Ekonomi Avustralya çıpası

Avustralya çıpası

01.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancı yatırımların zayıf seyrettiği bir dönemde Akfen, Mersin Limanı’nın yüzde 40’ını 869 milyon dolara Avustralyalı IFM Investors’a sattı. Limanı artık Singapurlu-Avustralyalı-Türk ortaklığı işletecek

Avustralya çıpası

Özelleştirmeden 2007’de Singapurlu PSA grubuyla 755 milyon dolara Mersin limanı’nı eşit ortaklıkla devralan Akfen Holding, limandaki yüzde 40 hissesini 869 milyon dolara Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors grubuna sattı. Akfen’in böylece limanda yüzde 10 hissesi kaldı. Hisselerini, Avustralya merkezli IFM Investors’a ait Global InfraCo SP NEUM SLU şirketine devredeceğini bildiren Akın, anlaşma maddelerine göre kalan yüzde 10’luk payla “Mersin Uluslararası Limanı Yönetim Kurulu Başkanlığı” pozisyonunu koruyacak.

2017’de yenilenebilir enerji şirketinin yüzde 33’ünü EBRD ve IFC’ye, TAV’daki yüzde 8.1’lik hissesini Fransa merkezli Aéroports de Paris şirketine satan Akfen, bu satışla yeni bir dev yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çektiğini duyurdu.zelleştirmeden 2007’de Singapurlu PSA grubuyla 755 milyon dolara Mersin limanı’nı eşit ortaklıkla devralan Akfen Holding, limandaki yüzde 40 hissesini 869 milyon dolara Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors grubuna sattı. Akfen’in böylece limanda yüzde 10 hissesi kaldı. Hisselerini, Avustralya merkezli IFM Investors’a ait Global InfraCo SP NEUM SLU şirketine devredeceğini bildiren Akın, anlaşma maddelerine göre kalan yüzde 10’luk payla “Mersin Uluslararası Limanı Yönetim Kurulu Başkanlığı” pozisyonunu koruyacak.

Haberin Devamı

Tüm bu satışlardan elde ettiği geliri 6.9 milyar liralık yatırım projelerinde kullanmaya devam edeceklerini belirten Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Türkiye’ye yapmış olduğumuz yatırımlara yabancı sermayeyi ortak ederek ‘taze döviz’in ülkemize girişini blok hisse satışı yoluyla yapmaya çaba gösteriyoruz. Bu tür hisse ihraçları en değerli ihracat kalemi sayılmalıdır. Şirketlerimizi ölümsüzleştirmek için yapılan bu hisse ihracı Türkiye ekonomisine duyulan güvenin önemli bir göstergesidir” dedi.

‘Büyük yatırım yaptık’

Hamdi Akın, 1.2 milyar dolarlık yatırım sonucunda Mersin Uluslararası Limanı’nın bölgenin en önemli limanlarından biri olduğunu vurgulayarak şu bilgileri paylaştı: “Singapur merkezli ortağımız PSA International ile Mersin Uluslararası Limanı’na özelleştirme sürecinin ardından hızla yatırımlarımıza başladık. 2007’de 36 yıllık işletme imtiyazını aldığımız Mersin Limanı’nı bugüne kadar 453 milyon dolar ilave yatırım yaparak toplam 1 milyar 208 milyon dolarlık harcama ile Akdeniz’in HUB’ı haline getirdik ve liman kapasitesini 8 kat arttırdık. Bugün itibariyle elleçlenen yük 1.600.000 TEU’ya ulaşarak 10 yılda 4 kat artış kaydetti, halen boş kapasitemiz bulunuyor. Limanı uluslararası megataşıma gemilerini ağırlayacak kapasiteye ulaştırdık. Konvansiyonel kargo elleçlemesi 4.1 milyon ton seviyelerinden 2 katına çıkarak 8 milyon ton seviyelerine yükseldi. Daha önce olmayan Ro-ro hizmeti de bizimle başlamış olup, 74 bin seviyelerine geldi. Mersin Uluslararası Limanı’nı sadece Türkiye değil, bölgenin en önemli uluslararası limanları arasında hak ettiği noktaya getirdik.”

Haberin Devamı

‘Önümüzü görmeye başladık’

Türkiye’de siyasi belirsizliklerin son bulduğuna dikkat çeken Hamdi Akın, “Ülke olarak önümüzü görmeye başladığımız ortamda son yılların en büyük yabancı yatırımını Türkiye’ye çekmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Akın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemize yaptığımız yatırımlara yabancı sermayeyi ortak ederek ‘taze döviz’in ülkemize girişini yapmaya çaba gösteriyoruz.Gerçekleştirilen yabancı alımları ülkemiz ekonomisinin geleceğine duyulan güvenin önemli bir göstergesi. Bu da Türk ekonomisinde yeni başarı hikayeleri için güzel bir başlangıç olacak.”

Haberin Devamı