017 yılında İspanyol markanın çıkardığı üçüncü modeli oldu. Arona, kompakt boyutlarının şehir içindeki avantajlarını, şehirden uzaklaştığında gösterdiği crossover özellikleriyle bir araya getiriyor. İspanyol markanın sportif DNA’sını üzerinde barındıran Arona, kompakt boyutlarına karşın geniş bir iç mekan sunuyor. Arona’daki yüksek konsol konsepti, sürücünün, araçtaki her öğeyi gözünü yoldan ayırmadan kolayca kullanabilmesini sağlıyor.

Yeni Arona, Ön Bölge Asistanı, Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, Stop&Go (ACC ve DSG şanzımanla birlikte), Yorgunluk Tespit Sistemi, Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi, Geri Görüş Kamerası, 8 inç siyah dokunmatik ekran ve kablosuz şarj ünitesi gibi unsurların tümünü içeriyor. Ayrıca araç, isteğe bağlı olarak Arka Çapraz Trafik Uyarısı, Kör Nokta Tespit Sistemi ve Park Asistanı ile de satın alınabilecek.

Maserati’nin sporcusuna makyaj

İtalyan spor otomobil üreticisi Maserati’nin ilk olarak 2007’de tanıttığı GranTurismo modeli, 10 yıl aradan sonra makyajlandı. GranTurismo’nun 2018 model yılı için aerodinamikliği artıran dış tasarım detaylarına sahip versiyonu, güncellenen iç unsurları, yeni bilgi ve eğlence sistemiyle ön plana çıkıyor.

Avrupa’nın gözdesi oldu ihracatı 200 bini buldu

2007 yılından bu yana 37 bin adedin üzerinde GranTurismo ve GranCabrio üreten Maserati, göz alıcı model ailesini yeniledi. Pininfarina’nın tasarladığı en son Maserati modeli olan GranTurismo, yeni “köpek balığı burunlu” altıgen formlu ön ızgarası, yenilenen arka tamponuyla dikkati çekiyor. GranTurismo, 2018 model yılı için yapılan güncelleme kapsamında yeni 8.4 inç büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekran ve Harman Kardon Premium ses sitemiyle sunuluyor. GranTurismo, “Sport” ve “MC” versiyonlarıyla satışa sunuluyor. Her iki versiyonda da 8 silindirli 460 HP’lik 4.7 lt motor var.