Ekonomi 'Barselona'da yerli rüzgârı

'Barselona'da yerli rüzgârı

27.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mobil Dünya Kongresi’nde Türkler geliştirdiği teknolojilerle öne çıktı. Turkcell, Vestel, Türk Telekom gibi firmalar yeni ürün ve anlaşmalarını art arda duyurdu

Barselonada yerli rüzgârı

Barselonada yerli rüzgârı
İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) Türk rüzgarı esiyor. 26 Şubat-1 Mart tarihleri arasında açık kalacak olan fuarda, Türk operatör ve teknoloji firmaları ürünlerini sergilerken yeni lansmanlar ve anlaşmalar da yapıyor. Turkcell, Türk Telekom, Vestel, Netaş, General Mobile, Defne Telekom gibi markalarımız fuar alanında büyük standlarla yer alıyor. Son teknolojik çözümlerini dünyanın yer yerinden gelen ziyaretçilere sergiliyorlar. Fuarın başlamasıyla beraber yeni anlaşmalar ve ürünlerine duyuruyorlar.

Haberin Devamı

DİJİTAL İHRACAT HAMLESİ BAŞLADI

Turkcell grup şirketi Lifecell Ventures, Türkiye’nin dijital ihracatını artırmak için düğmeye bastı. Turkcell, Lifecell Ventures altında BiP, fizy, Dergilik, Lifebox gibi 20’ye yakın uygulamasını dünya operatörlerinin abonelerine kullandırmayı hedeflerken, ilk anlaşmayı Moldovalı operatör Moldcell ile yaptı.

Turkcell Genel Müdürü ve Lifecell Ventures İcra Kurulu Başkanı Kaan Terzioğlu, dijital ihracat hedeflerini açıkladı. Terzioğlu, “Bugün dünyada 3 trilyon dolarlık ekonomi telekom ağında yaratılıyor. Biz dijital operatör olarak yeni modelle geldik. Hizmetlerimizi franchise olarak veriyoruz. İlk kontratı da tamamladık. Moldovalı operatör Moldcell, Lifebox ve Bip’i kullanacak” dedi.

Haberin Devamı

Barselonada yerli rüzgârı
Terzioğlu, Moldova dışında başka ülke operatörleriyle görüştüklerini, bütün hizmetleri için Orta Asya, Ortadoğu, Pasifik bölgeleri dahil bütün ülkelerle görüşmeler sürdürdüklerini kaydetti. Terzioğlu, ülke ülke dijital başarı hikayesi yazacaklarını, yalnız büyümek yerine diğer ülkelere sunacakları tekliflerle büyüyeceklerini dile getirdi.

Terzioğlu, Türkiye’nin kendi verisini kontrol etme ve dijital hizmetlere çevirme zamanının geldiğini de vurgulayarak, şunları söyledi:

“Eskiden gücün kaynağı petroldü şimdi veri oldu. Turkcell son üç yılda ağ sağlayıcılık konumundan deneyim sağlayıcı konumuna geldi. Bu süreçte en iyi mobil ve sabit ağı da sağladık. Telekom firmaları yıllarca yakınsamayı konuştu. Artık operatörlerin farklı türde yakınsamaya ihtiyacı var. Telekom firmaları on yılda değerlerini ikiye katladı. Whatsapp ve Alibaba gibi firmalar ise 50 kat artırdı. Bu tarz değerlerin peşinde olmalıyız. Türkiye bu tarz değerlerin peşinde koşmalı.”
Terzioğlu, Lifecell Ventures ile dünyanın her yerindeki tüketicilere dijital iletişim, eğlence, müzik, TV, ticaret ve e-ticaret uygulamalarıyla bulut çözümleri sunmaya başladıklarını aktardı.

İki yeni çözüm

Turkcell ayrıca fuarda yeni çözümlerini de tanıttı. Kopilot bunlardan biri. Aracınızın performansı ve sürüş deneyimiyle ilgili bilgilerin gerçek zamanlı izlenmesini sağlıyor. Kopilot, klasik bir araç takip hizmetinin ötesinde; kullanım detayları, seyahat günlüğü, sürücü davranışı, sürüş modları ve bildirimleriyle aracınızla ilgili her şeyi kontrol altında tutmanızı sağlıyor. Akıllı Tarım Servisi ise, çiftçilere ürünleriyle ilgili bilgi akışı sağlıyor.

Haberin Devamı

Venus’ün gözü ‘yurtdışında’

Vestel, 5. Hall’deki büyük standında yeni Venus Z20’yi tanıttı. Z20, 16 MP+5MP arka ve 8 MP flaşlı ön kamerayla fotoğrafta iddialı. 5.65 inç’lik ekranı var. 2.2GHz 8 çekirdekli Qualcomm işlemci, 4GB bellek diğer teknik özellikleri arasında. Fiyatı ise 2.099 TL olarak açıklandı.

Barselonada yerli rüzgârı

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Bu fuarda yer almak, 155 ülkeye ihracat yapan bir marka olarak gurur verici. Sergilediğimiz ürünlerimiz dünya devleriyle nasıl yarıştığımızı gösteriyor” dedi.

8 ülkeye akıllı cep

Z20’nin özellikle fotoğraf ve “selfie” çekmeyi sevenlere hitap edeceğini dile getiren Turan, “Venus’ün ihracatı da 2016’dan bu yana artarak devam ediyor. Yakın coğrafyamızdaki 8 ülkeye akıllı telefon ihracatına başladık. Henüz yolun başındayız ancak Vestel olarak diğer ürünlerde olduğu gibi akıllı telefon ihracatımızı da giderek artıracağız. Ayrıca yurt dışı operatörlerle iş birlikleri yaparak ihracat hacmimizi artırmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yerli mühendis çözümü

Netaş da, MWC’de yerli mühendisler tarafından geliştirilen ürünlerini sergiliyor. Bu yıl ‘Akıllı çözümlerle daha iyi bir hayat için teknoloji geliştiriyoruz’ sloganıyla uçtan uca çözümlerini tanıtan Netaş, 800’yakın Ar-Ge mühendisiyle başta 4.5/5G, internet üzerinden ses verisi iletimi (VoIP), siber güvenlik ve nesnelerin interneti (IoT) alanları olmak üzere geliştirdiği yeni nesil teknoloji çözümlerini dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara duyuruyor.

‘Cep’te yeni model furyası

Mobil Dünya Kongresi (MWC) cep telefonunda yeni modellerin tanıtımına sahne oluyor. Fuar başlamadan bir gün önce ve ilk gün, dört telefonun lansmanı gerçekleşti

Barselonada yerli rüzgârı
Emojini yarat tansiyonu ölç

Haberin Devamı

Fuarın en çok merak edileni Samsung’un Galaxy S9 ve S9+ modelleri oldu. İki telefon ultra ağır çekim özelliği, otomatik ayarlanabilen değişken diyaframlı kamera, artırılmış gerçeklik (AR) emojileri ve tansiyonu ölçme özelliğiyle ilgi çekti. AR emoji gerçek hayattaki duyguları istenilen uygulamada paylaşılacak formatta kişisel emojilere dönüştürmeyi sağlıyor.
S9 5.8 inç, S9+ 6.2 inç’lik ekrana sahip. Her iki modelde de süper hızlı 12 MP’lik çift arka kamera, önde ise 8 MP kamera var. S9’da 4GB Ram, 64 GB depolama ve mikro SD özelliği bulunuyor. S9+ ise 6GB Ram, 64, 128 ve 256 GB’lik depolama seçeneğine sahip. S9 3.000 mAh, S9+ ise 3.500 mAh’lık pille geldi. S9 ve S9+, 25 Şubat tarihinde ön satışa sunuluyor. Mart ayı ortasında ise, gece siyahı, titanyum grisi ve yeni leylak moru renk seçenekleriyle Türkiye’de satışta olacak. 64GB’a sahip Galaxy S9’un Türkiye fiyatı 4.599 TL, 64GB, 128GB ve 256GB seçenekli Galaxy S9+ fiyatı ise sırasıyla 5.199 TL, 5.399 TL ve 5.699 TL olarak açıklandı.

Alcatel 5, 3, 1 serisi ‘yüzden’ tanıyacak

Alcatel, Barselona’da 5, 3 ve 1’den oluşan akıllı telefon serisini tanıttı. Telefonlarda yüz tanıma teknolojisi yer alıyor. ‘Face Key’, yarım saniyeden daha kısa bir sürede, her yüz taramasını daha güvenilir bir eşleşme sağlayabilmek için yüzden fazla veri noktasına bölüyor. Alcatel 5, 5.7 inç ekrana sahip. Sosyal medya severlerin gönül rahatlığıyla kullanması için geliştirilen, LED flaş ile 120 derecelik süper geniş açılı çift ön kamerasıyla geliyor. Alcatel 3 serisi, 5.5 inç ekranla geldi. Mart ayında üç renkle piyasada olacak. Alcatel 1 ise en uygun fiyatlı seri olacak. Bu seri 100 euro’dan daha düşük bir fiyata satışa sunulacak Alcatel 1X’i de içeriyor.

Barselonada yerli rüzgârı
Nokia’dan 5 model

HMD Global, fuarda 4 Nokia modelini görücüye çıkardı. Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus, yeni Nokia 6 ve Nokia 1. Telefonlarda Google’ın Android One programı kullanılıyor. Yeni modeller Android One ailesine katıldı. Android Oreo ile birlikte kutudan çıkan akıllı telefonlarla kullanıcılar, birden fazla işlemi aynı anda yapabilmek için Picture-in-Picture, Android Instant Apps ile uygulama en kolay şekilde keşfetme ve çalıştırma, 60 yeni fantastik emoji ve arka planda çalışan uygulamaları sınırlama gibi pil ömrünü maksimize etme gibi özellikleri kullanabiliyor.

Efsane 8110 yenilendi

Nokia 7 Plus, 12MP geniş açı ana kamera ile hem düşük ışıkta hem de aşırı parlak durumlarda iyi performans vaat ediyor. Nokia 7 Plus’ın Türkiye’de 2899 TL’den piyasada olması bekleniyor. Yeni Nokia 6’nın Türkiye fiyatının 1699 TL olması bekleniyor. Efsanevi Nokia 8110 da yenilenen versiyonuyla 599 TL’den raflardaki yerini alacak. Efsaneleşmiş kayan kapak tasarımıyla akıllarda yer eden Nokia 8110, 4G özelliğiyle geri döndü. Daha önce alışık olunan bir arayüzle gelen Nokia 8110, kapağı kaydırarak çağrıları cevaplayabiliyor. Telefonun yeni versiyonunda efsane oyun Yılan da olacak.