Ekonomi Barışa katkı yapacak her projeye sıcağız

Barışa katkı yapacak her projeye sıcağız

25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şanghay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye’nin almasına ilişkin olarak Enerji Bakanı Albayrak, “Kazan - kazana dayalı, barışa, huzura katkı yapacak her projeye olumlu bakıyoruz” dedi

Barışa katkı yapacak her projeye sıcağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye’nin almasına ilişkin, “Biz Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü iş birliğine açık olmak durumundayız. Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız. Dünyanın enerji kulübü olma anlamında da en büyük örgütlerden biri” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, Adana’da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi’nde konuştu. ŞİÖ’nin önemli bir örgüt olduğuna değinen Albayrak, “ŞİÖ yakından takip ettiğimiz iş birliği örgütlerinden bir tanesi. Türkiye artık bölgesindeki coğrafyada eskisinden çok daha farklı bir iletişim stratejisi uyguluyor. Her zaman bunu ifade ediyoruz. Kazan - kazana dayalı, bölgedeki enerji, ekonomi ve farklı politikalar üzerinde barışa, huzura katkı yapacak projeler ile işbirliği anlamında ve arz güvenliğine katkı sağlama anlamında her projeye olumlu bakıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİÖ’nin dünya ekonomisinin en önemli birkaç ülkesinden ikisini (Çin, Rusya) içinde barındırdığını hatırlatan Albayrak, “2017’de Pakistan ve Hindistan’ın da yer alacağı bir örgütten bahsediyoruz. Ekonomik olarak üretimden, pazardan bahsedecekseniz her pazar, her ekonomik coğrafyayla iletişim ve diyalog içerisinde olmak zorundasınız” diye konuştu.
Kazan-kazan formülüAlbayrak, Rus gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı projesine ilişkin de projenin uzun yıllardır gündemde olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Son dönemde projede ufak tefek değişiklikler olduğunu hatırlatan Albayrak, şunları söyledi:

“Projenin Türkiye için anlamına baktığımızda Türkiye’nin Batı Hattı üzerindeki mevcut güzergahında önümüzdeki dönemde yaşanabilecek Doğu Avrupa üzerindeki teknik problemleri de göz önünde bulundurarak Rusya’dan alternatif güzergah olarak oluşturulmuş bir proje. Biz her projeye kazan kazan olarak bakıyoruz. Türkiye çok yoğun enerji ve doğalgaz tüketen bir ülke. Özellikle kış aylarında en ufak bir gaz tedariğindeki sıkıntıyı elimine etmek için uyguladığımız bir strateji var. Özelikle gaz anlamında arzın istikrarlı bir şekilde tedariği anlamında yatırımlarımızı biliyorsunuz. Bu çerçevede baktığımızda master plandaki Türkiye’nin enerji arz güvenliğine hizmet edecek bir proje.”

‘Bu milleti artık yıldıramazsınız’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Adana’da meydana gelen patlamanın üzücü ve elim bir olay olduğunu belirterek, “Kurtuluş Savaşı’nda 100 sene önce tüm millet olarak tarih yazdık. Daha 15 Temmuz’da bu millet 79 milyonuyla özgürlüğüne, demokrasisine ve ülkesine sahip çıktı. Bundan sonra çok daha güçlü bir şekilde çıkmaya devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kuklalara değil kuklacılara sesleniyorum. Bu milleti artık geleneksel metodlarla korkutacağınızı, yıldıracağınızı, yolundan alıkoyacağınızı düşünüyorsanız çok yanıldınız.” dedi.

Haberin Devamı

Programını iptal etmedi

Teröre prim vermemek için programını iptal etmediğini ve Adana’ya geldiğini vurgulayan Albayrak, “Milletimizin başı sağ olsun. İki şehidimizin başta aileleri olmak üzere, yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun. Geride kalan sevdiklerine, ailelerine sabır niyaz eylesin. Yaralılarımız da var en kısa sürede acil şifalar diliyorum. Terör olgusu uzun yıllardır hayatımızda olup, Türkiye’yi özellikle de son yıllarda istikametinden muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefinden alıkoymak için dozunu arttıran bir olgu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Albayrak, Türk halkının çok büyük bir millet olduğunun altını çizerek, “Ne kadar büyük olduğumuz, tarihin şanlı sayfalarını okuduğunuzda, merak edip bilmeyenler okuduğunda göreceği bir hakikat. Bu hikaye değil. Farklı kültürlerin masallarıyla eşdeğer bir şey değil hakikatten bahsediyorum. Biz böyle şanlı bir milletiz” ifadelerini kullandı.