Ekonomi Ay çiçek sapı ekonomiye kazandırılıyor

Ay çiçek sapı ekonomiye kazandırılıyor

13.05.2011 - 11:20 | Son Güncellenme:

.

Ay çiçek sapı ekonomiye kazandırılıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Alma’nın yaptığı çalışma ile atıl durumdaki ayçiçek saplarından yeni bir izolasyon maddesi geliştirildi. Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile her yıl yakılarak yok edilen 600 bin ton ayçiçek sapı ekonomiye kazandırılacak.

Prof. Dr. Alma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır sürdürdükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini ve yapılan testlerin ardından ayçiçek sapının ekonomik olarak değerlendirileceğini belirtti.

Alma, üniversitede yaptıkları testlerde ayçiçek sapının başta laminant levha olmak olmak üzere bina arasında mono blok duvar olarak kullanılabileceğini söyledi.

Projenin dünyada ilk olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Alma, "Bu çalışmanın önemli bir özelliği de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından destekleniyor olmasıdır. Ayrıca ilimizde sanayi-üniversite işbirliği anlamındaki ilk örneği oldu. Bakanlığımız projeye yüzde 75 oranında destek verdi. Mobilyacı olan sanayici ortağımız üretim için gerekli makineleri aldı, testler başarıyla tamamlandı ve önümüzdeki günlerde üretime geçilecek" diye konuştu.

-600 BİN TON AYÇİÇEK SAPI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK-

Haberin Devamı

Türkiye’de yılda yaklaşık 600 bin ton ayçiçek sapının yakılarak yok edildiğini vurgulayan Alma, şöyle konuştu: "Başta Trakya bölgemiz olmak üzere Elbistan Ovası’nda önemli miktarda ayçiçek üretimi gerçekleştiriliyor. Üretimin ardından ortaya çıkan ayçiçek sapı çiftçimiz için de ciddi sorun teşkil ediyordu. Tarlada kalan bu saplar genellikle yakılarak yok ediliyor. Bu da hem çevreye zarar veriyor hem de çiftçiler için başlı başına problem oluyordu. İnşallah üretime geçildiği takdirde ayçiçek sapları yakılmayarak ülkemiz ekonomisine geri dönüşümü sağlanacak." Bu çalışmanın inovasyon konusu olduğunu anımsatan Alma, dünyada yenilik yapan kurum ve kuruluşların her zaman ayakta kalacağının bunun için de özel sektörün bu anlayışı her zaman birinci sırada tutması gerektiğinin altını çizdi.

Proje ile ilgili patent çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Alma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bu tür çalışmaların rafta kalmaması için destek verdiğini belirtti.

Proje ortaklarından 30 yıllık mobilya ustası Ali Akpınar ise ayçiçek sapından elde edilen yeni izolasyon maddesinin birçok alanda kullanılabileceğini söyledi.

Bu malzemeyi ilk olarak kapı arasında denediklerini anlatan Akpınar, "Daha önce kapı aralarına kağıt kullanıyorduk. Ancak bu malzeme çok kullanışlı ve uzun ömürlü olmuyordu. Ancak ayçicek sapından elde ettiğimiz bu izolasyon malzemesi çok rahat kullanılabiliyor. Ayrıca yine bu malzeme iç duvar malzemesi olarak beton arasında da denedik ve güzel sonuçlar elde ettik. Böylece hem maliyet asgariye inmiş oluyor hem de doğal malzeme kullanmış oluyoruz. Ayrıca malzeme hafif olduğu için de binanın yükü azaldı. Deprem için de bu konunun önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

-ÜNİVERSİTEYE İŞ YAPTI PROJEYE ORTAK OLDU-

Haberin Devamı

Uzun yıllardır Yeni Sanayi Sitesi’nde mobilya ustası olarak kendi iş yerinde çalıştığını belirten Akpınar, şunları kaydetti: "Zaman zaman üniversiteye iş yapıyorum. Siparişleri götürdüğümde üniversitedeki hocalarımın yanına uğrayarak yeni bir proje olup olmadığını soruyorum. Endüstri Meslek Lisesi mezunuyum ve yeni çalışmaları yakından takip ediyorum. Bir gün Hakkı Alma hocamın yanına gittim. Bana bir malzeme var bak bakalım anlayabilecek misin diye sordu. Baktım ayçiçek sapı. Üzerinde çalışabilir misin diye sordu. İş yerime gelince düşünmeye başladım. Yaklaşık 4-5 üzerinde çalıştım. Hocamla defalarca bir araya geldik. Sonra Hakkı hocam proje ortaklığı teklif etti ve böylece bu işe başladık." Bakanlıktan yüzde 75 destek aldığını ve 2 makinenin geldiğini aktaran Akpınar, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bana yaklaşık 220 bin lira destek verdi.

Şimdi üçüncü bir makine için KOSGEB’e başvurdum. Eğer buradan da destek alabilirsem kesim makinesini alacağım ve üretime hemen başlayacağım" dedi.

-PROJE İÇİN ÜNİVERSİTEYE BAŞLADI-

Haberin Devamı

46 yaşında olduğunu ve geçen yıl üniversite sınavına girerek Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mobilya Tasarım Bölümünü kazandığını belirten Akpınar, "Üniversite ile sık sık bir araya gelince sınava girmeye karar verdim. Şu anda Andırın’da meslek yüksek okulunda eğitim görüyorum. Bir yandan kendi işimi ve proje üzerinde çalışırken diğer yandan eğitimimi sürdürüyorum." diye konuştu.

Akpınar, ayçiçek sapı ile ilgili projede üretim izni aldığını ve yakın bir tarihte üretime başlayacağını sözlerine ekledi.