Ekonomi Avrupa'dan Türkiye için devrim niteliğinde karar!

Avrupa'dan Türkiye için devrim niteliğinde karar!

17.10.2015 - 15:24 | Son Güncellenme:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "EUROCHAMBRES'ta AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarıyı elde ettik" dedi. Açıklamada kararın "devrim niteliğinde" ve AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarı olarak gösterildiği ifade edildi.

Avrupadan Türkiye için devrim niteliğinde karar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğinin (EUROCHAMBRES) daimi başkan vekilliğine seçildi.

Haberin Devamı

TOBB'dan yapılan açıklamada, EUROCHAMBRES'ın Lüksemburg'daki genel kurulunda daha önce Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya'nın üstlendiği, büyük üyeler başkan yardımcılığı koltuğunun 2016 yılından itibaren Türkiye'ye verilmesinin oy birliğiyle kabul edildiği bildirildi.

Kararın "devrim niteliğinde" ve AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarı olarak gösterildiği ifade edilen açıklamada, EUROCHAMBRES'ın halen 44 ülke, bin 700 yerel ve bölgesel oda ve 20 milyon işletmeyi temsil eden Avrupa'nın en büyük iş dünyası yapılanması konumunda bulunduğu kaydedildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, EUROCHAMBRES'ta böyle bir konuma seçilmelerinin tarihi bir anlamı bulunduğunu ve Türkiye adına bu gururu yaşadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Kararın, Türkiye'nin Avrupa ekonomisiyle bütünleşme çabalarının kurumsal düzeyde somut bir başarısı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, özellikle 1990'ların ortalarında başlayan ve 2000'li yıllar öncesinde tamamlanan EUROCHAMBRES'taki yeniden yapılanmada, Türkiye ve dolayısıyla TOBB için çok ciddi pozisyon kaybı yaşandığını kaydetti.

Geride kalan süre içinde, TOBB olarak sürdürdükleri çalışmalar ve Dışişleri Bakanlığı ile Türk büyükelçilerinin destekleriyle önce yönetim kurulu üyeliği, 2009 yılından itibaren de üç dönem başkan yardımcılığı görevine seçildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"EUROCHAMBRES'ın bu seferki kapsamlı yeninden yapılanma çalışmalarında, başkan yardımcısı olmanın da büyük avantajıyla, işin mutfağında yer aldık. Çalışmalara görüşlerimizi aktardık. Sonuçta, Türkiye olarak, EUROCHAMBRES'ta AB üyesi olmayan bir ülkenin elde ettiği en büyük başarıyı elde ettik. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum."

KOSOVA DA ÜYELİĞİ KABUL ETTİ

Açıklamada, Hisarcıklıoğlu'nun hazırladığı olumlu rapor temelinde, Kosova'nın EUROCHAMBRES üyelik müracaatının görüşüldüğü ve bu ülkenin de üyeliğe kabul edildiği bildirildi.

Hisarcıklıoğlu'nun raporun sunumunda, yapıcı katkıları ve sürdürdükleri diyalog için Kosova ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarına teşekkür ettiği ve her iki başkanı da genel kurulda alkışlattığı kaydedildi.