Ekonomi Başarıya giden yol: strateji

Başarıya giden yol: strateji

07.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başarıya giden yol: strateji

Başarıya giden yol: strateji

MİLLİYET Gazetesi ve Personel Yönetim Derneği'nin (PERYÖN) ortaklaşa düzenlediği "İnsan Yönetiminde Strateji, Strateji Yönetiminde İnsan" konulu konferansta, çeşitli sektörlerin temsilcileri, yönetimlerde stratejinin önemini tartıştılar.
Konferansın "Strateji Yönetiminde İnsan" konulu oturumuna Emekli Oramiral Işık Biren, Dışişleri eski Bakanı İlter Türkmen ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak katıldı.
Ülke yönetiminde stratejilerin her zaman başarılı olamayabileceğini belirten Derya Sazak, bu açıdan medyanın bunları sorgulamasının faydalı olduğunu söyledi. Medya sektöründe özellikle son 10 yılda teknoloji, sermaye ve insan kaynağı açısından büyük yatırımlar olduğunu, sektörün genişleyip, geliştiğini kaydeden Sazak, "Medyanın itici gücü olmasa, birçok sorun ortada kalırdı. Susurluk olayı basın tarafından sorgulanınca, devlette kirli bir yapının olduğu ortaya çıktı. Basının, bu olayın üzerine gitmesi toplumu hareketlendirdi. Biz kendi üzerimize düşen görevi yaptık. Medya son günlerde dördüncü güçten, birinci güce doğru gidiyorsa, diğer güçler `biz neden görevimizi yapamıyoruz' diye düşünmeli" dedi.
Sazak, 65 milyon nüfuslu Türkiye'de, gazetelerin toplam tirajının 6,5 milyon olduğunu, gazeteler arasında sert rekabetin sektörü bazen yaraladığını sözlerine ekledi.
Diplomasinin temel görevinin barış stratejileri geliştirmek olduğunu kaydeden Türkmen, Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle ilişkilerinde önemli strateji hataları yaptığını öne sürdü. Yunanistan'ın AB'ye tam üyelik için 1975'te başvurduğunu, Türkiye'nin ise aynı yıllarda MC hükümetinin Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş kanadının muhalefeti nedeniyle tam üyelik başvurusunda bulunmadığını öne sürdü. Kardak Krizi'nin diplomatik bir başarı olmadığını, sadece medyatik bir başarı olduğunu savunan Türkmen, bu krizin Türkiye'ye maliyetinin ağır olduğunu söyledi.
Biren ise, iyi bir strateji için kaynakları ve gücü iyi hesaplayıp, ona göre hedef seçmek gerektiğini söyledi. Atatürk'ün, bir strateji dehası olduğunu belirten Biren, İstiklal Harbi'nin kazanılmasında Atatürk'ün strateji kullanma gücünün önemli bir etken olduğunu belirtti.
Konferansın açıış konuşmasını yapan Medya D Genel Müdürü Arsal Tüzüner ise, Milliyet Gazetesi'nin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da demokrasiye inanan, laik ve Atatürk ilkelerine bağlı kuruluşlara sponsorluk yapmaya devam edeceğini söyledi.