Ekonomi Avrupa yakasına ‘Elite’ adım

Avrupa yakasına ‘Elite’ adım

02.12.2010 - 00:04 | Son Güncellenme:

Son dönemlerde İstanbul’daki gözde yerleşim birimlerinden haline gelen Halkalı Atakent’teki en son proje Şua İnşaat’tan geldi. 600 konutluk Elit City isimli çalışma, şirketin, Avrupa yakasındaki ilk projesi

Avrupa yakasına ‘Elite’ adım

Şua İnşaat, Halkalı Atakent’teki arsa üzerinde 600 konutluk proje geliştirmek üzere harekete geçti. Yaklaşık 36 bin 500 metrekarelik arsanın ihalesini Mart 2010’da Emlak Konut GYO’dan kazanan şirketin bu arsa üzerinde geliştirdiği projenin adı ise Elite City oldu. 170 milyon TL’lik yatırım değerine sahip projede konutların metrekare fiyatları ise 2 bin TL’den başlıyor.
Elite City’den konut alanların bir yıl içinde yüzde 25, iki yıl içinde yüzde 60 kazanacağını belirten Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, 61 ile190 metrekare arasında değişecek konut projesinin en önemli özelliklerin biri olarak dairelerin gün ışığından daha fazla yararlanabilmesi için geliştirilen özel mimariyi gösterdi. Adnan Kazmaoğlu tarafından tasarlanan projede yer alan 4, 8, 20 ve 30 katlı binalar konumlanırken güneş ve yön hesabının özenle hesaplandığını vurgulayan Kaya, “Daireler, güneş ışığından maksimum oranda istifade edecek” dedi.
20 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını ve geçen yıl 500 milyon TL’lik ciroya ulaştıklarını belirten Nimetullah Kaya, Elite City’nin ticari esaslı bir proje olmadığını vurguladı. Kaya, şöyle konuştu: “Küçük metrajlı, tünel kalıp ve araziye serpiştirilmiş, güneş/yön hesabı yapılmamış, ticari esaslı bir proje yapmayacağız. Geniş, nitelikli, dikeyde yapılanmanın yanında az katı yapı seçeneğine de cevap veren, aynı zamanda rezidans konforu taşıyan bir yapılanmaya gittik. Sosyal donatısıyla, yeşil alanıyla, yaşlı ve çocuklara en üst seviyede hitap edişiyle bölgede örnek ve tek proje olmayı amaçladık.”

Haberin Devamı

ÖDEME PLANI 10 YIL ÜZERİNE KURULU
Nimetullah Kaya’nın açıklamasına göre, şirket, Vakıfbank ve ING bankalarıyla birlikte bir finansman modeli oluşturdu. Bu doğrultuda 10 yıla kadar taksit imkanı sağlanıyor. Konutlar için istenen peşinat için tarih, Nisan 2011 olarak belirlendi.

YÜZDE 89’U YEŞİL ALANA AYRILDI
Daha önce Anadolu yakasında gerçekleştirdiği projelerle bilinen Şua İnşaat, Halkalı Atakent’teki bu çalışmayla Avrupa yakasında konut projesi gerçekleştirmiş olacak.
Alanın yüzde 89 gibi iddialı bir bölümü yeşil alana ayrıldı. Elite City’nin dikkat çeken özelliklerinden biri, ulaşım akslarına yakınlığı. Nimetullah Kaya’nın açıklamalarına göre, proje, Atatürk Havaalanı’na ve metro çıkışına yakın bir
konumda bulunuyor.

Haberin Devamı

Avrupa yakasına ‘Elite’ adım

Beylikdüzü’ne galaksisi olan AVM geliyor
Avrupa’nın en büyük AVM’lerinden birini yapmak üzere harekete geçen ECE Türkiye, Beylikdüzü’nde E5 Karayolu üzerinde Marmara Park AVM ismiyle gerçekleştireceği projenin yatırım hacmini ise 220 milyon euro olarak planladı.
Temasını uzaydan alınarak ‘galaksi’ olarak belirlenen AVM, yaklaşık 300 bin metrekarelik inşaat alanında 100 bin metrekarelik brüt kiralanabilir alan olarak projelendirildi. 250’den fazla mağazanın yanı sıra hipermarket, yapı market, iddialı büyüklükte bir elektronik mağazası, sinema ve eğlence parkının yer alacağı Marmara Park AVM’nin inşa edileceği arsa ise İŞ GYO’na ait.
AVM’nin inşaatına Ocak 2011’de başlanacak. Açılış ise 2012’nin sonbaharı olarak belirlendi.
Perakende mağaza karması ve farklı eğlence olanaklarıyla yetişkinlere ulaşmayı hedeflediklerini belirten İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, kurum kültürlerinin büyük uyum içinde olduğu ECE Türkiye ile çok önemli bir proje geliştirdiklerini belirterek, “Bölgesindeki artan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması ve istihdam sağlanması gibi konularda rol oynayacağına inandığımız böyle bir projenin parçası olmak da bizi mutlu ediyor ” diye konuştu.
ECE Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann ise Marmara Park AVM’nin sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa’da örnek bir alışveriş merkezi projesi olacağını belirterek, “Lunaryım, Solaryum ve Galaksi Köprüsü olarak adlandırılan çeşitli bölümler bulunacak. Bu yeni tema, büyüleyecek” diye konuştu.
Diğer yandan, Türkiye’de bir 10 yıl daha değil, sürekli olarak kalmak istediklerine dikkat çeken Hohlmann, Türkiye’yi 72 milyon nüfusuna her yıl eklenen 500 bin kişi ile AVM yatırımları için son derece cazip bir pazar olarak nitelendirdi.
Türkiye’deki AVM yatırımlarına da değinen Hohlmann, her şehire AVM yapılmak zorunda olmadığını belirterek, “İstanbul’dan Van’a, Antalya’dan Kayseri’ye bütün şehirlerin dinamiği farklı. Yatırım için her birinin ayrıca analiz edilmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

220 milyon euro’luk yatırım
220 milyon euro’luk yatırım portresine sahip Marmara Park’ı hayata geçiren ECE, şu anda Türkiye’de sekiz alışveriş merkezininin kiralama ve yönetimini yürütüyor. Bunlar İstanbul’da Metrocity, Beylikdüzü Migros Alışveriş Merkezi, CarrefourSA Maltepe Park, Ankara’da ANKAmall, Eskişehir’de Espark Alışveriş Merkezi, Antalya’da Antalya Migros Alışveriş Merkezi ve TerraCity Alışveriş Merkezi’nden oluşuyor.

Haberin Devamı

Emlak dünyasının ‘centilmen’leri belli oldu
Dünya Grubu bünyesinde yayınlanan lüks yaşam dergisi Gentleman’ın ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sponsorları arasında Ağaoğlu Şirketler Grubu’nun da olduğu geceye iş dünyanın önde gelen isimleri katıldı. Milano Finanza Grubu’na bağlı olarak yayımlanan İtalyan Gentleman dergisinin verdiği Milano Finanza Ödüller’ini inşaat dünyasından Aktürk Yapı Genel Müdürü İsmet Ergül ile Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı aldı. İlki 2009 yılında verilen ödüllerin ikincisi 12 Kasım’da Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen gecede sahiplerini buldu.

Ödül İtalya’daki jüriden
Ödülün aslında Ağaoğlu Şirkteler Grubu’na verildiğini belirterek duygularını açıklayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı ödülün ‘Grubun inşaat sektöründe markalaşma başarısını göstermesi, öncelik taşıyan değerin insan olması, gelecek için tasarlanan yaşam alanlarını inşa etmesi kriterlerine bağlı oldukları’ için verildiğini dile getirdi. Rahvalı, “Ödülü İtalya’daki merkez jüri verdi. Çünkü Ağaoğlu, taahhüt mantığından gelen Türk inşaatçılığını Londra’da proje geliştirecek bir seviyeye taşıdı” diye konuştu.
Aldığı ödülle iligili olarak duygularını açıklayan Aktürk Yapı Genel Müdürü İsmet Ergül de bunun çok anlamlı bir ödül olduğunu dile getirerek ‘En başarılı gayrimenkul firması’ olarak bu ödüle layık görüldüklerini ifade etti. Aktürk yaptığı açıklamada, “Aktürk Yapı olarak yaklaşık 33 yıldan beri sektördeyiz. Aldığımız birçok ödül var. En sonuncusu, en anlamlı olanlardan birisi” diye konuştu.

Haberin Devamı

6.5 milyon konut için tehlike çanları
Son verilere göre yaklaşık 16.5 milyon hanenin yaklaşık 6.5 milyonunun mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden yoksun yapıldığını ve bunların tehlike saçtığını belirten Ergün Polat İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Polat, “Depreme dayanıksız bu binaların ulaşımla, eğitimle, sağlıkla entegre edilerek yeşili bol yerleşim birimleri olarak yenilenmesi zorunludur” dedi.
Kentsel dönüşümün büyükşehirlerden başlayarak tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğinin altını çizen Polat, bu çalışmaların içine belediyelerin yanı sıra Kandilli Rasathanesi’nin de katılması gerektiğini belirtti.
Planlama anlayışından ve bilimsel temelden yoksun, kamu ve toplum yararını gözetmeyen, insanı, yereli, kültürü yok sayan, sadece rant odaklı, ayrıcalıklı imar haklarıyla donatılmış kentsel projelerin gündeme alınmaması uyarısını yapan Polat, mimari miras konusundaki hassasiyetini, “Eğer bu konuda hassasiyet gösterilmezse telafi edilemez kayıplara neden olunur. Kültürel mirasımızı çağdaş kent yönetimi anlayışı ile bağdaştırarak çözüm üretmek gerek” sözleriyle dile getirdi.
Dönüşüm sürecinde küresel iklim değişikliğinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Polat, ekolojik planlama, enerji sakınımı, ekolojik mimarlık ve çevre dostu yapı gibi kavramlarının yerel yönetimlerin uygulamalarında etkin olarak yer alması gerektiğini kaydetti.

Ergün Polat’ın dönüşüm reçetesi:

1- Ulaşım, eğitim, sağlık ve yeşil alanları entegre edilmiş, kültürel mirası göz ardı edilmemiş kentler esas alınmalı.
2- Konuya Kandilli Rasathanesi gibi birimler de katılmalı.
3- Küresel iklim değişikliği de göz ardı edilmemeli.

2B için her kafadan ayrı ses
Hükümetin orman vasfını yitiren ve 2B olarak adlandırılan arazilerin satışında ısrarlı olması farklı tepkiler alıyor. Bayındırlık ve İskan, Maliye, Çevre ve Orman bakanlıklarının yasa taslağı beklenirken, Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grup Başkanı Filiz Ersan, 1124 kilometrelik sahil şeridine sahip Muğla’nın dünyaca ünlü koylarının imara açılarak betonlaşmasına neden olacağını söyledi. Ersan, tüm milletvekillerini faks çekip içinde bulunulan duruma dikkat çekerek, bakanlıkları satıştan vazgeçmeleri için uyardı.
Diğer yandan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, orman özelliğini kaybetmiş arazilerinin hak sahiplerine satışının biran önce yapılması gerektiğini söyledi. Aygün, “Bari buraların bedava kullanılmasının önüne geçelim” dedi.
Türkiye genelinde toplam 473 bin 419 hektarlık bir alanı kaplayan 2B arazilerin 45.6 bin hektarlık bölümü Antalya’da yer alıyor.

‘En huzurlu fotoğraf’la kazandı
Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) düzenlediği ‘Toplu Konut ve İnsan’ konulu fotoğraf yarışması sonuçlandı. Yarışmada İstanbul’dan Ercan Yolgiden’in ‘Dinginlik ve Huzur’ adlı fotoğrafı birinci seçildi.
Yarışmaya 216 katılımcı, toplam 730 fotoğraf gönderdi. Değerlendirme sonucunda 13 eser finale kalırken, İstanbul’dan Ercan Yolgiden’in ‘Dinginlik ve Huzur’ adlı fotoğrafı birinci, Bursa’dan Önder Turacı’nın ‘Kentsel Yenileme’ isimli fotoğrafı ikinci, Gaziantep’ten Birol Kıraç’ın ‘Okul Bahçesinde Sohbet’ isimli fotoğrafı üçüncü seçildi.