Ekonomi Belçika hükümeti istifa kararı aldı

Belçika hükümeti istifa kararı aldı

20.12.2008 - 00:54 | Son Güncellenme:

Küresel mali krizde iflas sınırına gelen ve Fransız BNP’ye satılan Fortis’le ilgili dava sürecinde yargıyı etkilemekle suçlanan Belçika Adalet Bakanı, arkasından da hükümet istifa kararı aldı

Belçika hükümeti istifa kararı aldı

Belçika’da, küresel mali krizde iflas sınırına gelen bankacılık devi Fortis’in kurtarılma sürecini başarısız yönetmek ve yargıya müdahale etmekle suçlanan Başbakan Yves Leterme, istifa kararı aldı. Belçika Adalet ve Kurumsal Reformlar Bakanı Jo Vandeuzen’in akşam saatlerinde istifasını açıklamasının ardından toplanan bakanlar kurulundan da istifa kararı çıkınca başbakan Yves Leterme, koalisyon hükümetinin istifasını sunmak için Kral’a çıktı.
Avrupa’da küresel ekonomik krizden etkilenen ilk bankalardan olan Fortis olayı, Belçika hükümetinin de sonunu getirdi. Belçika yargısının, Fortis’in kurtarılma sürecinde hükümetin bazı uygun olmayan adımlar attığı ve yargı üzerinde baskı uygulandığı mesajını verdiği bir rapor yayımlaması, siyasi krize neden oldu.

Adalet Bakanı da istifa etti
Raporun içeriğinin netleşmesinin ardından Belçika Adalet ve Kurumsal Reformlar Bakanı Jo Vandeurzen istifa etti. Bu istifanın ardından Başbakan Yves Leterme ve bakanlar kurulu da istifa kararı aldı.
Kriz, Fortis’in Fransa’daki en önemli banka konumunda olan BNP Paribas’ya satışıyla ilgili süreçte yaşanan gelişmeler nedeniyle gündeme geldi. BNP Paribas, Fortis’in Belçika, Polonya, Fransa ve Türkiye’deki faaliyetlerini 14.5 milyar euro ödeyerek satın alma konusunda Belçika hükümetiyle anlaştı.

Hissedar tepkisi
Ancak haklarının gözetilmediğini düşünen hissedarlar anlaşmaya karşı dava açtılar. Brüksel Temyiz Mahkemesi, Fortis’in hükümet ve yönetim kararıyla satışını dondurarak hissedarların onayının alınmasını talep etti.
BNP Paribas, Brüksel Temyiz Mahkemesi’nin 12 Aralık’ta devir sürecini dondurması üzerine satışın planlandığı gibi ilerlemediği gerekçesiyle geri adım sinyali verdi.
Belçika hükümetinin hesaplarını altüst eden bu gelişmeler, yargıyla yürütme arasında gizli bir çekişme yaşanmasına neden oldu. Belçika Yüksek Mahkemesi Başkanı’nın, “Leterme hükümetinin Brüksel Temyiz Mahkemesi’nin Fortis kararını etkilemeye çalıştığı konusunda zaman darlığı nedeniyle somut kanıt bulunamasa da güçlü işaretler olduğunu” açıklaması hükümetin istifasını getirdi.
Leterme, Belçika Parlamentosu’nda yaptığı açıklamada, yargı makamlarıyla temasların olduğunu doğruladı, ancak bunun hiçbir şekilde mahekeme kararını etkileme amaçlı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

İstifa kararı Kral 2. Albert’in önünde
Belçika hükümetinin istifası, ülkede güçler ayrılığına verilen önemin bir göstergesi. Göreve geldiğinden bu yana 4. kez istifa eden Leterme ve hükümetinin geleceği konusunda son kararı Belçika Kralı 2. Albert verecek. Hassas dengeler üzerine kurulu olan koalisyon hükümetinin istifası, siyasi krizlerin eksik olmadığı Belçika’yı ekonomik kriz ortamında oldukça zor durumda bıraktı.