Ekonomi BES’te yeni katılımcı sayısı geçen yılın iki katı olacak

BES’te yeni katılımcı sayısı geçen yılın iki katı olacak

03.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yüzde 25’lik devlet katkısıyla BES’te büyük bir ivme yakalandığını belirten MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, 2013’te BES’e geçen katılımcı sayısının iki katına çıkacağını ifade etti

BES’te yeni katılımcı sayısı geçen yılın iki katı olacak

MetLife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yılbaşında yürürlüğe giren değişikliklerin etkisiyle büyük bir ivme yakalandığını ve 2013 yılı sonunda yeni katılımcı sayısının 1.1 milyon kişiye ulaşacağını söyledi. Yüzde 25’lik devlet katkısının tanıtılmasının ardından ilk çeyrekte çok güçlü bir talep gördüklerini belirten Yurtseven, “İlk çeyrekte sistemde net 362 bin yeni sözleşme oluşturuldu. İkinci çeyreğe baktığımızda ise sözleşme sayısı 290 binler civarında. Yani bir parça yavaşlama var; ama geçmiş yılın performanslarıyla karşılaştırdığımızda yine de oldukça iyi bir performans olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
“Yasanın çıkmasının ardından tanıtım kampanyalarının yapılması, ilk çeyreğe çok kuvvetli bir başlangıç yapılmasını sağladı” diyen Yurtseven şöyle devam etti: “Ben, 362 bin yeni sözleşmeyi buna bağlıyorum. Büyüme hızında bir parça yavaşlama olsa da olumlu seyrin devam ettiğini söyleyebilirim. Sistemde, yılbaşından itibaren şu zamana kadar 720 bin yeni sözleşme akdedilmiş durumda. Tahminim; yıl sonunda 1.1 milyon yeni sözleşme düzenleneceği yönünde.”
İkinci yarının nispeten ilk yarıya göre yavaşlayacağını, ancak bunun yılın bütünündeki performansa asla gölge düşürmeyeceğini ifade eden Yurtseven, “Bireysel emeklilik açısından, 2013’ün geçmiş yıla göre üstün bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz yıl 550 bin civarında yeni sözleşme akdedilmişti. Bu sene bu rakamın en az 1.1 milyona gideceğini öngörürsek, bunun geçen senenin iki katından fazla bir performans olduğunu söylemek mümkün. Yılın son çeyreğinde 1.1 milyon tahminin üzerine de gidebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘BES FONLARI İYİ KAZANDIRIYOR’
BES’in en önemli unsurlarından birisinin de fon yönetimi olduğunu dile getiren Yurtseven, “Müşteriye ne kadar iyi servis verirseniz verin fon performansı anlamında mutlu edemezseniz müşterilerinizle uzun süreli ilişki kuramazsınız. Emeklilik yatırım fonları kurulduğu günden beri oldukça iyi performans gösteren bir finansal enstrüman. Çünkü emeklilik yatırım fonlarının geçmiş on yıllık performanslarına baktığımızda, aşağı yukarı yıllık ortalama yüzde 14 civarında bir nominal getiri sağlarken, reel anlamda ise yüzde 5.6 gibi bir reel getiri sağladığını görüyoruz. Burada hisse ağırlıklı emeklilik yatırım fonlarına yatırım yapan müşteriler, çok daha yüksek getiri sağladılar” dedi.
Reel yüzde 5.6 yıllık ortalama getirinin, çok iyi bir getiri olduğunu belirten Yurtseven, “Emeklilik fonlarında çeşitliliğe gidiyoruz. Fon çeşitliliği, önümüzdeki günlerde sadece faizsiz fonlar ve altın fonlarıyla sınırlı kalmayacak. Çeşitlilik, finansal piyasaların gelişmişliğiyle de doğru orantılı. Finansal piyasalar, hem vade anlamında hem çeşitlilik anlamında farklılaştıkça vade uzayacak; dolayısıyla biz de yeni finansal enstrümanlara dayalı yeni emeklilik yatırım fonları görme imkanına kavuşacağız. Esnek fonlara doğru bir yönelme olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hızla büyüyen Türkiye yoğun yatırım alıyor
AIG Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, AIG markasına dönüşle tüm dünyada hızlı bir yeniden yapılanma sürecine girildiğini ifade etti.
Türkiye’nin, yüksek büyüme potansiyeline sahip ülkelerden oluşan ‘Hızlı Büyüme Ülkeleri’ arasında yerini aldığını söyleyen Sağıroğlu, “Türkiye, teknoloji, insan kaynağı ve ürün geliştirme konusunda yoğun yatırım alıyor. AIG Sigorta yönetimi olarak son derece heyecanlıyız. Müşterilerimize ihtiyaçlarına yönelik ürünleri kolay ulaşılabilir dağıtım kanallarından, satış öncesi ve sonrası müşteri odaklı yaklaşımımızla satarak sürdürülebilir büyüme hedefliyoruz” diye konuştu. Sağıroğlu, şöyle konuştu:
“2013 yılında yatırımlarımızı bankasürans ve direkt satış kanalları dışında, sigorta sektöründe önemini asla yitirmeyecek iki önemli kanalımız olan acentelerimiz ve brokerlerimize yoğunlaştırıyor olacağız. Amacımız sigorta sektöründe pastayı büyütmek.”

‘Çalışanımıza güvenimiz tam’
Sağıroğlu, AIG’nin teknoloji ve insan kaynağı yatırımlarını şöyle anlattı:
“AIG Sigorta’nın en güçlü yanlarından biri çalışanlarıdır. 2012 yılı sonunda 170 olan çalışan sayımız şu anda 250’ye ulaşmış durumda, 300’lere kadar yükselmeyi planlıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 60’ı yabancı dile hakim, çok uluslu şirketlerde çalışmış gençlerden oluşuyor. Sürekli büyüyen ekibimizin AIG kültürüne entegrasyonunu sağlayarak kendilerini en iyi şekilde ifade edebilecekleri, formasyonlarına ve tecrübelerine uygun çalışma ortamında bulunmalarını sağlamak en önemli hedeflerimizden biridir.”
Hedeflerine ulaşacaklarına dair inancının tam olduğunu söyleyen Sağıroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Müşteri deneyimini en üst seviyeye yükselterek hedeflediğimiz alanlarda ilk tercih edilen sigorta şirketi olmayı istiyoruz. AIG Sigorta, Türkiye’de müşteri ihtiyaçlarına uygun geliştirdiği ürün ve hizmet paketlerini, müşterilerin en kolay ulaşacakları satış kanallarından ulaştırarak, müşteri odaklı çalışmalarına devam edecek.”

Haberin Devamı

Sigortalı KOBİ daha kolay kredi alıyor
Axa’nın TNS Piar’a yaptırdığı KOBİ araştırmasına göre, KOBİ’lerin yüzde 60’ı sigorta sahibi olmanın kredi almayı kolaylaştıracağı kanaatinde birleşiyor. KOBİ’ler arasında yüzde 90 gibi bir oranla en çok tercih edilen sigorta türü oto sigortası olurken, sonrasında varlık, mesleki sorumluluk, işveren mali mesuliyet gibi sigortalar geliyor. Araştırmada ortaya çıkan bir başka veriye göre de KOBİ’ler sigorta konusunda bilgi almak ve sigorta yaptırmak için acenteleri tercih ediyor. KOBİ’ler telefonla aranmaya ve acentenin kendilerini aramasına sıcak bakıyor.

Haberin Devamı

Emniyet kemerinin önemini anlatıyor
Fundación Mapfre (Mapfre Vakfı) emniyet kemerinin önemiyle ilgili olarak kamuoyunu bilinçlendirmek ve duyarlılık yaratmak amacıyla Carrefour işbirliğiyle halka açık “devrilme simülatörü” etkinlikleri düzenliyor. Ülkemizde trafikte meydana gelen ölüm ve yaralanmaların en önemli sebeplerinin başında emniyet kemerinin takılmaması olduğundan yola çıkan Fundación Mapfre, emniyet kemerinin öneminin yaşanarak öğrenilmesi amacıyla Carrefour İçerenköy AVM’de devrilme simülatörü etkinliği düzenledi.

Haberin Devamı

Eureko'dan bayramda seyahat sigortası seçenekleri
Eureko Sigorta, Kurban Bayramı’nı yurt dışında geçirmeyi planlayan müşterilerinin karşılaşabileceği riskleri seyahat sağlık sigortasıyla teminat altına alıyor. Seyahatlerde ortaya çıkabilecek acil sağlık problemleri için iki farklı seçeneği bulunan seyahat sağlık sigortasının birinci alternatifi ana teminatları kapsarken ikinci alternatif ise zengin asistans hizmeti içeriyor. Eureko Sigorta Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Noyan Güvenç, “Eureko’nun sunduğu seyahat sağlık sigortası ise dünyayı gezmeyi sevenlerin ve ailelerinin içini rahatlatacak son derece kapsamlı bir ürün. Herkese, yabancı bir ülkede karşılaşabileceği sağlık sorunlarına karşı kendini seyahat sağlık sigortasıyla güvenceye alarak tatil ya da iş gezisini endişeden uzak geçirmesini tavsiye ediyoruz” dedi.
Eureko seyahat sağlık sigortası, seyahatin uzaması halinde, poliçe geçerlilik süresini aşan ilk 15 gün içinde ortaya çıkabilecek riskleri de güvence altına alıyor.