Ekonomi Bakanlık yolsuzluk iddiasına sert çıktı

Bakanlık yolsuzluk iddiasına sert çıktı

12.12.2013 - 18:11 | Son Güncellenme:

TOBB’a ait gümrük kapılarında yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "Devletin cebinden beş kuruş para harcamadan yapılan ve tüm dünyanın örnek gösterdiği bu uygulamayı devletin zarara uğradığı şeklinde yansıtmak en basit ifadeyle haksızlıktır" denildi.

Bakanlık yolsuzluk iddiasına sert çıktı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ’TOBB’a ait gümrük kapılarında yolsuzluk yapıldığı iddialarına’ ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Gümrük kapılarını yenilemek üzere uygulanan yap-işlet-devret (YİD) modelinin 3996 sayılı ’Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun’ ve bu Kanunun Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin Karar’da düzenlendiği hatırlatılan açıklamada, "Yap-işlet-devret modeli, özel bir finansman modelidir. Elde edilecek kar dahil yatırım bedelinin işletici kuruluşa, işletme süresi içerisinde ürettiği mal veya hizmetin idare veya hizmetten yararlananlarca satın alınması suretiyle ödenmesi olarak tanımlanmıştır. YİD modeli, bütçe dışı alternatif finansman imkanı sağlaması, kısa sürede sağlıklı bir altyapıya kavuşturması, hizmet için gereken fiziki yapının yanı sıra her türlü teknoloji imkanıyla donatılması, iş akışlarının doğru kurgulanması, bu kurguya uygun yapılanma ile sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, hizmet alan ve hizmet sunanların genellikle yerleşim yerinden uzak olan bu noktalarda ihtiyaçlarının karşılanması, diğer ülkelere iyi uygulama örneği teşkil etmesi, yasal prosedürlerin tamamlanması sonrasında ortak kapı modelinin hayata geçirilebilir olması gibi gerekçelerle tercih edilmiştir. Kara gümrük kapılarımız, kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturan, YİD modeliyle bütçeden bir kuruş bile harcanmaksızın yenilenmektedir" ifadelerine yer verildi.

"2014 YILI BÜTÇESİ 124 MİLYON"
2012 yılında YİD modeli kapsamında modernize edilen gümrük kapılarının, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yayımlanan “Sınır Geçiş Noktalarındaki En İyi Uygulamalar” el kitabında iyi uygulama örnekleri arasında gösterildiği ifade edildi. Bakanlığın 2014 yılı yatırım bütçesi toplamının 124 milyon 750 bin TL olduğu belirtilen açıklamada, "Bu güne kadar Bakanlığımızca YİD modeli ile modernize edilen 8 gümrük kapımızın toplam yatırım tutarı 265 milyon Türk Lirası’dır. 2012 yılında 4 gümrük kapımız ile 1 lojistik merkezimiz için 249 milyon Türk Lirası yatırımın öngörüldüğü dikkate alındığında genel bütçe imkanları ile bu yatırımları gerçekleştirmenin zorluğu ortadadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB’a yapılan görevlendirmeler Yüksek Planlama Kurulu tarafından verilen yetkilere dayanılarak yapılmıştır. Bilinmelidir ki tüm gümrük kapılarımızın yönetim, denetim ve sorumluluğu Bakanlığımıza aittir. TOBB’a bağlı bir kurum olan Gümrük ve Ticaret İşletmeleri (GTİ) sadece sosyal alan olarak nitelendirilecek işletmeleri çalıştırmaktadır. Söz konusu işletmelerin de Bakanlığımıza yakışır şekilde çalıştırılması amacıyla sürekli bir denetim uygulanmaktadır. Bu işletmelerde görev yapan tüm personelin maaşı da GTİ tarafından karşılanmaktadır" denildi.

"TAHMİNİ YATIRIM MALİYETİ..."
Habere konu edilen Habur Gümrük Kapısı’nın tahmini yatırım maliyetinin 17 milyon 900 bin TL olarak, işin uygulama sözleşmesinde yer aldığı belirtilen açıklamada, işin gerçekleşen maliyetinin yaklaşık 52 milyon 500 bin TL’yi bulduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Değişkenlik nedenlerinin ekonomik konjonktürün yanında, ülke güvenliği, dış politika argümanları Bakanlığımız görev alanında belirleyici unsurlar olup, bunların da maliyet ve gelir kalemleri üzerindeki etkileri ani ve büyük ölçekli olabileceği ve bunların önceden öngörülmesinin çok zor olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Kaldı ki işletici kuruluşta bu görevlendirmelerde risk almaktadır. Örneğin TOBB tarafından 31 milyon TL harcanarak modernize edilen Nusaybin Gümrük Kapısı, Suriye’deki olaylar nedeniyle işletmeye açılamamış, iç gümrük olarak hizmet vermesi yoluna gidilmiştir. Haberde ifade edildiği gibi devlet milyonlarca zarara uğratılmamıştır. Aksine devletin cebinden beş kuruş para harcamadan gümrük kapılarımız modernize edilmiştir. Tüm dünyanın örnek gösterdiği bu uygulamayı devletin zarara uğradığı şeklinde yansıtmak en basit ifadeyle haksızlıktır."