Ekonomi Bakan Yıldız’dan Baykal’a teşekkür

Bakan Yıldız’dan Baykal’a teşekkür

05.08.2010 - 15:29 | Son Güncellenme:

Akenerji Üretim A.Ş. tarafından Trabzon’un Araklı ilçesinde kurulan Akocak Hidro Elektrik Santrali’nin açılışı törenle yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın temel enerji politikaları konusundaki tespitleri için de kendisine teşekkür etti.

Bakan Yıldız’dan Baykal’a teşekkür

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 73 milyon insana sorumlulukları gereği, tüm abone hatlarına kesintisiz elektrik vermek için bütün yapmaları gerekenleri yapacaklarını söyledi.
Akenerji Üretim A.Ş. tarafından Trabzon’un Araklı ilçesinde kurulan Akocak Hidro Elektrik Santrali’nin açılışı törenle yapıldı.
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, söz konusu yatırımın son derece önemli ve güzel bir proje olduğunu ve projede emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.
Böyle büyük yatırımların bulunduğu coğrafyaya büyük katkılar yaptığını anlatan Yıldız, Akocak hidro elektrik santralı (HES) yatırımıyla da en az 45-50 milyon dolarının bölgede kaldığını ve çevreye büyük sosyal faydaları olduğunu kaydetti.
Büyüyen Türkiye’de enerji kaynaklarını değerlendirirken öncelikle yerli ve yenilenebilir kaynakların enerjiye çevrilmesini temel strateji ve politika olarak belirlediklerini ifade eden Taner Yıldız, fakat bunların yanı sıra ithal doğal gaz ve petrol kaynakları ile nükleer güç santrallerinden yararlanılması gerektiğini, çünkü bu kaynaklardan yalnızca birinin Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayamayacağını bildirdi.
Kaynaklardan birinin tercih edilmesinin, diğerinden vazgeçilmesi anlamına gelmediğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
“Global ekonomik kriz yaşandı. Türkiye 2 yıllık rakamları dondurdu ve tekrar eski büyüme hızlarına ulaştı. Yalnızca geçen ay elektrik tüketimindeki büyüme geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,5 daha fazla.
Arkadaşların bir kısmı diyor ki ’nükleer yapma da ne yaparsan yap’. Özellikle bu yörede gerçekleştirmek istediğimiz 123 tane proje var. 4-5 milyar kilovatsaat (kWh) yapıyor bu. Bu yöredeki bazı arkadaşlarımız da diyor ki ’sudan yapma da neden yaparsan yap’. Ben bu sivil toplum örgütlerinin tamamının bir araya gelmesini tavsiye ediyorum. Birbirinizi lütfen ikna edin. Ama bizim bu konularla alakalı tartışmaları çok arkalarda bırakan bir yapılanma içindeyiz. O da Türkiye’nin büyüme hızını karşılayacak enerji yatırımları yapmamız gerektiği. Bizim kamu olarak şunu deme lüksümüz yok, bütün yenilenebilirleri yaptık veya sadece nükleeri yaptık ama sizi 24 saatte bir 2 saat elektriksiz bırakacağız. Böyle deme lüksümüz yok. 73 milyon insana olan sorumluluğumuz gereği, tüm abone hatlarına kesintisiz elektrik vermek için bütün yapmamız gerekenleri yapacağız.”
Enerji kaynaklarını 4 ana unsurdan oluştuğuna işaret eden Bakan Yıldız, bunların hiçbirinden vazgeçmelerinin mümkün olmadığını, çünkü hepsinin Türkiye’nin zenginliği olduğunu kaydetti.
Yıldız, “Hiçbir şekilde iktidarı ile muhalefetiyle ayrı gayrı düşmeden bu kaynaklarımızı ön plana almamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

DENİZ BAYKAL’A TEŞEKKÜR
Bu konuda “HES düşmanlığına kendinizi kaptırmayın, HES’i bir düşman görüp aman bu ülkeyi tahrip ediyoruz gibi bir duyguya kapılmayın” diyen Deniz Baykal’a teşekkür ettiğini bildiren Yıldız, Baykal’ın temel enerji politikaları konusundaki tespitleri için de kendisine teşekkür ettiğini söyledi. Yıldız, “Ve ana muhalefet partisine emeği geçen birisi olarak mutlaka diğer arkadaşlarına da tavsiyelerde bulunacağına inanıyorum” dedi.
Sivil toplum örgütlerinin görüşlerine saygıları olduğunu belirten Yıldız, fakat 73 milyona olan saygıları gereği kesintisiz enerji vermek için gerekli çalışmaları yapacaklarını vurguladı.

EPDK BAŞKANI KÖKTAŞ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da törende yaptığı konuşmada, bir Trabzonlu olarak doğduğu ve büyüdüğü topraklarda çok değerli bir yatırımı kazandırıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Söz konusu yatırım için EPDK’nın 24 Mart 2005 tarihli kararı kapsamında üretim lisansı alma ihalesi düzenlendiğini ve bu yarışmada en yüksek teklifi veren Akenerji’ye 23 Kasım 2005 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle üretim faaliyeti göstermek üzere lisans verildiğini belirten Köktaş, “Bu tesis hidroelektrik santrallerin hem ülkemize yatırım ve iş imkanı sunup hem de çevreye tahribat vermek bir yana katkı sunabileceğinin çok açık bir göstergesidir” diye konuştu.
Santralin inşaatında 48 ay boyunca yılda ortalama her ay 420 kişinin görev yaptığına da işaret eden EPDK Başkanı, bu işler için yaklaşık 124 milyon dolar harcandığını ve ortaya çıkan tesiste yıllık toplam 257 milyon kWh’nin üzerinde elektrik üretileceğini bildirdi.
Doğası ve doğal kaynakları bu kadar zengin olan bir bölgede enerji ile çevrenin birbirinin alternatifi olamayacağını ifade eden Hasan Köktaş, bu anlayışla tüm enerji kaynaklarını doğaya en az zarar verecek şekilde ülke ekonomimize kazandırmanın bilinci içerisinde çalıştıklarının bilinmesini istediğini söyledi.
Köktaş, şöyle devam etti:
“İster kömür, ister HES, ister nükleer, isterse jeotermal hangi kaynak olursa olsun bu kaynakların tamamına, toptancı bir bakış açısıyla karşı çıkmak gerçekçi ve doğru bir yaklaşım değildir. Bir yandan bütün enerji kaynaklarına ve projelere karşı çıkarken, odamızı aydınlatan, elektronik eşyalarımıza hayat veren ve üretim çarklarını döndüren enerjimizi nereden elde edeceğimizi düşünmek gerekir.”
Akocak HES’in çevreye duyarlı yatırım olduğunu belirten Köktaş, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Ordu ve Giresun şehirleri ile ilçelerinde toplam 14 bin 600 konuta, işletmeye ve ticarethaneye doğal gaz ulaştırıldığını, bu sayede yaklaşık 60 bin kişinin doğal gazdan yararlanabilmesine imkan sağladığını da kaydetti.

Haberin Devamı

TRABZON VALİSİ KIZILCIK
Törende konuşan Trabzon Valisi Recep Kızılcık da değişen ve gelişen Türkiye’nin büyümesinde en önemli unsurlardan birinin de yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak olduğunu söyledi.
Bu konuda bölgesinin çok zengin olduğunu ifade eden Vali Kızılcık, gelişen dünyada enerji kaynaklarının öneminin giderek arttığını bildirdi.

Haberin Devamı

RAİF ALİ DİNÇKÖK
Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Raif Ali Dinçkök ise Akocak HES’in yanı sıra inşası devam eden ve 2010-2013 yılları arasında kademeli olarak devreye sokmayı planladıkları 7 HES ve 900 megavat (MW) kapasiteli Egemer Doğal Gaz santrali ile 163 MW kurulu gücündeki Kemah HES projeleri tamamlandığında, Akenerji’nin, Türkiye’deki enerji üretiminin önemli bir bölümünü tek başına gerçekleştiriyor hale geleceğini bildirdi.
Avrupa’nın güçlü şirketi CEZ ile stratejik ortaklık kurduklarını da hatırlatan Dinçkök, enerji yatırımlarının artarak ve çeşitlenerek devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

YILDA 257 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Verilen bilgiye göre, Trabzon’da Araklı-Karadere havzasının orta kısmında bulunan Akocak HES, 100 MW’lik HES’ten sonra Akenerji’nin yatırımını gerçekleştirdiği ikinci büyük HES olma özelliği taşıyor. Suyunu Karadere’nin kollarından alan 81 MW kurulu güce sahip olacak Akocak’ta yılda yaklaşık 257 milyon kWh elektrik üretilecek. Baraj gölünde Karadere’nin 3 saatlik akışına denk gelen günlük 120 bin metreküplük su tutuluyor.
Akocak HES’in 761 metrelik düşüsüyle Türkiye’nin düşüsü en yüksek 3.
HES’i olma özelliği taşıdığı da belirtildi.
Santralin toplam yapım süresi 48 ayı bulurken, sadece 1400 metre uzunluğundaki cebri borunun inşaatının 18 ayda tamamlandığı kaydedildi.
Yetkililer bölgeye zarar vermeden yatırım yaptıklarını belirtirken, bölgeye ilave ağaçlandırma yapacaklarını da vurguladılar.
Akocak HES ve Akocak regülatörlerinin üretim kapasitesiyle 158 bin 425 ton karbondioksit salınımını önleyeceğini, bir başka deyişle santralin doğaya yaklaşık 7,5 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunacağı da belirtildi.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Trabzon Valisi ve Akenerji yetkilileri açılış kurdelesini birlikte kesti. Yıldız, kazasız, belasız ve bereketli kazanç temenni ettiğini belirtirken “Bismillah” diyerek açılışı yaptı.