Ekonomi Batıda Godiva’yı alan ‘Ülker’ yeni avını Uzakdoğu’da buldu

Batıda Godiva’yı alan ‘Ülker’ yeni avını Uzakdoğu’da buldu

14.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yıldız Holding, Belçika merkezli Godiva sonrası yeni bir dünya deviyle ortak oluyor. Uzakdoğu kökenli şirketle birliktelik için gün sayan grubun Başkanı Ülker, “Bu bizim için yeni bir kategori” dedi

Batıda Godiva’yı alan ‘Ülker’ yeni avını Uzakdoğu’da buldu


Ülker’in Avanos’taki “Çocuklar İçin Futbol” kampı ziyaretimizde Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile önce “Argos in Cappadocia” otelinde yemekte buluşuyoruz. Daha sonra sıra futbol kampındaki 80 çocuğu ziyarete geliyor. Bu birliktelikte futboldan başlayan sohbet holdingin büyüme stratejilerine kadar uzandı.
Murat Ülker, gündemlerinde yeni bir şirket, marka alımı olup olmadığıyla ilgili soruya “Aslında var, imzasını attığımız, hatta mürekkebi bile kuruyan işler var. Gıda işinde büyütebileceğimizi düşündüğümüz bir şirket. Ortaklık için anlaştık. Ancak şirket halka açık olduğu için açıklama için onların onayını bekliyoruz. Bu şirketle ürün portföyümüze yeni bir kategori girecek” şeklinde yanıt veriyor.
Tanıyanlar bilir nükteli bir sohbet tarzı olan Murat Ülker sorularımızı cevaplarken geçmişten örneklerle konulara yaklaştı. Bunlardan belki de en ilginci, Boğaziçi Üniversitesi’nde master yaptığı döneme dair anlattıklarıydı: “Master sırasında çift A notu almıştım. Hocamız bana iş teklif etti. Ben Ülker’de çalışıyordum. Hocama, “İşim var” deyip, teşekkür ettim. Hocamız ısrarla tavsiye ettiği şirkete geçmemi söylerken, “Nerede çalışıyorsun?” diye sordu. Ülker’de çalıştığımı belirttim. Hocamız, “Bırak o hacı, hoca şirketini” dedi. Ben de, “Hacı amcam (Asım Ülker), hoca babam (Sabri Ülker), ben Ülker’i bırakamam!’ dedim kendisine.”

Haberin Devamı

Yıldız Holding halka açılacak
Murat Ülker’e ulaştıkları 12 milyar TL gibi rekor ciroların ardından halka açılmayı planlayıp planlamadıklarını da sorduk. Halka açılma için hazırlık başlatmışlar. Ülker bu süreci şöyle anlatıyor: “Yıldız Holding’te ablam Ahsen Özokur ve ben iki büyük ortağız. İkimiz de birer aile şirketi kurduk. Benim şirketimin adı “Üs”, ablamın şirketi de “Kökler”. Bu şirketler üzerinden Yıldız Holding’e ortağız. Kurumsallaşmaya dönük çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde halka açılabilecek noktaya gelebiliriz”. Geçtiğimiz günlerde Şok’u portföyüne alan Yıldız Holding’in Migros ile Carrefoursa satışına bakışı sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Ağzımızda büyük lokma var. (Şok’u kast ediyor) Onu daha yeni aldık, hazmedelim, sonra fırsatlara bakarız” Murat Ülker gıda dışındaki diğer yatırımlarıyla ilgili olarak ise şu bilgileri paylaştı: Pendik’te marinamız var. Başka düşünmüyoruz. O işe niye girdik, bilmiyorum. Rahmi Koç da bana, “Marina işine neden girdiniz?” diye soruyor. Ona da, “Bilmiyorum” diyorum.”

Haberin Devamı

Batıda Godiva’yı alan ‘Ülker’ yeni avını Uzakdoğu’da buldu

‘Tire Kutsan’ı sattık’
Bir süre önce Tire Kutsan’ı sattılarını hatırlatan Ülker, “Bizim de sattığımız oluyor. Tire Kutsan’ı EBİTDA (Faiz ve vergi öncesi kâr) çarpı 18’e varan fiyatla sattım” dedi. Ülker grubu, otoyol işletme ihalelerine girmek üzere Koç Grubu ve bir yabancı ortakla konsorsiyum oluşturmuştu. Murat Ülker bu süreçle ilgili olarak şöyle konuştu: “Otoyol işletme ihalesinin ne şekilde yapılacağı henüz belli değil. Netleşince karar vereceğiz.”

‘Babamdan sonra büyüdüm’
İnsan anne babasını kaybedince aidiyetini de kaybedermiş hayatta. Geçtiğimiz günlerde babası Sabri Ülker’i kaybeden Murat Ülker üzgündü, “Babam vefat ettiği gün büyüdüğümü, büyümek zorunda olduğumu hissettim” şeklinde özetledi duygularını. Ülker, Fenerbahçe başkanlığı için adının geçtiği hatırlatılınca, “Ben başkan adayı falan değilim. O iş bana göre değil zaten” dedi.

ŞİKE YORUMU: ‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’

Fenerbahçe camiasının önde gelen isimlerinden olan Murat Ülker’e Aziz Yıldırım’ın tahliye olmasına rağmen şike davası dahil toplam 6 yıl 3 ay hapis cezası aldığını anımsattık. Bu konudaki değerlendirmesi ise şöyle oldu: “Bizde güzel bir laf vardır: Şeriatın kestiği parmak acımaz. Yargıtay süreci de var.”
Ülker, şike davasıyla ilgili yorum yaparken “hakimin dediği olur” sözlerine 1980’li yılların başında geçen bir örnekle açıklık getirdi: “Bir dava konusu için fabrikamızda keşfe gelen hakime kapıdaki güvenlik görevlisi kimlik sormuş. Hakim, ‘Sen görevli gelen hakime nasıl kimlik sorarsın, 3 gün hapis cezası verdim sana’ dedi. 3 gün hapis yattı.”

Haberin Devamı

iPhone’dan kilo kontrolü

Sohbet esnasında Murat Ülker’in kolunda üzerinde ‘1912’ yazan bileklik dikkatimizi çekti. Bu bir pedometre. Cep telefonuna yüklediği bir program sayesinde, pedometrenin aktardığı bütün bilgiyi görebiliyor. Atılan adım sayısı, yakılan kalori, yakılması gereken kalori gibi bilgileri bir gün öncesiyle karşılaştırmalı olarak görebildiğini söyleyen Ülker, bu noktada cep telefonunu gösterdi. Cep telefonundan incelediğimiz bilgiler bir şirketin satış grafiğini yansıtırcasına inişli çıkışlıydı. Ülker’in Nevşehir’de geçirdiğimiz gün atması gereken adım sayısı düşük kalmıştı, bir gün öncesinde yakılan kalori miktarı da daha yüksekti. 6.5 ayda 10 kilo veren Ülker, yemesine içmesine dikkat ederken yüzme ve yürüyüşü ihmal etmiyormuş.

Haberin Devamı

150 $’lık Fuelband ‘fitness’ yaptırıyor

* Nike’ın fitness bilekliği sadece Apple’ın ürünleriyle (iPhone, iPad, Macbook) uyumlu çalışıyor.
* Günlük hareketleri gözlemleyen “Fuelband” adlı bu kol bandı, üzerindeki LED nokta üzerindeki birim üzerinden bilgi veriyor.
* “NikeFuel” olarak tabir edilen bu birim atılan adım sayısı, yakılan kalori ve vücudun hareketliliği bir araya getirilerek oluşturuluyor.
* Fuelband kllanıcının cinsiyeti ve vücut bilgileri ölçümde kullanılmıyor, sadece günlük aktivitelere göre puan veriliyor.
* Amerika’da bu yıl piyasaya çıkan cihaz 150 dolardan satılıyor. Cihazı ünlü sporcular tanıttı.