Ekonomi Belediye istimlakına Yargıtay’dan fren var

Belediye istimlakına Yargıtay’dan fren var

12.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, belediyelerin istimlağı karşısında bugüne kadar eli kolu bağlı kalan vatandaşın kendi mülkü üzerindeki tasarruf hakkını geri verdi. Karar, tüm davalar için geçerli olacak

Belediye istimlakına Yargıtay’dan fren var

Belediyelerin imar planı yaparken vatandaşların arsalarına koyduğu şerhlerle ilgili çok önemli bir karar alındı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2010/5-662 Esas, 2010/651 İçtihat kararıyla belediyelerin istimlak bedellerinin günün rayiçlerinin üzerinden ödenmesine hüküm getirdi. Bu karar açılacak tüm davalar için geçerli olacak.

‘Artık haklar bağlanamaz’
Şimdiye kadar yapılan uygulamayla binlerce kişi istimlak nedeniyle mağdur oluyordu. Belediyeler imar planlarına dayanarak istedikleri arsaya ‘belediye şerhi’ koyabiliyordu.
Herhangi bir belediye, mülkün üzerine okul veya yeşil alan yapılması gibi nedenlerle istimlak şerhi koyabilirken, vatandaşın mülkü de bağlı hale getiriliyordu. İstimlak bedeli ise okul ya da yeşil alan ne zaman yapılırsa o zaman ödeniyordu. Fakat istimlak sürelerinin çok uzun yıllar sürmesi vatandaşları çok zor durumda bırakıyordu.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun vermiş olduğu bu içtihatla, artık mülkiyet hakkının bağlanması söz konusu olmayacak. Bu bağlamda, belediye istimlak ya da kamulaştırma yoluna gittiği takdirde, mülkün bedelini hemen ve defaten ödemekle zorunlu kılınacak.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı’nın çok önemli olduğunu belirten gayrimenkul uzmanı Salim Taşçı, binlerce vatandaşın bu şekilde mağdur olduğunu söyledi.
Taşçı, Anayasa ve kanunlarca, mülkiyet hakkının korunmasına rağmen, belediye ve bazı kamu kurumlarının “Taşınmazınız okul yeri ayrılmıştır” gibi şerhlerle mülkiyet hakkını ortadan kaldırdıklarının altını çizdi.


‘Aziz Nesin’lik mağduriyetler oluştu’

Salim Taşçı, istimlak konusunda yaşanan mağduriyetlerin altını çizerek, şu örneği anlattı: “Ankara Altındağ’da Ada 20409, Parsel 6, 20402 ada, 1 parsel (99/6336) anılan bu parsel okul yeri olarak ayrılmış. Tarih 1978. Ortada ne okul, ne de ödenen para var. Tarih 2011. 33 yıl geçmiş. Tapu idaresi, ‘Arsanız maliyeye geçmiş’ diyor. Maliyeye gidiyoruz. ‘İlk tapunu getir’ diyor. Belediye, vergisini tıkır, tıkır alıyor. Bu arsa, Aziz Nesin’in ‘Ne yaşar, ne yaşamazı’ oldu. Arsa yok, tasarruf imkânı yok. Ama vergi var. Böyle binlerce örnek var.”


Vatandaşlar, örnek gösterip dava açabilir
Avukat Faruk Sarıaslan da, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun Kararı’nın önemine dikkat çekerek, “Bu karara göre istimlak bedeli hemen ödenmek zorunda. Mülkiyet hakkı doğal bir haktır ve buna sınır getiriliyorsa bedeli ödenmelidir. Bu gibi durumda olan vatandaşlar gayrimenkullerinin bulunduğu illerde dava açabilirler ve bu kararı örnek gösterebilirler” dedi.


Haberin Devamı

Belediye istimlakına Yargıtay’dan fren var

Sakin sezona rağmen iki günde 90 daire sattı

Durgun geçen yaz sezonunda yeni projesini görücüye çıkaran Teknik Yapı, Dragos’taki Deluxia’da satışa çıkardığı konutların yüzde 32’sini iki günde sattı



Teknik Yapı’nın cuma günü satışa çıkan 500 dairelik yeni projesi Deluxia Dragos’ta iki günde dairelerin yüzde 32’si tükendi. Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, “Müşterilerimizle sözleşme imzaladık. Bu oran satışa çıkan dairelerimizin 90 tanesine karşılık geliyor. Trendin sürmesi durumunda yıl sonuna kadar projenin tamamını satacağımızı düşünüyoruz” dedi. Durbakayım, Deluxia Dragos projesinden daire alanların yüzde 45’inin yatırım amaçlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Konut alanların yüzde 30’u yakında hizmete girecek adliye binası dolayısıyla ev-ofis olarak kullanım amaçlı, yüzde 15’i oturum amaçlı, yüzde 10’u ise çocuklarına yönelik oturum amaçlı konut aldı.”

500 dairelik proje
500 daireden meydana gelen Deluxia Dragos’ta konutların yüzde 68’lik bölümü 1+1’lerden oluşuyor. Yaklaşık 150 milyon liralık satış değeri olan projede 2+1 ve 3+1 dairelere de yer verildi.
Konut büyüklüklerinin 33 ile 132 metrekare arasında değiştiği projede fiyatlar 134 bin 700 ile 671 bin 300 lira arasında değişiyor. Projede yüzde 0.17 ile 0.76 arasında değişen faiz uygulaması yapılıyor.


Belediye istimlakına Yargıtay’dan fren var


Yabancı güneyde yaşıyor İstanbul’da yatırım yapıyor

Son dönemlere kadar daha çok sahil kentlerinden içinde yaşamak için konut satın almayı tercih eden yabancılar, rotalarını farklılaştırdı. Century 21 Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Altaş’ın açıklamalarına göre, yabancılar artık, İstanbul’dan yatırım amaçlı satın almalar yapıyor. Altaş, bu yönelimin somut örneklerinden biri olarak kendilerinin geçen yıl yabancılara Beylikdüzü’nde tümü 1+1 olan 130 konut satmalarını gösterdi. Altaş’ın altını çizdiği bir diğer nokta da bugüne kadar ev satın almak yoluyla Türkiye’ye giren doğrudan yabancı yatırım miktarının 3 milyar dolar olduğu yönünde.
Yabancıların bu eğiliminin en önemli nedenlerinden biri olarak, banka faizlerinden daha fazla gelir elde edilmesini ifade eden Altaş, bu nedenle özellikle stüdyo ve 1+1 dairelere ilginin daha yüksek olduğunu vurguladı. Altaş, “Bu gayrimenkulleri alıp kira geliri sağlamayı hedefliyorlar” dedi.
Altaş, bu gelişmelerin kendilerine, Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerine satış yapacakları bir departman kurma kararı aldırdığına dikkat çekti.

MÜTEKABİLİYETE ŞİRKET ÇÖZÜMÜ
Türkiye’den konut satın alabilen yabancılar için ‘mütekabiliyet ilkesi’ uygulanıyor. Yani, ancak, yurtdışında Türk vatandaşlarının mülk edinebildiği ülkelerin vatandaşları Türkiye’den mülk edinebiliyor. Hüseyin Altaş’ın açıklamalarına göre, mütekabiliyet ilkesine uygun olmayan vatandaşlar ise, bu durumu, Türkiye’de kurdukları şirket üzerinden gayrimenkul satın alarak aşıyorlar.


Gizli zengin Ruslar otel alıyor
Diğer yandan yabancı yatırımcı gruplarında da bir değişim yaşandığına işaret eden Hüseyin Altaş, daha çok AVM satın almayı tercih eden grupların şimdi otele yönelmeye başladıklarını savundu. Altaş, şöyle konuştu:
“İstanbul’da otellerde yıllık doluluk oranı yüzde 95-97’ler seviyesinde. Burada açık çok fazla, onlar da buraya kanalize olmuş durumda. Bir dönem AVM satın alıyorlardı şimdi otele yönelmeye başladılar. Otel isteyen guruplar ağırlıklı olarak Rusya’dan geliyor. Bunlar kesinlikle fonlar değil, kişi bazındalar. Rusya’da ortaya çıkmamış gizli zenginler var.”





Burgu’da yüzde 90’ı sattı yeni projeye yol alıyor

Yaz aylarının sonunda Maltepe ve Çağlayan’da yeni projelerle 1.000 civarında konut ve işyeri üretmeyi planlayan Dap Yapı, Dap Burgu’da yüzde 90 oranında satışa ulaştı. Şirket, 2011’in ilk yarısında, bir önceki yılın tamamından daha fazla konut satışı gerçekleştirdi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Dragos Royal Towers’ta son dairelerin alıcısıyla buluştuğunu belirterek, “27 ve 30 katlı kulelerde 210 adet rezidansın yer aldığı Dap Royal Center’da ise yüzde 60 satış gerçekleştirdik. Son projemiz Dap Burgu’da önce suitleri ardından da grand suitleri satışa sunarak projenin yüzde 90’ını sattık” dedi.
Her 10 daireden 9’u satıldı
Maltepe’de yükselen Dap Burg’da 246 dairenin dörtte biri yurtdışında veya İstanbul dışında yaşayanlar tarafından satın alındı. Kulelerin özel mimarisinden dolayı her katta farklı planların ve değişken metrekarelerde dairelerin yer aldığı projede dairelerin satışında yüzde 75 banka kredisi kullanılabiliyor.

Haberin Devamı



Özyurtlar, ikinci elde de faaliyette

Özyurtlar Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Özyurtlar Gayrimenkul, oturumun başladığı projelerde yönetim, ikinci el satış ve kiralama hizmeti sunuyor. Bugüne kadar Garden City I ve Garden City II’de yaşayanlara hizmet veren Özyurtlar Gayrimenkul önümüzdeki aylardan itibaren hayatın başlaşacağı Ntepe ve Garden City III’te de site sakinlerine hizmet verecek.
Özyurtlar Gayrimenkul’ün site yönetimi konusunda son derece başarılı olduğunu söyleyen Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, “Kaliteli hizmeti düşük aidatla ev sahiplerine sunuyoruz. Ayrıca emlakçıyı araya sokmadan kiralama ve ikinci el satış yapıyoruz. Bu sayede konutun değeri düşmemiş oluyor” dedi.




İzmir’de yatırım engeli isyan ettirdi

Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, “Yatırım için her türlü imkâna sahip olmasına rağmen, yatırımın en zor yapılabildiği kent” olarak nitelendirdiği İzmir’de bu tabloyu yaratan iki etken olarak yatırımların engellenmesini ve yatırımlarla ilgili konularda belli grupların egemenlik kurma yönündeki çalışmalarını gösterdi.
İzmir’de iki tane yüksek bina yapma şansı bile yokken İstanbul’da bir semtte en azından 22 yüksek bina yapılabildiğine dikkat çeken Zorlu, “Bugün İzmir’de, inşaat sektörüyle ilgili İstanbul’dakinin 250 katı dava açılmış durumda. İstanbul’da inşaat yatırımlarıyla ilgili açılan dava sayısı üç, İzmir’de her yatırıma en az üç dava açılıyor” diye konuştu.
Bölgenin yüzde 50’sinin gecekondu statüsünde olduğunu söyleyen Zorlu, yurtdışından misafirleri özellikle Yeşildere yolundan geçirmemeye gayret gösterdiklerini vurguladı.



Yalçıntepe’den 2.5 milyonluk çıkış

Esenyurt’ta Maximoon konutlarının yapımını sürdüren Yalçıntepe Group, yönetim kurulu kararıyla ödenmiş sermayesini 2.5 milyon liraya yükseltti. Sektörde kazanmak için önce tüketicinin kazanması gerektiğini ifade eden Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe, bankalara kıyasla daha avantjlı bir finansman modeli oluşturduklarını belirterek, müşterilerinin de Yalçıntepe Group’a bu sayede güven duyduklarını söyledi.
Sermaye arttırımı ile sahip oldukları güveni pekiştirdiklerini belirten Yalçıntepe, Maximoon konutlarının yüzde 30’unu 45 günde satmalarının nedeninin de bu güven olduğunu kaydetti.


5 yıldızlı yatırıma doğru kanat çırptı

Aynı anda dört projeye birden hayat verme kararı alan Martı, bu yöndeki ilk adımı İstanbul’da attı. Taksim’de 300 odalı, 5 yıldızlı bir otel açmak için çalışmalara başlayan şirketin hedefi, 2015’te yatak kapasitesini 5 bin 500’e yükseltmek.
Ana hedeflerinin ise Türk otelcilik sektöründe kapasitede ilk 10’a girerek ciroda yüzde 300’lük artış sağlamak olduğunu söyleyen Martı Otel İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, yatırımlar hakkında bilgi verdi. Narin, Park Enerji şirketinden 30 yıllığına kiralayarak 5 yıldızlı otele dönüştürmek için çalışmalara başladıkları otelin, bahar aylarında hizmete gireceğini bildirdi.
Narin, eşzamanlı olarak Marmaris İçmeler’de, Ocak 2011’de tahsisatını aldıkları 22 bin metrekare arazi üzerine 300 odalı 5 yıldızlı bir turizm tesisi projesi çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Narin, bu arada Hisarönü’nde, Martı Marina içinde yer alan Hemitea Butik Oteli yatırımının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.