Ekonomi Bisküvi devinin yıldız fabrikası

Bisküvi devinin yıldız fabrikası

08.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Futbol Köyleri projesiyle binlerce çocuğa ulaşan Ülker, 17 milyon liralık yatırımın sonucunda 60 profesyonel futbolcu yetiştirdi. Bursaspor’dan Enes, Beşiktaş’tan Muhammed, Fenerbahçe’den Beykan eğitilen yıldızlardan sadece birkaçı

Bisküvi devinin yıldız fabrikası

Türk gıda devi Ülker, 2007 yılından beri futbol köylerine yaptığı 17 milyon TL’lik yatırımla Türk futboluna yeni Arda’lar kazandırmayı hedefliyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) işbirliğiyle Ülker Futbol Köyleri yedinci yılında 250 bin çocuğa eğitim verirken, profesyonel kulüplere 28’i kız, 32’si erkek olmak üzere de 60 futbolcu yetiştirdi. Bunlar arasında Bursaspor’da oynayan Enes Ünal, Beşiktaş’ta görev yapan Muhammed Demirci, Fenerbahçe’de oynayan Beykan Şimşek, Galatasaray’da top koşturan Berk Yıldız bulunuyor.
Nevşehir’deki Ülker Futbol Köyü’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Ülker Futbol Köyleri’ne yedi yılda 17 milyon TL yatırım yaptıklarını belirterek, okuldan yetişenlerin 32 profesyonel imza attığını söyledi.

‘Dia’da satışlar arttı’
Soruları da yanıtlayan Ülker, indirim marketleri DiaSa ve Şok satınalmalarına da değindi. Ülker, henüz bu iki firmayı hazmetmeye çalıştıklarını, yeni satın alma yapmayı şu anda düşünmediklerini belirterek, gıda harici bir alanda şirket satın almayı düşünmediklerini kaydetti.
Ülker, “Satın almadan sonra DiaSa dükkanlarında yüzde 50’ye kadar satış artışı oldu. Bu ürün ve fiyat düzeltmesinden geldi. 960 tane DiaSa mağazası var. Bunların 320 tanesi franchise.
Yıl sonuna kadar franchise hariç diğer mağazaların tamamını Şok’a çevireceğiz. Bir Dia mağazası, bir Şok marketin yarısı kadar ciro yapıyor. Üç yıl içinde Dia’lar ciroda Şok’u yakalayacak. Bize ait mağazalarda içki satılmıyor. Franchise mağazalarımız satabilir. Bu onların kararı” diye konuştu.

‘2 TL’lik kur makul’
Döviz kurlarını da değerlendiren Murat Ülker, “Döviz kuru bütçeleri etkileyecek. Eski bütçede değişikliğe gerek yok ama döviz açısından bütçeler tutmayacak. Son birkaç ay farklı olacak. Dolar yıl sonunda 2 TL seviyesinde devam eder. Biz doları 2 TL civarında görüyoruz, bizi şaşırtmıyor. Biz ihracatçı olarak 2 TL’yi uygun buluyoruz” dedi.
Uluslararası işlerinin yüzde 65’inin Ortadoğu’dan geldiğini de ileten Ülker, “Mısır’daki fabrikamız yeniden çalışmaya başladı. Limanlar açıldı, ihracat başladı. Buradaki üretimi sadece Mısır’a satmıyoruz. Suriye’de ise çok az bir faaliyetimiz vardı” dedi. Ülker, daha önce girmeyi düşündükleri köprü ve otoyol projesi ile ilgili de, “Yenilen pehlivan güreşe doymaz. Bu ihale sürecine tekrar girmek pek ticari olmaz. Biz çıkmadık ama bu proje iptal oldu, iyi oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülker Futbol Köyleri 4 bin sporcu ağırladı

Yıldız Holding Kurumsal İletişim Müdürü Zuhal Şeker de, bugüne kadar kurumsal sosyal sorumluluk projelerine 60 milyon TL harcadıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
* “Ülker Futbol Köyleri’ne yedi yılda 17 milyon TL harcadık. 250 bin çocuğa eğitim verdik. Bu rakam 270 bine çıkacak.
* 32 erkek, 28 kız oyuncu gerek milli takım, gerekse kulüp takımlarında kendilerine yer buldu.
* TFF ile yürütülen proje kapsamında okul dönemlerinde 60 il ve ilçe merkezinde futbol eğitim merkezleri açıldı.
* 6-12 yaş arasındaki öğrenciler haftasonu bu merkezlerde futbol oynuyor. Yetenekli olanlar üç gün daha teknik bir eğitimden geçiyor. Antrenörlerin seçtiği genç sporcular Futbol Köyleri’nde kampa alınıyor.
* Bir sporcu kamp boyunca 22.5 saat futbol, 10.5 saat yaratıcı drama, 10.5 saat kitap okuma, 4.5 saat satranç eğitimi alıyor.
* Geçen altı yılda Futol Köyü sayısı ona yükseldi. Balıkesir, Rize ve Yozgat kamplarında kız sporcular eğitim alıyor.
* Sinop, Sakarya, İzmir, Nevşehir, Elazığ ve Isparta’da erkek sporcular kamp yapıyor. İki dönem halinde açılan kamplarda bu yıl 400 sporcu var. 7 yılda Futbol Köyleri’nden 4 bin sporcu geçti.

Haberin Devamı

UEFA’dan 7 yıldız

Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin, UEFA’nın 7 yıldızla ödüllendirdiği projede Türkiye’nin 5 yılda 5 yıldız alarak en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olmasının sevindirici olduğunu belirtti. mre Alkin, “Futbol Eğitim Merkezleri ve Futbol Köyleri’nden yararlanan 250 bin öğrencinin tamamı tabii ki sporcu olmayacak.
Ama öğrendiklerini yaşam boyu devam ettirecekler. Sporun rekabet değil eğlence olduğunu, yenmek kadar yenilmenin de doğal olduğunu öğrenecekler. En büyük kazançları da bu olacak” dedi.

2 büyüğün sponsorluğu tehlikede...

Futbolda şikenin konuşulmasının çok iyi olmadığını da vurgulayan Murat Ülker, şu açıklamayı yaptı: “Bundan dolayı bütün sponsorluklarımızı şu anda yaptığımız gibi gençlere, Futbol Federasyonu ile olan çalışmalarımıza ayırdık. Takımlarla olan sponsorluklarımızdan birer birer vazgeçiyoruz. Fenerbahçe ve Galatasaray’la, 2015 ve 2016 yıllarına kadar mevcut sponsorluk sözleşmelerimiz var.
Galatasarayla’la olan bir anlaşmamızın içeriğini değiştirip, bütçesini farklılaştıracağız. Beşiktaş ve Trabzonspor’la sponsorluk anlaşmamız bitmişti, forma sponsorluğunu bıraktık, reklam sözleşmesiyle devam ediyoruz.
Bugünün stratejisi böyle ama 2015’te ne olur bilmiyoruz. O tarihte yönetimler futboldaki kötü gidişi düzeltirlerse, futbol eski itibarına kavuşursa desteklerimize devam ederiz. Sponsorluğa ‘hayır’ demiyoruz ama kimsenin bir şey bilmediği, herkesin her şeyinin karmakarışık olduğu, toz duman içinde neyi destekleyeceğiz. Çocuklara sponsorluk daha uzun vadeli daha doğru bir iş.”