Ekonomi Binasını güçlendirenlere sıfır faizle kredi veriyor

Binasını güçlendirenlere sıfır faizle kredi veriyor

15.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk kez hayata geçecek çalışma ile Koçfinans bina güçlendirme kredisi verecek, Artyol ise riskli binayı güçlendirecek. 2 bin liradan başlayan kredi üst limiti binanın durumuna göre belirlenecek

Binasını güçlendirenlere sıfır faizle kredi veriyor

Türkiye’nin en köklü finans kuruluşlarından Koçfinans, bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik ile kentsel dönüşümde vatandaşların imdadına yetişecek bir işbirliğine imza attı. Artyol Mühendislik de Koçfinans ile işbirliğine giderek, binasını güçlendirmek isteyen vatandaşlara öncelikle bina inceleme kredisi imkânı sunuyor. Türkiye’de bir ilk olan bu kredi paketi ile 2 bin ile 15 bin lira arasında değişecek kredi tutarı için 6 ay sıfır faizli taksit uygulanacak.

Haberin Devamı

Yine Koçfinans aracılığıyla bina güçlendirme kredisi imkânı da sunan Artyol Mühendislik, bunu da 2 bin lira alt limitle verecek. Üst limit ise yapının durumuna göre belirlenecek. Bina güçlendirme kredisine ise yıllık yüzde 0,60’dan başlayan faiz uygulanacak. Bu kredileri kullanan kişi ya da kurumlar ise, hizmeti Artyol Mühendislik’ten alacak.

İstanbul pilot bölge

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, kredi kullanmak isteyen kişi ya da kurumların öncelikle güçlendirme yaptırmak istedikleri bina ile ilgili apartman kararı almak zorunda olduğunu söyledi.

Vatandaşların Art-Yol Mühendislik’e bu karar ile başvuru yapacaklarını belirten Türkkan, “Binasını inceletmek veya güçlendirme projesini hazırlatmış ve uygulatmak isteyen bina sahipleri, apartman genel kurulunda karar aldıktan sonra, apartman yöneticisi Artyol Mühendislik’e başvuracak. Aynı uygulama iş yerleri, şirket binaları, depolar ve üretim tesisleri için de geçerli. Ödeme, daire sahibi adına fatura bedeli karşılığı doğrudan Artyol’a yapılacak. Bu çalışma İstanbul’da başladı, kısa sürede ülke geneline yayılacak” dedi.

Haberin Devamı

Maddi gücü olmayanlara destek

İşbirliğinin çıkış noktası hakkında da bilgi veren Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, şunları söyledi: “Afet Yasası meclise gelmek üzere. Yasanın geçmesi ile vatandaşa ‘Binanı incelettir, alınan rapora göre güçlendir, ya yık ya da yeniden yap denilecek. Ancak herkesin maddi olarak bu güce sahip olması çok zor. Biz de bu sıkıntının farkında olarak vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak istedik. Krediden faydalanmak isteyen kişiler, öncelikle Artyol Mühendislik’e başvuracak. Kredi başvuru işlemlerini ise vatandaş adına Artyol Mühendislik gerçekleştirmiş olacak.”


Adım adım güçlendirme kredisi
- Apartman/site genel kurul kararı ve yönetici seçimine ait genel kurul kararı istenir.
- Kat malikleri listesi alınır. Kiracı varsa liste üzerinde belirtilir.
- Kredi kullanacak tüketiciler başvuru formunu doldurup kimlik fotokopisi, tapu ve adres gösterir bir belge ile Artyol’a teslim eder.
- Başvuru formlarında yer alan bilgiler Art-Yol tarafından Koçfinans’ın online kredi başvuru ekranına her tüketici için ayrı ayrı girilir.
- Kredisi onaylanan tüketiciler için kredi sözleşmesi dökülür ve imzalatılır.
- Proje bazlı krediler olduğu için para çıkışında tüm tüketicilerin kredi sözleşmesi Koçfinans’a ulaşmış olmalı.
- Artyol’a yapılacak ödemeden önce, yöneticiden Koçfinans tarafından hazırlanacak hakediş yazısı alınır. Son parça para çıkışından önce iş bitim belgesi istenir.
- Daire sahiplerinden şu belgeler isteniyor: Kredi başvuru formu, kimlik belgesi, adres gösterir belge (son 3 aya ait olmak üzere herhangi bir abonelik faturası veya ikametgâh), tapu (veya yönetici tarafından tapu dairesinden alınan imzalı-kaşeli toplu liste)




KURTKÖY’DE AVM VE OTELE KOMŞU 617 DAİRE


Bayraktar Grup şirketi olan VIA Development&Management Co’nun inşa ettiği VIA/PORT Houses&Suites, Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden olan VIA/PORT ve beş yıldızlı otel Crowne Plaza Istanbul Asia ile aynı proje içinde yer alıyor.
Kurtköy’de 26 bin metrekarelik arazide konumlanan proje, 9 katlı 4 bloktan oluşuyor. Toplam 617 dairenin bulunduğu projede konutlar 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak tasarlandı. Daire fiyatları 222 bin liradan başlıyor. Projede peşin fiyatına 2 eşit taksit kampanyası uygulanıyor. Ödemenin yüzde 50’si hemen, kalan kısmı ise yüzde sıfır faizle Eylül 2013’te ödeniyor.
Yüzde 80’i yeşil alan olarak planlanan ve LEED Sertifikası’nı almaya aday bir proje olan VIA/PORT Houses&Suites, özellikle çocuklu aileler için kaçırılmayacak bir yaşam kompleksi olarak öne çıkıyor. VIA/PORT Houses & Suites’in sosyal olanakları ve hizmetleri arasında parklar, fitness center, tenis kortu, spor sahaları, açık ve kapalı yüzme havuzu, spa merkezi, restoranlar, profesyonel sağlık danışmanlığı, ambulans hizmeti, veterinerlik, teknik destek hizmet, terzi ve lostra, kuru temizleme ve özel davet hizmeti bulunuyor.
Projedeki dairelerin içlerinde ocak, fırın ile davlumbazdan oluşan ankastre set, merkezi soğutma ve ısıtma sistemleri standart olarak sunuluyor.



KREDİDE ‘GELİRE GÖRE ÖDEME PLANI’ DÖNEMİ

Türkiye’yi konut kredisinde 30 yıl vade seçeneği ile tanıştıran Şeker Finans, ev sahibi olmak isteyenlere uygun ödeme koşulları sunmaya kararlı. Bir süre önce 5 yıl ve üzeri vadelerde konut faiz oranını yüzde 1,04’e düşürerek bu vadede piyasadaki en uygun ödeme koşulunu sunan Şeker Finans, şimdi de taksit ödemelerini azaltan ‘Gelirine Uygun Konut Kredisi’ modelini geliştirdi. Konut kredisi taksitlerinin, kredi alıcısının gelirlerindeki yıllık artışa göre belirlenmesi esasına dayanan sistem, konut alıcısını enflasyon artışından koruyor.
Şeker Finans’ın, konutun alındığı ilk yıllarda, düşük tutarda taksit ödeme avantajı sunan ‘Gelirine Uygun Konut Kredisi’ modelinde, müşteri, ödeyeceği kredi taksit tutarını her yıl kendi tercih edeceği artış oranına göre belirliyor. Kredi kullanıcısının yıllık gelir artışını yüzde 5, yüzde 7 ve yüzde 9 olarak belirleyen Şeker Finans, kredi taksitlerindeki artışı da, müşterinin tercihine göre bu oranlarda düzenliyor. Taksit tutarlarındaki artış, kredinin vade sonuna kadar aynı oranlarda devam ediyor.
Aylık ödeme 500 TL düşüyor
Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker ‘Gelirine Uygun Konut Kredisi’ modeli kapsamında, taksitini gelirindeki artış kadar artırma fırsatından yararlanan konut alıcılarına ayda 500 lira daha az ödeme fırsatı sunduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bu sistemde, 100 bin lira kredi kullanan ve 10 yıl vadeyi seçen bir kredi kullanıcısı, şu anda konut kredi piyasasındaki en düşük aylık faiz oranı olan yüzde 1,04 oranıyla kredi kullanabiliyor. Müşterimiz bu kapsamda, ilk yıl ödeyeceği aylık taksit tutarının 1000 lirayı aşmamasını isterse, sonraki yıl ödeyeceği aylık kredi taksiti gelirindeki artış oranına paralel olarak belirli yüzdede sabitlenerek, ilk yılki aylık kredi taksiti 1.500 lira yerine 1.000 liradan başlayabiliyor.”
‘Gelirine Uygun Konut Kredisi’ modelini, kredi taksitlerini daha düşük aylık taksitlerle ödemek isteyen, ücretini belgeleyebilen çalışanlar için geliştirdiklerini vurgulayan Bahadır Teker, gelirdeki artış kadar kredi taksit artışı sistemiyle, müşterilerinin kredi ödemeleri üzerindeki enflasyon etkisini sıfırladıklarını kaydetti.


Piyasa canlanıyor
Bahadır Teker, baharla birlikte konut piyasasının canlandığını ve konut kredisi başvurularında son bir ayda yüzde 100 artış gözlendiğini söyledi. Daha önce, ayda 1.000-1.500 kişi kredi talebinde bulunurken, bu rakamın son 1 ayda 3 bin kişiye çıktığını ve Şeker Finans olarak kullandırdıkları kredi miktarının da 2 katına yükseldiğini kaydeden Teker, şunları söyledi:
“Önümüzdeki dönemde, 10 yıla kadar vadelerde, faiz oranının yüzde 1 - 1.15’ler seviyesine oturmasını bekliyoruz. Mütekabiliyet yasası ve bekleyen konut talebinin aktif hale gelmesi ile ev fiyatlarında artış beklenebilir. Bu yıl konut kredi taleplerinde canlılığın sürmesini öngörüyoruz. Şeker Finans olarak, en uzun vadeye bile uygun ödeme koşulları sunarak ev sahibi olmak isteyenleri destek-liyoruz.”


Bay İnşaat’tan sanata piyanolu destek geldi

Japonya’nın en genç ve yetenekli piyanisti kabul edilen Ott, İstanbul Resitalleri kapsamında BAY İnşaat-42 Maslak ana sponsorluğunda Sakıp Sabancı Müzesi The Seed Teras’ta sahne aldı. 1991’de Munich’te doğan, müzik serüvenine 4 yaşında Munich Royal Residans’ta yapılan bir klasik müzik festivaline katılması ile başlayan Mona Asuka Ott, 11 yaşında Münchner Rundfunkorchester eşliğinde Marcello Viotti ile Ravel’in Ma Mère L’oye adlı eserinin seslendirilmesinde düetist olarak yer aldı.
Bad Kissingen Piyano Olimpiyatları’nda ‘İzleycilerin Tercihi’ ödülünün de sahibi olan piyanist, birçok yarışmada ödüller kazandı. Yıllardır kendi alanında tamamladığı tüm projelerde sanattan ilham alan yaşam alanları yaratan BAY İnşaat, bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Resitalleri’nde üç sanatçıya sponsor oldu.


Bodrum’da zamdan önce % 35 indirim uyguluyor

BB Group Homes, Bodrum’daki projesi Adlon Residence’ta ilkbahara özel kampanya başlattı. Yapılan açıklamaya göre temmuz ayında projenin bitimi ile fiyatları 215 bin liraya yükselecek olan 1+1 daireler, yaza girmeden erken alım avantajı ile 80 bin lira indirimle 135 bin liraya satılıyor.
Bodrum’un yeşillikler içindeki Tuzla Koyu mevkiinde yer alan Adlon Residence, Ekim 2011’de 99 bin liradan satışa çıkarken projeden ev sahibi olanlar, 5 ayda yüzde 35 prim kazandı. Adlon Residence’ta, konut fiyatları 135 bin liradan başlıyor.
İlk etabın Haziran 2012’de, ikinci etabın ise Haziran 2013’te teslim edileceği projede, 57 ve 132 metrekare aralığında değişen 1+1, 2+1 ve 3+1 olmak üzere toplam 17 ikiz blokta 204 daire ve 15 müstakil konut bulunuyor.



Sektör ‘Engelsiz Kent Tasarımı’ için buluşacak

Yapı-Endüstri Merkezi’nin ev sahipliği yapacağı “Herkes İçin Tasarım: Engelsiz Kent Tasarımı” toplantısı başta mimar, iç mimar, çevre mühendisi ve müteahhitler olmak üzere yapı sektörünün profesyonellerini bir araya getirecek. Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) tarafından düzenlenecek olan toplantı 18 Nisan 2012 Çarşamba günü, YEM’in Fulya’daki çok amaçlı salonunda, 14.00 - 17.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
Toplantıda katılımcıların, Temmuz ayında süresi dolacak olan ve inşaat mevzuatında ciddi değişiklikler gerektirecek yasa ile ilgili bilgilendirilmeleri amaçlanıyor.



Seha Yapı yeni projesiyle ev özlemine son verecek

İttifak Holding’in ulusal inşaat şirketi Seha Yapı, Konya’nın Selçuklu bölgesi, Özlem mahallesinde inşa edeceği 66 konutluk Seha Özlem Konutları’nı satışa sundu. Özlem Konutları’nda fiyatlar 165 bin liradan başlıyor. Hepsi 3+1 daireden oluşan ve farklı mimari özellikleriyle öne çıkan projede daire büyüklükleri 157 metrekare ile 167 metrekare arasında değişiyor. Seha Yapı Genel Müdürü Hüdaverdi Dursun, tüm projeleri bölgenin ihtiyaçlarına ve müşteri beklentilerine uygun olarak geliştirdiklerini belirterek Seha Yapı’nın Konya’da konut üretiminde lider durumda olduğunu söyledi.