Ekonomi Bilgisayarlar okula döndü

Bilgisayarlar okula döndü

24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni öğretim yılıyla beraber teknoloji hareketi de yaşanıyor. Bilgisayarlara yüzde 30’luk talep artışı olurken, tabletin pazar payının düştüğü görülüyor. İkisi bir arada ve oyun bilgisayarları revaçta

Bilgisayarlar okula döndü

Okulların açılması bilgisayar pazarını da hareketlendirdi. Eğitim ve öğretim hayatını kolaylaştıran cihazlar öğrencilerin vazgeçilmezleri arasına girdi. Okula dönüş, notebook, tablet, kulaklık, USB, veri depolama cihazlarının satışlarını artırıyor. Ancak ödevlerin vazgeçilmezi dizüstü ve masaüstü bilgisayara ise daha fazla talep var. Mobilden darbe yiyen bilgisayar ve tabletler öğrencilerin ise halen vazgeçilmezlerinden.

Haberin Devamı

HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede, eylül ayında okulların açılışıyla notebook satışlarının bir önceki aya göre yüzde 100 artış gösterdiğini belirterek, “Genelde tüketicilerin tercihi 15 inç ekranlı dizüstü bilgisayarlar oluyor. Fakat ekran boyutu daha küçük ama performanslı ürünlere de yönelim var. Öğrenciler yaş gruplarına göre ihtiyaçlarını karşılayacak en doğru ürünü tercih etmeliler. Zaten genç jenerasyon, teknolojiyi çok daha yakından takip ettiği için en güncel ürünleri tercih ediyorlar” diyor.

1.9 milyon adet

Türkiye’de notebook ve masaüstü bilgisayar pazarında yüzde 5 daralam gözlemlendiğini de dile getiren Akdede, pazarla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “IDC verilerine göre bilgisayar sektörü yılı 1.9 milyon adetle kapatacak. Tablet kullanıcıları içerik üretmeye ve tüketmeye daha yatkın olan ‘ikisi birarada’ cihazları tercih ediyor. Tablet pazarının 2017 beklentisi 1.8 milyon adetle yüzde 12 daralma olacak. İkisi birarada notebook/tablet ürünlere ait pazarda ise yüzde 40 büyüme bekleniyor. Kullanıcıların yaratıcılıklarını arttırmaya yönelik kalem kullanımı öne çıkıyor. Oyun kategorisi daha önemli hale geliyor. Türkiye oyun bilgisayarı pazarının bu yıl sonunda yüzde 70 büyümesi bekleniyor. Bir diğer trend de sanal gerçeklik, bu nedenle VR destekli ürünler de ön plana çıkıyor.”

Haberin Devamı

Yüzde 30’luk artış

Casper Pazarlama Müdürü Feray Karaman da, son beş yıldır bilgisayar pazarının küçüldüğünü anımsatarak, bunun nedenini bilgisayar yenileme oranlarının uzamasına bağlıyor. Ancak oyun bilgisayarları, yüksek performanslı bilgisayarlar ve ikisi bir arada cihazlarda ise artış var. Karaman, bilgisayar pazarında satışların yüzde 66’sının dizüstünden oluştuğunu söylüyor.

Okul kapanış ve başlangıç sezonlarının bilgisayar satışını artıran iki önemli dönem olduğunu da vurgulayan Karaman, “Bu dönemlerde satışların desteklenen özel kampanyalarla en az yüzde 30 arttığını söyleyebiliriz. Yılın son çeyreği ile sadece notebook değil, akıllı telefon ve tablet taleplerinde de artış gözlemleniyor. Okula dönüşle yeni modellerimiz ile yılı çok daha iyi rakamlarla kapatmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

İkinci çeyrekte yükseliş var

IDC’nin en son açıklanan rakamlarına göre, Türkiye kişisel bilgisayar ve tablet pazarı (masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, iş istasyonları ve tablet) 2017 yılının ikinci çeyreğini 879 bin 450 adet ile kapattı. İkinci çeyrekte yıllık yüzde 8.9 oranında düşüş, fakat ilk çeyreğe oranla da yüzde 8.7 oranında artış gerçekleşti. Bazı büyük ihalelerin kapanması ve üretici firmalarin çeyreğin sonunda yaptıkları yüklemeler de gerçekleşen adetlerin beklentinin yaklaşık yüzde 3 oranında yukarıda çıkmasını sağladı.

Bilgisayarlar okula döndü

Üç yeni Android telefon Türkiye’de

Yeni model Android telefonlar Türkiye’de birer birer satışa çıkıyor. Alcatel’in A3’ü, LG’nin Q6’sı ve Motorola’nın Moto Z2 Play’i ülkemize geldi. Alcatel A3, özel olarak ayarlanabilen parmak izi sensörü ve tüm hassas verilerinizi korumak için hayata geçirilen özel moduyla ayarlanabilen gizlilik özelliklerini bir araya getiriyor. A3’ün ön flaşı da var. Yüz maskesi canlı filtreleme özelliğiyle fotoğraflarınızda eğlenceli ve çılgın yanınınızı ortaya çıkarmanızı sağlıyor. 5 inç’lik HD ekranı bulunan telefonun, 13 MP’lik arka kamerası, 1.5 Ghz’lik işlemcisi, 16 GB’lık belleği var. Fiyatı 899 TL olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Motorola ise, Moto Z ailesini yeniledi. Z Play’in geliştirilmiş son versiyonu Moto Z2 Play daha ince, daha şık ve daha hızlı.

5.5 inç’lik Full HD Super Amoled ekranı var. 30 saate kadar pil ömrü ve 2.2 GHz’lik işlemcisi var. 5 metreye kadar genişletilmiş bir menzile sahip yeni nesil lazer otofokusu ile gelen arka kamera ve 5 MP ön kameranın yanı sıra çift renk düzeltmeli flaşla gelen Z2 Play sayesinde fotoğraflarınız gece gündüz harika görünüyor.

Moto Z ailesi Moto Mods ekosistemi ile büyüyor. Moto Z2 Play, Moto GamePad ile telefonunuzu bir avuç içi oyun konsoluna dönüştüren ve sadece bir tık ile telefonunuzu 360 derecelik 4K videolar kaydedebilen yeni nesil bir kameraya dönüştürme imkanı tanıyor. Fiyatı 2 bin 299 TL olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Minimalist tasarıma sahip

Bilgisayarlar okula döndü

LG Q6 ise, 5.5 inç’lik Qualcomm Snapdragon ekran, 3GB’lık Ram’e, 13 MP’lik arka, 5 MP’lik ön kameraya sahip. 3.000 mAh’lık bataryası var. 149 gram ağırlığında ve Android 7.1’le geldi. Satış fiyatı ise bin 299 TL olarak açıklandı. Göze hoş görünmeyen kamera çıkıntısını ortadan kaldıran Q6, sahip olduğu kıvrımları ve yuvarlatılmış hatlarıyla ekranın köşelerine de uyum gösteriyor. Minimalist ve ince bir tasarıma sahip. Akıllı telefonun “çerçevesiz” şekli ekranı büyütmek için tasarlanmış olmasına rağmen ekrana yanlışlıkla dokunmanın da önüne geçiyor. Buz platini, astro siyah, terra altın ve mistik beyaz renk seçenekleri var.