Ekonomi AVRUPA’NIN ‘LEHMAN ANI’ YAKIN

AVRUPA’NIN ‘LEHMAN ANI’ YAKIN

18.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası Başkanlığı’nı 1 Temmuz’da Jim Yong Kim’e devretmeye hazırlanan Robert Zoellick, giderayak, Avrupa’nın içinde bulunduğu krizle ilgili çok sert uyarılarda bulundu.

AVRUPA’NIN ‘LEHMAN ANI’ YAKIN


Kriz konusunda çok geç kaldığını ve çok az iş yapıldığını belirten Zoellick, Avrupa basınına verdiği röportajlarda, Avrupa’nın ‘Lehman anı’nın yaklaştığını söyledi.

Haberin Devamı


ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın 2008 yılında batarak şu anda yaşanan krizi tetiklediğine atıfta bulunan Zoellick, Yunanistan’ın piyasaları bıçak sırtında tuttuğunu hatırlatarak, Avrupalı liderler krizi iyi yönetemezse bir ‘Lehman anı’nın yaşanacağını söyledi. Avrupa’nın etki gücünü yitirdiğini ve piyasalardaki belirsizlik nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin de büyük zorluklarla yüzyüze olduğunu dile getiren Zoellick, “Avrupalı siyasetçiler hep bir gün geç harekete geçiyor ve 1 euro az veriyor. İşler sıkışınca yeni likidite sağlamaya çalışıyorlar” dedi.


Tamam mı, devam mı...
Yunanistan’ın euro’dan çıkmasının çok büyük sonuçları olacağını dile getiren Zoellick, yine de Avrupa’nın Atina yönetimine rehin düşmekten kaçınması gerektiğini dile getirdi. 9.8 milyon Yunanlı dün ülkenin yeni yönetimini belirlemek için sandık başına giderken dünya piyasaları da çıkan sonucun euro’nun geleceği açısından nasıl yorumlanacağını anlamaya çalışıyor.

Haberin Devamı


Almanya Başbakanı Angela Merkel seçimlerden çıkan sonucun Avrupa Birliği - Uluslararası Para Fonu yardım kararlarına sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğini belirtirken eski Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu ülkesinin Euro Bölgesi’nden ayrılmasının “felaket” yaratacağını savunarak, “Bence Avrupa ‘tamam mı, devam mı’ noktasında” yorumunda bulundu.