Ekonomi BES en az 5 yıl boyunca hızlı büyümeyi sürdürür

BES en az 5 yıl boyunca hızlı büyümeyi sürdürür

24.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Halk Emeklilik Genel Müdürü Nurullah Okur, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES)?2013’teki hızlı büyümesini en az 5 yıl daha sürdürmesini beklediklerini ifade etti

BES en az 5 yıl boyunca hızlı büyümeyi sürdürür

Türkiye’de 2003 yılının ekim ayında yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 10 yaşını doldurdu. BES’in 10’uncu yılında ulaştığı fon tutarı 24 milyar liraya yaklaşırken, katılımcı sayısı 3.8 milyonu aştı.
Bu yılın başında getirilen devlet katkısı uygulaması, sisteme ve katılımcılara olumlu yönde katkı sağladı. Devlet katkısı fon tutarı yılbaşından bu yana 707 milyon lira oldu. Sistemden emekli olan katılımcı sayısı ise 7 bine yaklaştı. Halk Emeklilik Genel Müdürü Nurullah Okur, devlet destekli BES’in uygulamaya başlandığı 2013 yılında, sisteme girişte büyük bir artış yaşandığını dile getirerek, bu artışın önümüzdeki beş yıl kadar devam etmesini beklediklerini söyledi.
Eylül ayı itibarıyla katılımcı sayısında 702 bin adet artış yaşandığını belirten Okur konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu veriler planlananın üstünde bir büyüme olarak görülmektedir. Türkiye’de yaklaşık 50 milyon kişinin BES’e girebilecek potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz.

30 milyar TL’ye koşuyor
En güncel veriler ışığında, katılımcı sayısına bakıldığında gidilecek daha çok yolun olduğu açıkça görülmektedir. Önemli olan bu potansiyelin etkin bir biçimde kullanılarak sektörün bu hızlı yükseliş ivmesini devam ettirmesi. Yılın sonunda 30 milyar lira fon büyüklüğüne ulaşılmasını öngörmekteyiz. BES’in kuruluşundan bu yana geçen zaman ile 2013 yılını birbirinden ayrı tutmaya çalışıyoruz. 2013’teki sektörün hızlı büyümesini en az 5 yıl daha sürdürmesini beklemekteyiz.”

Haberin Devamı

YIL SONUNDA 15 BİN EMEKLİ
10 yıllık bireysel emeklilik performansına bakıldığında emeklilik şirketlerinin katılımcılara ulaşmadaki performanslarının oldukça iyi olduğunu söyleyen Okur, bu 10 yıllık dönemi, sistemin bilinirliğinin ve sisteme olan güvenin oluşturulması için geçirilen süre olarak görmek gerektiğini belirtti.
Yeni mevzuatın getirdiği düzenlemeler ile çıkış oranlarının azalacağını tahmin ettiğini belirten Okur, “Özellikle devlet katkısının kademeli olarak hak edilecek olması katılımcıları sistemde daha çok kalmaya teşvik edecektir” diye konuştu.
Halk Emeklilik olarak, BES’in artış hızının 5 yıl devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Okur, “Özellikle potansiyellerin kullanılması konusunda doğru stratejilerin belirlenmesiyle birlikte bu artış hızının, önümüzdeki 10 yıl devam edeceğini düşünüyoruz. 10’uncu yılın dolmasıyla, başından itibaren sistemde bulunan katılımcılar bu yıl emekliliğe hak kazanıyor. Bu yıl sonu 15 bin civarı katılımcının BES’ten emekli olacağını beklemek yanlış olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Aegon’dan iki büyük hayat sigortası ödemesi

Türkiye’de beş yıldır faaliyet yürüten, müşterilere hayat sigortası ve bireysel emeklilik alanlarında hizmet veren Aegon Emeklilik ve Hayat, iki önemli hayat sigortası ödemesi gerçekleştirdi. Sigortalının hayatını kaybetmesi durumunda geride kalan yakınlarının finansal sıkıntıya düşmelerini önlemek için üretilen ‘Korunan Gelecek Sigorta Poliçesi’ sahibi bir sigortalının hayatını kaybetmesi sonucu lehtarlarına 163 bin 800 dolarlık ödeme yapıldı. Poliçesi 2011 ekim ayında düzenlenen sigortalının ödediği yıllık prim tutarının ise 318 dolar olduğu bildirildi. Bir diğer büyük ödeme ise kritik hastalıklara yakalanan sigortalılara maddi destek sunan ‘Turuncu Elma’ hayat sigortasında gerçekleştirdi. Turuncu elma poliçesini 2012 ekim ayında satın alan sigortalıya kronik böbrek yetmezliği tanısı konunca, 150 bin dolar tazminat ödemesi yapıldı. Sigortalının yıllık primi 985 dolar olarak bildirildi.

Groupama kadınları La Parisienne koşusunda birinciliği kazandı

Haberin Devamı

Her sene eylül ayında Paris’te yapılan ve bu yıl 17’ncisi düzenlenen 6.7 kilometrelik La Parisienne Koşusu’na, birçoğu kendi şirketlerinin renklerini taşıyan 30 bine yakın kadın sporcu katıldı. 10’u Groupama Türkiye’den olmak üzere 300’den fazla kadın çalışandan oluşan Groupama Kadın Koşu Takımı, katılımcı 541 şirket arasından şirketler klasmanında birinci sıraya yerleşerek şampiyon oldu.
4 yıldır katılıyor
Groupama Sigorta ve Emeklilik Genel Müdür Vekili Elisabeth Gehringer’in öncülüğünde 4 yıldır bu organizasyonda yer alan Groupama Sigorta ve Emeklilik şirketlerinin 10 kadın çalışanıyla katıldığı koşudan elde edilen bağışlar meme kanseri araştırmalarında kullanılıyor.
Groupama da yarışmaya katılarak 15 bin euro tutarında bağışta bulunmuş oldu. La Parisienne gibi uluslararası bir organizasyonda yer almanın ötesinde, kanserle mücadele için binlerce kadının güçlerini birleştirmesinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Elisabeth Gehringer, takım arkadaşlarının da aynı hisleri paylaştığını ve bu büyük etkinliğin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Gehringer ayrıca, “Yıl boyu yaptığımız sıkı antrenmanların neticesi olarak Groupama’nın şampiyon olması heyecan ve sevincimizi ikiye katladı” dedi.

Haberin Devamı

TARSİM 9 ayda 240 milyon TL ödedi

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Eylül ayı sonu itibarıyla, 870 bin adede yakın poliçe karşılığında, sigortalı üreticilerden 219 milyon lira prim topladı ve buna karşılık sigortalı üreticilere 240 milyon liraya yakın tazminat ödedi.
TARSİM’den yapılan açıklamada ilerleyen günlerde ise üreticiye 150 milyon liranın üzerinde daha hasar ödemesi gerçekleştirileceği bildirildi. Türkiye genelinde yoğun hasarlar olmakla beraber, Marmara, Ege Bölgelerinde dolu, don ve fırtına; Karadeniz Bölgesinde don ve fırtına; Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’de dolu ve fırtına hasarları ile karşılaşıldığı belirtilerek 2013'ün, sistemin kuruluşundan bugüne kadar toplamda üreticiye en fazla hasar tazminatının ödendiği yıl olduğu vurgulandı.
Başarı sürüyor
TARSİM, önceki yıllarda olduğu gibi istikrarlı büyümesini sürdürerek, başarılı sonuçlar elde etmeye devam etti. Yılın ilk 9 aylık döneminde, yaklaşık 10 milyar lira değerinde tarımsal varlık, 15 milyon dekara yakın alan ile 570 bin civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalandığı belirtildi.

Haberin Devamı

DASK’ını yenileyene yüzde 20 indirim var

Zorunlu deprem sigortalı konut oranını yüzde 36’ya yükselten Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), yeni dönemde poliçe yenilemelerine odaklandı. DASK’ın hedefi hem Afet Sigortaları Kanunu’nun 18 Ağustos 2012’de yürürlüğe girişinden itibaren bir yılda zorunlu deprem sigortalı konutlarda sağlanan yüzde 48 artışı korumak hem de sisteme yeni sigortalılar eklemek.
Yenileme zamanı gelen poliçelerin sahiplerine çağrı merkezi aracılığıyla hatırlatma yaptıklarını belirten DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı şunları söyledi:
Ortalama prim 110 TL
"Geçen yıl 18 Ağustos’ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu, zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşmasında önemli bir dönüm noktası oldu. Kanunla birlikte tapu ve konut kredisi işlemlerine ek olarak elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de zorunlu deprem sigortası poliçesi aranmaya başlandı. 1 yılda 2 milyon yeni konut sahibi zorunlu deprem sigortası yaptırdı.”
Zorunlu deprem sigortası poliçelerinin sürekliliğini sağlamaya hassasiyet gösterdiklerini sözlerine ekleyen Yazıcı şöyle konuştu:
“Bir yıl önce yapılan poliçelerin yenilenme dönemleri geldi. Konut sahiplerinden ve sigorta acentelerinden beklentimiz, poliçelerin süresini yakından takip etmeleri ve süresi dolan poliçeleri yenilemeleridir.”
Deprem sigortasının yıllık primi ortalama 110 lira. Prim, konutun metrekaresine, yapı tipine ve deprem bölgesine göre değişiklik gösteriyor. DASK süresi dolan zorunlu deprem sigortası poliçelerini 30 gün içinde yenileyenlere yüzde 20 indirim fırsatı sunuyor. Ayrıca inşaat ruhsat tarihi 2007 yılı veya sonrası olan binalardaki konutlar, tarife fiyatı üzerinden yüzde 10 indirimden de yararlanabiliyor.

Güneş Sİgorta ‘sağlık’lı yenİ fırsatlar sunuyor

Yenilediği sağlık sigortaları ürünleri ile sigortalılarını kapsamlı teminatlarla güvence altına alan Güneş Sigorta, ilk kez bireysel sağlık sigortası sahibi olacaklara, Aralık ayı sonuna kadar yüzde 20 indirimden yararlanma imkanı sunuyor.
Güneş Sigorta, yeni ürünleri “Okyanus Limitsiz”, “Okyanus Ekstra”, “Okyanus Avantaj”, “Yakamoz Maxi” ve “Yakamoz Mini” ile sigortalılarını, yatarak ve ayakta tedavi teminatları, yurtdışı tedavi seçenekleri, MR ve Tomografi gibi ileri tanı hizmetleri ve doğumun yanı sıra kayak ve motorsiklet kaynaklı sağlık sorunları gibi farklı durumlarda da güvence altına alıyor.
Güneş Sigorta’nın “Sadakat Paketi” ve “Güneş Bebek”in yanında sigortalılarına özel diğer hizmetleri arasında yılda bir kez ücretsiz olarak yararlanabilecekleri meme kanserinin erken tanısının en etkili yöntemlerinden Kontrol Mamografisi ve prostat kanserinin en önemli tanı yöntemlerinden Kontrol PSA ile Diyetisyen ve Psikolojik Danışmanlık, Diş Paketi ve Check-up yer alıyor.