Ekonomi BIST büyük şirketlerin halka arzıyla gelişir

BIST büyük şirketlerin halka arzıyla gelişir

24.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl Borsa İstanbul’a 24 yeni şirket geldi ve toplam şirket sayısı 422’ye çıktı. Bu yeni şirketlerin sadece 7’si Ulusal Pazar’da işlem görüyor.

BIST büyük şirketlerin halka arzıyla gelişir

9’u Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP), 2’si Serbest İşlem Platformu’nda, 6’sı ise Kurumsal Ürünler pazarında bulunuyor. Şu anda BIST’te birincil piyasada işlem görmek için 8, GİP için ise yine 8 şirketin başvurusu bulunuyor. Halka açılmak şirketlere ne sağlıyor? Öncelikle finansman kaynağı. Şirketler, büyümek ve yeni yatırımlar için halka arzla daha ucuz kaynak elde edebilir.
Öte yandan, halka açılmanın getirdiği kurumsal kimlikle kredibilite sağlayabilir, böylece daha düşük maliyetle, uzun vadeli kaynak bulabilir. Şirket, kurumsallaşır, daha şeffaf hale gelir. Rakipleri arasında halka açık olduğu için ‘daha sağlam olduğu’ algısıyla avantajlı konuma gelebilir. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında tanınmak için fırsatlar yakalayabilir. Hisselerini yurtdışında da halka açabilir. Tanıtımlarını daha rahat yapabilir.

GSYH’ye oranı % 40
Halka açılmanın şirketlere sağlayacağı faydaları daha da artırmak mümkün. Peki bunun piyasalara faydası ne? Şu anda borsaya kote şirketlerin toplam piyasa değerinin GSYH’ye oranı yüzde 40’a yakın. Türkiye’deki en büyük 1.000 şirketin 128’inin borsaya kote olduğu görülüyor. İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında borsadaki halka açık şirket sayısının artırılması planlanıyor. Hedef 2023’te borsada 1.000 şirketin işlem görmesi. Böylece, borsadaki şirketlerin GSYH’ye oranı da yüzde 70-80’e çıkacak.
Borsadaki halka açık şirket sayısı diğer finans merkezleriyle yarışacak boyuta ulaşabilmesi için, kârlı ve büyük şirketlerin borsaya gelmesi gerekiyor. Çünkü, büyük halka arzlara yabancı yatırımcılar ve büyük fonlar ilgi gösterir. Bu durum piyasaların derinlik kazanmasını da sağlar.

Riskler sürüyor
Bu yıl büyük ölçekli şirketlerin halka arz için beklemeyi tercih ettiği belirtiliyor. Ancak, 2014 yılı daha zor bir yıl olacak.
ABD Merkez Bankası (FED) tahvil alımlarını azaltmaya başladı. Öte yandan, yurtiçinde siyasi riskler piyasaları dalgalandırmaya devam ediyor.
Piyasaların önünü görebilmesi için öncelikle siyasi risklerin ortadan kalkması gerekiyor. Bu olmadan önümüzdeki yıl büyük halka arzlar beklememek gerekiyor.
Borsa İstanbul da, rakip finans merkezi borsalarıyla rekabet edecekse, büyük şirketlerin halka açılmasını teşvik edici çalışmalar yapması gerekiyor.