Ekonomi ‘Bizler Avrupalı kadınlar olarak...’

‘Bizler Avrupalı kadınlar olarak...’

30.04.2010 - 00:50 | Son Güncellenme:

Emine Erdoğan’ın Brüksel’de, ‘AB yolunda Türk kadını’ konulu panelde “Bizler Avrupalı kadınlar olarak” diye konuşması ilgi çekti. Erdoğan, Afganistan ve Irak’ta “büyük acılara maruz kalan kadınların çığlıklarına” karşı hassasiyet istedi

‘Bizler Avrupalı kadınlar olarak...’

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenen “AB Yolunda Türk Kadını” panelinde konuştu. Erdoğan konuşmasında, “Kadının ve kadın emeğinin istismarı karşısında ortak mücadele vermek zorundayız. Bizler Avrupalı kadınlar olarak, küresel tehdit ve tehlikelere karşı daha yaşanabilir bir dünyayı inşa etme gücüne, potansiyeline ve birikimine ziyadesiyle sahibiz” dedi.
AP Türkiye’de Kadın Hakları Raportörü Emine Bozkurt’un Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’yla (TUSKON) ortaklaşa düzenlediği panelde, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle’yle birlikte açılış konuşması yapan Erdoğan, AB’yi Ortadoğu’da kadınların acılarına daha fazla kulak vermeye davet etti.
Emine Erdoğan, “Afganistan’da, Irak’ta, Filistin’de, Sudan’da tarihin en büyük acılarına maruz kalan kadınların çığlıkları, feryatları, ağıtları sağır duvarları aşıp modern dünyada yankı bulamıyor. Sadece Irak’ta son dönemde dul kalan kadınların sayısı milyonları aşmış durumda. Bu kadınlar, her alanda ayrımcılığın kurbanı oldukları kadar, her alanda seslerini duyuramadıkları kadar, modern dünyanın da ayrımcı ve ihmalkar tutumunun kurbanı oluyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Türk kadını AB’ye güç katar’
Erdoğan, AB üyelik sürecine bakışını şöyle aktardı: “Türk kadınının geleneksel rolü, Avrupa Birliği sürecinde hiç kuşkusuz Türkiye’ye çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Ancak, Avrupa Birliği’nin, özellikle Avrupa kadın hareketinin Türk kadınlarının değişimci ruhuyla daha da zenginleşeceğini, güç kazanacağını burada özellikle hatırlatmakta yarar görüyorum.
Türkiye’siz bir Avrupa’nın eksik kalacağını hepimiz biliyoruz. Ama asıl önemlisi, Türkiye’nin kadınları olmadan Avrupa ailesinin, Avrupa kadın hareketinin eksik kalacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

‘En ağır bedeli kadınlar ödedi’
Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, tarih boyunca her türlü olumsuzluk karşısında en ağır bedeli hep kadınların ödediğini belirtti.
Emine Erdoğan, dün, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada “Ekonomik sıkıntılarda önce kadınlar bedel ödedi. Kurşunlar, bombalar, kitle imha silahları, yuvalarının ve çocuklarının üzerine adeta bir kartal gibi şefkatle kapanan kadınları buluyor. Eğer onları bulamazsa eşlerini buluyor, çocuklarını, babalarını buluyor. Kadınlar, belki de kendilerinden çok daha fazla sevdikleri yavrularını yitirmek suretiyle canlarından can kaybediyorlar“ dedi.
Emine Erdoğan, “Türk kadınları olarak bu mücadelede üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını” bildirerek, Avrupa Birliği katılım sürecinin birçok alanda olduğu gibi Türkiye’de kadınların sosyal statülerinde önemli kazanımlara neden olduğunu ifade etti.
Emine Erdoğan, panelde yaptığı konuşmada sözlerini “Türkiye’de kadınlar, Avrupa Birliği’ne katılım konusunda her zaman güçlü bir irade ortaya koymakta, yaşanan demokratik dönüşümün ana dinamiklerinden biri olmaktadır” şeklinde sürdürdü.

Haberin Devamı

‘Bizler Avrupalı kadınlar olarak...’

İZLENİM
Sağlığını ve cilt güzelliğini ‘bala batırılmış salatalığa borçlu’

Bir uçak dolusu kadın. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Hanım ile Brüksel’e gidiyoruz. Ankara’dan kalkan uçakta kimler yok ki... Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in eşi Esra Şimşek, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın eşi Gülten Günay, Caroline Koç, Demet Sabancı, Emine Sabancı Kamışlı, İnci Aksoy, Ajda Pekkan... Uçağa binmeden Emine Hanım ile kısa bir sohbet imkânı buluyorum. “Her zaman sağlıklı bir haliniz var. Bunu neye borçlusunuz?” Gülüyor... “Sağlık için doğru beslenme önemli. Ben salatalığı bala batırıp yiyorum. Hem cilde de iyi geliyor. Diyet yapamıyorum. Yediklerime dikkat ediyorum. Bir de haftada üç gün yürüme bandında yürüyüş.” Ardından ekliyor: “Genetik miras da önemli. Ben genetik mirasımdan çok memnunum.”
“Stres yönetimi de önemli” diyorum. “Biz ne kadar uzak kalabilirsek tabii stresten” diyor.
İşimiz çok... Uçağa geçiyoruz. Uzaktan onu izliyorum. Yanında kızları Sümeyye ve Esra var. Torunları Mahenur ve Ahmet Akif de uçakta. Önce torunlarının oturmasına yardımcı oluyor. Yanından geçerken laf atıyorum.
“Çok seviyorsunuz değil mi?”
“Sevilmez mi?”diyor, “Sizin var mı?”.
Havalandıktan kısa bir süre sonra yerinden kalkıyor. Teker teker tüm katılımcılarla el sıkışıyor, konuşuyor. Yaşı daha genç olanların yanaklarını okşuyor. Geziye katılan kadınlar onu “samimi” bulduklarını söylüyorlar. Herkesi etkiliyor. Parlamentodaki konuşmasında da kendine güveni dikkat çekiyor.
Parlamentondaki temasların ardından katılımcılar Hilton Otel’deki yemeğe geçti. İş ve sanat dünyasının önde gelen kadınlarını bir araya getiren yemekte birbirinden şık Gucci, Yves Saint Laurent, Channel marka giysiler boy gösterdi. Daha sonra katılımcılar Sertab Erener konserini izlemeye gitti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Yurtdışındaki Türklerden çocuklarına anadillerini öğretmesini rica ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Füle: AB, mali yardım fonlarıyla desteğe hazır
AB Komisyonu’nun genişlemeden ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle Türkiye’nin Cumhuriyetin kurulmasından itibaren, özellikle Atatürk’ün kararlılığıyla kadın haklarını ileriye götürecek çok önemli adımlar attığını, bu reformların AB katılım süreci sayesinde çok daha ileriye götürülmesi gerektiğini anlattı.
Türkiye’de özellikle kadınların iş gücüne katılım ve siyasi temsil noktasında oranların oldukça düşük düzeyde bulunduğunu belirten Füle, kadına karşı şiddetle mücadele, kız çocuklarının eğitime katılımının artırılması, yeterli sığınma evleri inşası, kadınların hakları konusunda bilinçlendirilesi gibi çabaların artarak sürdürülmesini istedi.
Füle, AB’nin Türkiye’de kadın-erkek eşitsizliğini giderecek çabaları katılım öncesi mali yardım fonlarıyla desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

‘AB’ye üyelikte kadın desteği şart’
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlenen “AB Yolunda Türk Kadını” panelinde yaptığı konuşmada, Türkiye’ye ön yargılı bakışın AB üyelik yolunda en büyük engel olduğunu söyledi.
Türkiye’nin nüfusun yarısını oluşturan kadınların desteğini almadan AB üyesi olamayacağını belirten Bağış, “Türkiye’nin ilerleyen ve çağdaş kadınıyla AB sürecindeki kararlı yürüyüşünün bir göstergesini bugün gerçekleştiriyoruz. Biz kadınlarımızı çağdaşlaşma ve AB üyelik sürecimizin anahtarı olarak görüyoruz. Bu süreçte kadınlarımızın desteğiyle, katkısıyla, alın teriyle, emeğiyle, duasıyla Türkiye’nin tam üyeliğini gerçekleştireceğimize yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.