Ekonomi Avrupa ve Ortadoğu’da ‘marka’ satın alacak

Avrupa ve Ortadoğu’da ‘marka’ satın alacak

14.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl Avrupa ve Ortadoğu’da lokal marka satın almayı planlayan Vestel Şirketler Grubu, Türkiye’de toplam 7-8 milyar dolarlık FATİH projelerinin tüm ihalelerine katılacağırı açıkladı

Avrupa ve Ortadoğu’da ‘marka’ satın alacak

Vestel Elektronik ve Vestel Beyaz Eşya’yı bünyesinde bulunduran Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, 2012’de Avrupa ve Ortadoğu’da lokal marka satın alabileceklerini, Türkiye’de ise toplam 7-8 milyar dolarlık FATİH projesinin tüm ihalelerine katılacaklarını söyledi. Okullara tablet bilgisayar ve etkileşimli dijital tahta sağlanmasına yönelik Fırsatları Araştırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesinin ilk faz ihalesini Vestel’in kazanması dolayısıyla düzenlenen toplantıda Yüngül, 2012’de büyüme planları doğrultusunda yurtdışında satın alma yapabileceklerini belirterek “Avrupa ve Ortadoğu’da lokal marka satın alabiliriz. Satın alma, o ülkenin iç pazarına yönelik olacaktır” dedi.

85 bin akıllı tahta
Türkiye pazarına yönelik planları arasında ise FATİH projesinin önemli bir yeri olduğunu söyleyen Yüngül, “Projenin 85 bin adet akıllı tahtaya yönelik ilk faz ihalesini kazandık. Diğer tüm ihalelerde de yer alacağız. Hem akıllı tahta, hem de tablet bilgisayar ihalelerine gireceğiz. Tek başımıza veya ortaklık, işbirliği yoluyla da olabilir” diye konuştu.
Vestel Elektronik, geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı ile FATİH projesi kapsamında “akıllı tahta” olarak bilinen 85 bin adet etkileşimli dijital tahta üretimi için toplam 339.5 milyon liralık sözleşme imzalamıştı.
Yüngül’ün verdiği bilgiye göre, toplamda yaklaşık 650 bin adet akıllı tahta, 14-16 milyon adet de tablet bilgisayarı kapsaması beklenen FATİH projesinin büyüklüğünün ise 7-8 milyar dolar olması bekleniyor.

Haberin Devamı


İhracat potansiyeli
Akıllı tahta alanında dünyada da önemli bir pazar potansiyeli bulunduğuna işaret eden Yüngül, bu yıl da dahil olmak üzere buradan önemli bir ihracat geliri hedeflediklerini söyledi. Yüngül, “Bu tür ürünlerin dünya pazarında değerinin en az 20-25 milyar dolar olduğunu tahmin ediyorum. Bugüne kadar Japonya, Kanada, İngiltere’ye küçük de olsa bunlardan sattık. Azerbaycan ile bazı Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine de numuneler gitti, inceleme aşamasında. Dünyada ciddi bir ihracat potansiyeli var“ dedi.
Yüngül’ün verdiği bilgiye göre Vestel, akıllı tahtaya yönelik 20 milyon doların üzerinde Ar-Ge ve yazılım yatırımı yaptı. Toplantıda verilen bilgiye göre, akıllı tahta olarak nitelendirilen etkileşimli dijital tahtalar, sahip oldukları LED ekran ve PC ana kartları sayesinde internete bağlanabilme, e-posta atabilme, çıktıyı yönlendirme ve görüntülü konferans yapabilme özelliklerine sahip.

Haberin Devamı

Ciro hedefi 3.5 milyar dolar
Bu yıl için ciro hedeflerinin 3.5 milyar dolar olduğunu, buna FATİH projesinde kazanacakları olası ihalelerin dahil olmadığını ifade eden Yüngül, “3.5 milyar dolar ciro hedefimiz var. Kriz dönemlerinde özellikle televizyon satışlarımız artıyor. Avrupa’da ise fiyat avantajımız pazar payımızı artırmamızı destekliyor” dedi. Yüngül, hammadde maliyetleri ve kur etkisi düşünüldüğünde
kârlılığın ise aynı seviyelerde kalmasını beklediklerini söyledi.
Yatırımlar için ise 2012’de 100 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını ifade eden Yüngül, söz konusu yatırımların Ar-Ge ve ürün geliştirmeye yönelik olacağını söyledi.