Ekonomi Bankalar kuyumcuya rakip oluyor

Bankalar kuyumcuya rakip oluyor

28.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDDK’nın, bankaların alım satımını yapabileceği kıymetli madenlere Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının da eklenmesine imkân verecek yönetmelik değişikliğinin, bankaların bu alandaki faaliyetlerini artırırken, kuyumculuk sektörüne olumsuz etkisi olabileceği değerlendiriliyor.

Bankalar kuyumcuya rakip oluyor


Bankaların kıymetli maden alım satımına ve alacaklarından dolayı edindikleri emtia ve gayrimenkullerin elden çıkarılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik değişiklik taslağı BDDK’nın internet sitesinde yayımlandı.
Yönetmelik, bankaların altın, gümüş ve platinin alım-satımı ile vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören, standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen altın, gümüş ve platini esas alan sözleşmelerin alım-satımını yapabilmesine olanak sağlıyor.

‘Kuyumcuya darbe’
Reuters’a konuşan bir bankacı, bankaların gram altın alım satımı yapabildiğini hatırlatarak, “Buna Cumhuriyet altını eklenmesi sektöre katkı yapmaz. Ziynet altını satımı eklenmesi de daha çok müşteri talebi kaynaklıdır; çünkü mevcutta müşteriden alınan ziynet ancak eritilip kullanılabiliyordu. Ancak her ikisi de kuyumculara darbe olacaktır” dedi.
Bankacı, değişikliğin ardından bankaların altına dayalı ürün yelpazesinin genişleyebileceğini, çeyrek-yarım-tam altın üzerinden saklama hizmeti verebilecek altın hesaplarına, gram üzerinden ziynet hesaplarına başlanabileceğini kaydetti. Mevcut uygulamada altın, gümüş ve platin ile bunlara dayalı vadeli işlem kontratı sözleşmesi alım satımı yapabilen bankaların, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla başlayıp ardından hızlanan ‘altın ürünlerine dayalı bankacılığa’ ağırlık verilmesi sebebiyle; BDDK’dan, toplama hizmetinin yanı sıra, topladıkları ziynet eşyasını değerlendirme yönünde düzenleme talepleri bulunuyordu.

Haberin Devamı

'Yanlış bİr adım'
İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, "BDDK kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. Bankalara ‘sende ziynet eşyası al sen de cumhuriyet altını al’ derse banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak. Kesinlikle yanlış bir adım" diye konuştu.
Halaç, ziynet, Cumhuriyet altınları 22 ayar olduğu için para tanımlamasının kullanılmadığını, darphanenin ürettiği bir ziynetin yurtdışında bir bankaya gönderilemeyeceğini ve borsada işlem yapılamayacağını belirterek, "Bu bankacıların kuyumculuk mesleğine soyunması olarak tabir edilebilir" dedi.

Sarraf bankalar...
Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de, değişikliğin sadece yastık altı altınların bankada toplanması sürecini değil, yeni yatırım yapacak olanları da kapsayacağını kaydederek, “Bankaların sarraflık yapması gibi bir durum ortaya çıkacak” dedi.