Ekonomi Bayat tavuğu sodayla ‘aklayan’ bile var

Bayat tavuğu sodayla ‘aklayan’ bile var

25.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gıda denetimlerinde rastlanan sahtekârlıklar şaşkınlık yaratıyor. Uzmanlar, bazı bayat tavuklara soda veya çamaşır suyu ile beyazlatılarak taze görüntüsü verildiği uyarısını yaptı

Bayat tavuğu sodayla ‘aklayan’ bile var

Vatandaşların yoğun şekilde tükettiği kanatlı sektöründe denetimler hızla sürüyor. Uzmanlar, tavukta boyamanın yanı sıra çamaşır suyu ya da sodayla yıkama yöntemine de dikkat edilmesi gerektiğini, köfte ve ‘grill’ gibi karışık ürünlerde etiketteki bakanlık onayına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu seneki denetimlerinde 683 kanatlı numunesi alındı, 39 numune olumsuz çıktı. Üretimden tüketime taklit ve tağşiş edilmiş kanatlı ürünlerine idari para cezası uygulandı, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Ceza 10 bin TL kadar
Kanatlı sektöründeki bazı sahtekârlıklar ise şöyle: Tavuk kemikleri öğütülüp salama katılıyor. Deri, bağırsak, paça ve sakatat, tavuk dönerde kullanılıyor. Tavuk dönerin içine tavuk derisi, bağırsak, paça ve sakatatlar baharatlanarak karıştırılıyor. Bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılarak taze görüntüsü veriliyor.
Kanatlı et parçalayan tesislerde de 1929 denetim gerçekleştirildi, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Bakanlık kaynakları, ilk denetlemede uyarıda bulunulan işletmelerin, yeniden eksik bulunması halinde cezalandırıldığına dikkat çekti.
Firmalara kesilen cezalar ortalama 10 bin TL civarında. Toplatma kararı verilen ürünlerin de fabrikadan tüketiciye ulaşan tüm safhalarına el konulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

2 TL’ye döner olur mu?
Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Tansel Şireli, tavuk etinde en önemli tedbirin bilinen, bakanlığın marka onayına sahip ürünlere yönelmek olduğunu belirterek, “Asla açık ürün almamak gerek. Ambalajın üzerinde son kullanım tarihi olması gerek” dedi. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri bakarak ve tadarak anlamanın mümkün olmadığını belirten Şireli, en çok rastlanan sahteciliklerden ikisinin, miadı dolmuş ya da son kullanma tarihi yaklaşmış ürünleri çamaşır suyu ya da sodayla yıkayarak piyasaya sürmek olduğunu söyledi.
Tavuk grill, döner ve köfte tarzı besinlerde de sahtecilik yapılabildiğini anlatan Şireli, ürünlerin etiketlerindeki onay ve tarih uyarılarına dikkat etmek gerektiğini ifade ederek, “Biraz önce gördüm. ‘Tavuk döner ayran 2 lira’ diyor. Bu fiyatta olması mümkün değil. Fiyat da bir endekstir” dedi.
Restoran ya da açıktaki gıdaların kendine has rengine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Şireli, market alışverişinde et ve tavuğu en sona bırakıp, market arabasında gezdirmemek gerektiğini ifade etti.