Ekonomi Bakan: Milli Takım gibiyiz Beysel: Öyleyse gol atın

Bakan: Milli Takım gibiyiz Beysel: Öyleyse gol atın

17.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bakan Çağlayan, iş dünyasının hükümete yönelttiği “Ekonomi başıboş bırakılıyor” eleştirilerini, “Mutfağın içindeyiz. Sürekli toplanıp ekonomiyi konuşuyoruz, çay kahve içmiyoruz” diye yanıtladı

Bakan: Milli Takım gibiyiz Beysel: Öyleyse gol atın

Türk Milli Takımı’nın Euro 2008’de çeyrek finale kalmasıyla Türkiye’de gündemin en önemli maddesi haline gelen futbol, ekonominin gidişatının değerlendirildiği toplantılara da damgasının vuruyor. Çorum’da düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlar Konseyi’nde konuşan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Milli Takım’ın son yıllarda gösterdiği açılım ve başarıları, hükümet olarak son 5 yılda ekonomi alanında gösterdiklerini söyledi. TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel de iş dünyasından hükümete gelen eleştirileri aktararak hükümetten gol atmasını beklediklerini söyledi.
Çağlayan, iş çevresinden gelen “Mali disiplin bozuldu, hükümet ekonomik alanda yeni açılımlar ortaya koymuyor, geleceğe yönelik beklentiler bozuldu, moral bozukluğu var” şeklindeki sert eleştirilere şu şekilde yanıt verdi:
“Hükümetin ekonomiden sorumlu bakanları olarak her hafta çay kahve içmek için bir araya gelmiyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ülkenin ekonomik sorunlarını, çözümleri konuşuyoruz. Sadece benim bakanlığım yıl sonuna kadar 25 adet yasa tasarısını Meclis’e getirecek.” 

‘Teker üstünde değiliz’

Kendisinin iş hayatının ilk yıllarında sık sık otobüsle seyahat ettiğini ancak çok sarsıntı olduğu için tekerleğin üstünde bulunan 5 ve 6 numaralı koltukları tercih etmediğini anlatan Çağlayan şöyle dedi:
“Ben bütün dünyayı otobüse benzetiyorum. Otobüs zaman zaman kasise giriyor, çukura düşüyor. Hepimiz bundan farklı etkileniyoruz.Türkiye de 5-6 no’lu koltukta oturmuyor, daha iyi yerde oturuyor. Türkiye, mortgage krizinden en az etkilenen ülkeler arasında.”
“Enflasyonla mücadeleden vaz mı geçiliyor?” şeklindeki eleştirileri de yanıtlayan Çağlayan, gıda ve enerji fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle enflasyonun tüm dünyanın sorunu haline geldiğini ifade etti. Çağlayan, enflasyonun son bir yılda AB’de yüzde 2.6’dan yüzde 3.9’a, ABD’de yüzde 1.9’dan yüzde 3.3’e yükseldiğine işaret etti. Çağlayan, hem Türkiye hem de dünyada enflasyonun yükselmeye devam edeceği uyarısında bulundu. 

‘Moralinizi bozmayın!’

Çağlayan, işadamlarından gelen Türkiye’de büyümenin yavaşladığı ve piyasada ciddi durgunluk yaşandığı yolundaki eleştirilere ‘Sakın ha moralinizi bozmayın’ şeklinde karşılık vererek şunları söyledi:
“Moral bozmaya hakkımız yok, moral bozarsanız kendi ayağınıza sıkarsınız. Geçen yıl Türkiye’ye 21 milyar dolar yabancı sermaye geldi. Ekonomi liginde çok önemli önemli bir başarı elde ettik.”

Haberin Devamı

TÜRKONFED ‘Anadolu’nun nabzı’nı anketle tutacak
TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, “Anadolu’nun Nabzı” adını verdikleri anket çalışmasıyla yeni bir ekonomi endeksi oluşturacaklarını söyledi. Söz konusu anketi düzenli olarak kendi üyeleri arasında yapacaklarını anlatan Beysel, “Bu projeyle Türkiye’nin ve özellikle Anadolu’nun ekonomik gidişatını yakından izlemeyi hedefliyoruz. Bu endeks, politikacıların, bürokratların, gazetecilerin, iş insanlarının yakından takip edecekleri bir gösterge haline gelecek” dedi.

‘Eldeki programın tutarlılığı şüpheli’
Hükümetin ilk 4 yılındaki başarılı performansından uzaklaştığını ifade eden TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, “Bugün gelinen noktada, bırakınız programın güncellenmesini, elde iç tutarlılığı olan herhangi bir programın var olduğu bile şüphelidir” diye konuştu. Beysel, hükümete yönelik eleştirileri şöyle aktardı:

‘Ekonomi çıpasız gidiyor’
“Kemal Derviş’in çizmiş olduğu yönün sonucu olan dezenflasyon sürecinde yıllardır başarılı olan enflasyon hedeflemesi, eskisi gibi etkili olamayacak. Türkiye’nin yurtdışı yatırımcılar nezdinde kredibilitesini sağlayan, bütçe disiplinine ve yapısal reform sürecine katkıda bulunmuş olan IMF anlaşması sonuçlandı. AB’ye girme süreci eski hız ve heyecanını yitirdi.”

‘Popülizme geri dönüldü’
“Birbiriyle ilişkilendirilmeden açıklanan önlemler, büyümenin canlanacağına ilişkin bir güven oluşturmak yerine, popülizme dönüldüğü düşüncesiyle güven kaybına yol açıyor. Tarım ve enerji reformlarında yapılan değişiklikler, kamu ihale kanununda yapılması gündeme getirilen düzenlemeler, popülizm endişesine yol açıyor.”

Enflasyonla mücadele
“Enflasyon yeniden çift haneli rakamları gördü.Bu risk karşısında para politikası araçları ile mücadelenin çok etkili olması mümkün değil.” 

‘Maliye politikası gevşetildi’
“Maliye politikasında daha sıkı bir duruş bekleniyor. Ama Orta Vadeli Mali Çerçeve’de faiz dışı fazla hedefleri aşağı çekilmiş. Bu,  ‘Maliye politikası gevşetilecek’ diye yorumlanıyor.”

‘Çağdaş siyaset gerek’
“Hükümet, mevcut ekonomik durumun analizine siyasi gelişmeleri katmalı. Siyaseti çağdaş rayına oturtmak hayati önemde. Ülke daha fazla yıpranmadan çatışma ortamından çıkarılmalı. Kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var.”