Ekonomi Ayşe Teyze adına gitti, araştırdı öğrendi...

Ayşe Teyze adına gitti, araştırdı öğrendi...

12.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ayşe Teyze adına gitti, araştırdı öğrendi...

Ayşe Teyze adına gitti, araştırdı öğrendi...





Yatırım fonları son dönemin en hit yatırım araçlarından. İyi yönetilen ve istikrarlı getiri sağlayan fonlar özellikle küçük yatırımcı için ideal bir enstrüman. Ekonomi bilimini, sokaktaki insan için sırlarla dolu bir alan olmaktan çıkaran ve yorumlarıyla Ayşe Teyze’nin bu dünyaya "vakıf" olmasını sağlayan Güngör Uras Hoca fonlara el attı!
Ayşe Teyze’siyle birlikte yatırım seçeneklerini araştırmak için Dışbank Etiler şubesine gittiğimiz hocayla, yatırım araçlarının röntgenini çektik. Ayşe Teyze’nin 10 milyarına içinde büyüyebileceği bir yatırım evi arayan Hoca tercih yapmakta epeyi zorlandı.
İMKB’nin hareketlendiği bugünlerde, Dış Yatırım’ın Genel Müdürü Hakan Turunç, ağırlıklı olarak borsaya yatırım yapan A tipi fonlar hakkında bilgi vererek farklı bir yatırım bilinci penceresi açtı. Ayşe Teyze’nin yatırımı için farklı alternatifleri araştırırken, net cevaplar peşinde olduk.
Dışbank’ta 10 milyara en çok kazandıracak ama aynı zamanda, risklerden de koruyacak bir yatırım aracı aradık. Parasına aldığı faize bir anlamda ek bir maaş gibi bakmaya alışmış Ayşe Teyze’nin tasarrufları için potansiyel getilerin neler olabileceğini bir de Güngör Uras’ın sorularıyla ortaya çıkan cevaplardan okuyun...
Sorularımızı, Dışbank Etiler şubesinin Yöneticisi Biriz Çetinoğlu, Portföy Yönetim Direktörü Ali Orhan Yalçınkaya, Bireysel Pazarlama yöneticisi Fatma Aslan ve Hakan Turunç cevapladı.

Güngör Uras: Şimdi bizim 10 milyarımız var. Ne yapalım bu parayı?
Biriz Çetinoğlu: Efendim, siz nereye yatırmak istiyorsunuz.

Dolar daha gider mi?
Uras: Şu an bilmiyoruz. O yüzden buradayız. Altın, döviz olabilir mi mesela.
Fatma Aslan: Dövizde bir hareketlilik var ama öyle büyük beklentiler yok.
Hatısaru: Ne yapalım peki?
Aslan: Mevduat olabilir. Ya da B tipi likit fon
Uras: Neden mevduat, repoya yatırırsak ne olur?
Aslan: Mevduat aylık olarak net yüzde 2,95, repo ise yüzde 2,70 kazandırıyor. Bir de fonlar var tabi. Bakın Dışbank A Tipi Karma Fon kasım ayında yüzde 14,10 kazandırdı. Dışbank B Tipi Likit Fon ise kasım ayında yüzde 2,81 kazandırdı.
Uras: O zaman A tipi fon mu alalım?
Turunç: Borsa yükselirse A tipi fonlar daha iyi performans gösterir tabi mevduattan.

Küçük yatırımcı için endeks fon
Hatısaru: Peki yükselir mi borsa?
Turunç: Biz bu yıl için umutluyuz borsadan. Ama her zaman bir risk vardır tabi.
Uras: Ya düşerse,
Turunç: A tipi fonlar borsaya nazaran düşüşü daha az hissedeceğiniz yatırım araçlarıdır. Özellikle A tipi karma ve değişken fonlarda hisse senedinin payı hisse ve endeks fonlara göre daha düşüktür. Bu daha iyi olabilir sizin için. Bu arada herhangi bir fonu alırken yönetim kıstasını sorup öğrenmek lazım her zaman.
Hatısaru: Ne kazandırmış bunlar?
Yalçınkaya: Dışbank A Tipi Karma kasım ayında yüzde 14,10, Dışbank A Tipi Değişken Fon ise yüzde 14,37 kazandırmış.

Eurobond’lar cazip
Uras: Eurobond’lar nasıl peki?
Turunç: Devletin yurtdışında yabancı para bazında ihraç ettiği tahviller bunlar.
Genellikle kurumsal yatırımcıların alıp sattığı enstrümanlar ancak son dönemde bireysel yatırımcılar da sıkça almaya başladılar.
Vadeleri genelde yurtiçi tahvillere göre daha uzun. 2-3 yıldan başlayıp 30 yıla kadar çıkabiliyor. Orada da Türkiye’nin ülke riskini alıyorsunuz yalnız yurtiçi tahvillerden farklı olarak devalüasyon riskini almamış oluyorsunuz.
Çünkü fiyatlar yabancı para üzerinden. Fiyatlar gerek Türkiye gerekse diğer gelişmekte olan ülkelerdeki olumlu, olumsuz gelişmelere bağlı olarak dalgalanmakta, dolayısıyla daha çok profesyonel yatırımcılar buralara eğiliyorlar. Örnek olarak, gösterge niteliğindeki 2030 vadeli tahvilin dolar bazında getirisi şu anki fiyatlarla yüzde 11 civarında.
Uras: Bütün yatırım araçlarının kasım ayı getirisi nasıl gerçekleşti peki?

Portföyün kasım getirisi 645 milyon lira
Uras: Ne yapalım bu parayı Ayşe Teyze, paranız varsa derdiniz var değil mi!
Yalçınkaya: Biz seçenekleri anlattık hocam. Siz kararınızı verin uygulayalım.
Uras: Siz bana 3 milyarla A tipi fon alın. 1 milyarla döviz alayım. 4 milyarla B tipi değişken fon alalım. 2 milyarda likit fonda dursun. Ne olur ne olmaz değil mi?
Hatısaru: Böyle bir sepet kasım ayında ne kazandırdı?
Yalçınkaya: Bu yatırım sepeti kasım ayında 645 milyon lira kazandırdı.



Veriler, Fonmarket işbirliğiyle hazırlanan Kurumsal Yatırımcılar Derneği’nin (KYD) web sitesinden alınmış ve analiz edilmiştir.