Ekonomi Biradaki vergi yükünde OECD ikincisiyiz

Biradaki vergi yükünde OECD ikincisiyiz

15.03.2012 - 13:03 | Son Güncellenme:

Bira üzerindeki vergi yüküne bakıldığında, Türkiye OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de sigaraya ödenen paranın yüzde 80,3'ünü vergi oluşturuyor. Türkiye bu oranla da Avrupa dokuzuncusu.

Biradaki vergi yükünde OECD ikincisiyiz

Türkiye, 28 Avrupa ülkesi arasında sigara satış fiyatı içindeki vergi yükü bakımından 9'uncu sırada yer alıyor. Maliye Bakanlığı'nın derlediği verilere göre, Türkiye'de sigaraya ödenen paranın yüzde 80,3'ünü vergiler oluşturuyor. Sigara satış fiyatı içinde vergilerin oranının en yüksek olduğu ülke Bulgaristan, en düşük olduğu ülke ise Lüksemburg olurken, Bulgaristan'da bu oran yüzde 85,6.

Haberin Devamı

Bulgaristan'ı yüzde 84,8'lik vergi yüküyle Polonya, yüzde 84,5'lik vergi yüküyle Estonya, yüzde 83,9'luk vergi yüküyle Litvanya, yüzde 83,7'lik vergi yüküyle Yunanistan izliyor. Satış fiyatı üzerindeki vergi yükü bakımından Hollanda, Slovakya, Danimarka, Fransa ve Macaristan da Türkiye'nin üzerinde bulunuyor. Bu ülkelerde de vergiler, sigara satış fiyatının yüzde 81,9'u ile yüzde 80,6'sı arasında değişiyor. Danimarka, Fransa ve Macaristan sigaraya yüzde 80,6 olmak üzere aynı oranda vergi uyguluyor.

EN DÜŞÜK VERGİ YÜKÜ YÜZDE 70,3

İngiltere, İspanya, Finlandiya, Romanya, İrlanda, Letonya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Slovenya, Malta, Portekiz, Belçika, Avusturya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Lüksemburg sigaradaki vergi yükünde Türkiye'nin ardında sıralanıyor. Bu ülkelerde vergi yükü yüzde 80 ile yüzde 70,3 arasında yer alıyor. Lüksemburg yüzde 70,3'lük vergi yüküyle, sigarada en düşük vergi yüküne sahip ülke konumunda bulunuyor.

Haberin Devamı

BİRADAKİ VERGİ YÜKÜNDE TÜRKİYE OECD'DE İKİNCİ

Türkiye'de ve tüm dünyada en yaygın alkollü içecek olan bira üzerindeki vergi yüküne bakıldığında, Türkiye yüzde 20,8'lik vergi yüküyle OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Biradaki vergi yükünde Finlandiya yüzde 23,6'yla ilk sırada bulunuyor. Türkiye'yi yüzde 20,4'lük vergi yüküyle İngiltere, yüzde 19,9'luk vergi yüküyle İrlanda, yüzde 17,1'lik vergi yüküyle İsveç izliyor.

DOLAYLI VERGİLER

Türkiye'de dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinde payı yüksek seyrederken, Türkiye'de dolaylı vergilerin GSYH'ye oranı OECD ortalamasının üzerinde bulunuyor. OECD'nin 2010 yılı verilerine göre, OECD ortalaması yüzde 11 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 12,4. OECD ortalaması yüzde 33,5 olan dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki oranı, Türkiye'de yüzde 47,9 düzeyinde bulunuyor.