Ekonomi "Batı'da İslam fobisi oluştu"

"Batı'da İslam fobisi oluştu"

11.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Batı'da İslam fobisi oluştu"

Batıda İslam fobisi oluştu

BOĞAZİÇİ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Binnaz Toprak, modern toplumlarda dini grupların taraftar toplamak için reklam yapmak zorunda kaldığını belirterek "Bugün sermaye piyasası koşullarında dinin satışı ve pazarlanması söz konusu. Cemaatler taraftar toplayabilmek için kendi televizyon ve gazetelerini kuruyorlar" dedi.
TESEV'in (Türkiye Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Vakfı) Milliyet ve Sabah gazetelerinin katkılarıyla düzenlediği "Medya ve Demokrasi" konulu konferansta konuşan Toprak, Batı'daki İslam imajının fobiye dönüştüğünü söyledi. İran İslam devriminden sonra Avrupa'da medyanın katkısıyla yeni bir düşman yaratıldığını vurgulayan Toprak, Batı toplumlarında radikal İslamla gerçek islamın birbirine karıştırıldığını kaydetti. Toprak, soğuk savaş döneminde komünizmin oynadığı rolü, bugün İslamiyetin üstlendiğini belirtti.
The Wall Street Journel, The Times, The Newyork Times, Washington Post gibi gazetelerde yazıları yayınlanan İngiliz David Pryce - Jones da kapitalizm ve demokrasiden yararlanmak için Avrupa'ya göç eden müslümanların anavatanlarıyla bağlılıklarının azaldığını ifade ederek şöyle konuştu:
"İkinci ve üçüncü kuşak göçmenler ana dillerini dahi bilmiyorlar. Kendilerini ne içeriden, ne de dışarıdan biri gibi hissediyorlar. Batılı toplumlar, müslümanlara ve azınlıklara kapılarını açarken, ortaya çıkabilecek bu problemleri göremedi. Bugün göçmenler devletin kendilerini temsil etmediğini düşünüyorlar ve devlete olan güvenleri sarsılıyor. Avrupa gibi soyut bir kavram onları entegre etmeye yetmiyor ve bu insanlar islamiyete sığınarak, ümmet olarak bir çıkış arıyorlar."
Radikal İslamın Avrupa'yla entegre olmak isteyen "normal insanlara" engel olduğunu belirten Jones, Müslümanlar ve Batılılar arasındaki kültürel çelişkinin ortadan kaldırılması için yeni değerler üretilmesi gerektiğini ve radikal olmayan Müslümanları topluma entegre edecek gücün medya olduğunu söyledi.

Yazarlar