Ekonomi BOĞAZ GÖREN PROJEDE SON DÜZLÜĞE GİRİLDİ

BOĞAZ GÖREN PROJEDE SON DÜZLÜĞE GİRİLDİ

16.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Altunizade’deki Şehrizar Konakları’nda, fiyatları 2 milyon 100 bin liradan başlayıp, 9 milyona kadar çıkan daireleri satın almak isteyen zengin iş adamları konut kredisi kullanıyor. Firma bu kapsamda 120 aya kadar 0,78 faizli kredi paketi hazırladı

BOĞAZ GÖREN PROJEDE SON DÜZLÜĞE GİRİLDİ

Emlak Konut GYO ve Çalık Holding iştiraki Gap İnşaat tarafından inşa edilen Şehrizar Konakları’nda fiyatları 2 milyon 100 bin liradan başlayan konutları satın almak isteyen iş adamları konut kredisi kullanıyor. İstanbul Boğazı’na çok yakın bir yerde olan ve bir bölümü deniz gören projedeki lüks evlerin fiyatları 9 milyon liraya kadar çıkarken, bu kadar yüksek paraları peşin vermek istemeyenler ise konut kredisini tercih ediyor.

Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin de, Türkiye Finans ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde 120 aya kadar dosya masrafsız yüzde 0,78 oranından konut kredisi kullandırdıklarını belirterek, “Projeden genelde iş adamları konut satın alma talebinde bulunuyor. Bu fiyatları da peşin ödemek istemeyenler için konut kredisi kampanyası başlattık. Bu sayede iş adamları nakitlerini bağlamadan bu yatırımları yapabiliyor” dedi. Yetgin, 28 Şubat’a kadar devam edecek kampanyada, yüzde 10 peşin ve 3 ay sonra yüzde 15 ödeme koşulu ile yüzde 75 oranında kredi kullandıracaklarını vurgulayarak, ayrıca, Şehrizar Konakları’ndan kampanya süresince dairesini alanlara yüzde 5 oranında indirim yapacaklarını söyledi.

En pahalılar satılıyor
Yetgin, projede fiyatları 9 milyon civarında 12 daire olduğunu belirterek, “Bu dairelerin büyüklüğü 600 metrekarenin üzerinde ve 7+1, 8+1 ve 9+1 tipinde. İstanbul’u gören bu dairelerin çoğu satıldı” diye konuştu. Projeyle Arap yatırımcıların da ilgilendiğini ifade eden Yetgin, “Onlar genelde blok satın almak istiyor. Kalabalık oldukları için büyük evlerde yaşamak istiyorlar” diye konuştu.

Maliyeti 450 milyon lira
Feyzullah Yetgin, arsa payı dahil 450 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen Şehrizar Konakları’nın 49 bin 500 metrekarelik arazide 101 bin metrekare inşaat alanından oluştuğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Şehrizar Konakları'nda 38 blok ve 208 lüks daire yer alacak. Bu alanın Boğaz’a ne kadar yakın olduğu düşünülürse projenin eşine az rastlanır olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Proje büyüklükleri 180 ile 626 metrekare arasında değişen konaklardan oluşuyor. Halen satışı devam eden dairelerin fiyatları ise KDV dahil 2 milyon 100 bin TL’den başlıyor.”
Projede örnek daireler de hazırlandı. Banyo ve mutfak mobilyalarından yatak odasına, salon oturma gruplarından yemek odasına kadar tüm mobilyaları, tüm halıları özel olarak üretilen örnek dairede birinci sınıf malzemeler kullanıldı.

Haberin Devamı

Fiyatlar % 40 arttı
Feyzullah Yetgin, projenin ilk satış fiyatlarının metrekarede 9 bin liradan başladığını belirterek, gelinen noktada bu fiyatların 13 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Projedeki prim oranının da yaklaşık yüzde 40 olduğunu ifade eden Yetgin, “Projedeki konutlar A plus ve butik bir proje. Burada oturum amaçlı talepler ağırlıkta. Bu nedenle oturum başladıktan sonra da prim devam edecektir” diye konuştu.

Ünlüler tasarladı
Şehrizar Konakları, Türkiye’nin önde gelen mimarlarından Han Tümertekin, Nevzat Sayın, İhsan Bilgin ve Sinan Kafadar’ın imzalarını taşıyor. Tarihte var olan ve tarihin her döneminde kalitesini koruyabilecek bir mekân kimliğine sahip Şehrizar Konakları, her evin bulunduğu yerden hangi açıyla en iyi manzarayı yakaladığı ve gördüğü açıda hangi ağacın varlığının en iyi olacağına kadar her detayın düşünüldüğü bir proje.

Haziranda teslim
Projede inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Haziran ayıyla birlikte teslimlerin başlayacağı projede hayatın sonbaharda tam olarak başlaması planlanıyor. Birçok özelliği bulunan projede toplam 600 araç kapasitelik otoparklarda elektrikli otomobillerin şarj olması için tasarlanan araç şarj istasyonları da bulunuyor.

Haberin Devamı

Esenyurt’taki firmalara ‘maketten satma’ ikazı

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, ilçede ‘maketten satış’ yapan şirketlerin bazılarında sorun yaşandığını belirterek, ”Geçen ay içerisinde 4-5 firmayı ikaz ettik, maketten satış yapmamaları için taahhütname aldık. Firmaları sık sık ziyaret edip, bir an önce imalatlarını bitirmeleri için baskı yapacağız” diye konuştu.
Necmi Kadıoğlu, 1992’den beri uygulanan plan çok delindiği ve yeterli olmadığı için 2005 ve 2008 yıllarında yeni planlar yaptıklarını ve o günden sonra ilçede konut hamlesi başladığını anlatarak, 2010 yılında, iki yıl önce yaptıkları planın iptali istemiyle davalar açıldığını anımsattı. Mahkemenin 1/1000 ve 1/5000’lik planları 2010 yılının mart ayında iptal ettiğini hatırlatan Kadıoğlu, şöyle devam etti:
“Bu bir ay süre içerisinde de ruhsat verdik, tebliğ tarihi itibariyle... Akabinde Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ederek, yeniden planlarımızı revize ettik. Bu tam 11 ay sürdü. Planlarımızın yenilenmesinden sonra devam ettik. Yalnız o bir ay süre içerisinde verdiğimiz 10 civarındaki konut ruhsatımızla ilgili Büyükşehir ile aramızda sorun çıktı. Büyükşehir, ’Bunları da vermemeniz gerekiyordu’ dedi. Biz, Danıştay’a gittik. Danıştay’da haklı çıktık ve planlarımızı iptal eden mahkemenin kararı bozuldu ve planlarımız, ruhsatlarımız geçerli hale geldi.”

‘Müteahhitler durakladı’
Büyükşehir Belediyesi’nin istemi doğrultusunda 10 civarında ruhsatı yenilediklerini anlatan Kadıoğlu, ”Bu arada müteahhitlerde duraklama oldu. Bu duraklama olunca şantiye bozuluyor, vatandaşlarımız ’Bizim paramız, konutlarımız ne olacak?’ diye sormaya başlıyor” dedi. Bu zaman zarfında toplamda 13 bin 638 ruhsat verdiklerini, bunlardan sadece 10 tanesinin konuşulduğunu belirten Kadıoğlu, ”Bütün Esenyurt’ta konuşulan budur. İlçede 8,5 yılda 104 bin 550 konut, 7 bin 484 iş yeri, 837 de fabrika ruhsatı vermişiz” bilgisini verdi.
Kadıoğlu, 1/5000’lik planın iptal edildiğini, Büyükşehir Belediyesi’ne revize plan talebini götürdüklerini anlatarak, bu planı Mart ayında çıkarmaya çalışacaklarını söyledi.

‘Maketten satış sorunlu’
Esenyurt’ta ”maketten satış” yapan şirketlerin bazılarında sorun yaşandığını kaydeden Kadıoğlu, şunları söyledi:
“Maketten konut alan vatandaşlar ’Bizim konutlarımız yapılmıyor mu? Şu zamanda teslim edilecekti’ diye ortaya çıktılar. Bu firmalardan bir tanesi şu anda çözülmüş değil. Büyükşehir aşamasını bekliyoruz. Onun dışında başka firma olduğunu düşünmüyorum. Geçen ay içerisinde 4-5 firmayı ikaz ettik, maketten satış yapmamaları için taahhütname aldık. Yetkimiz olmamasına rağmen bu şekilde kontrol etmeye çalışıyoruz. Şu an itibariyle ruhsattan dolayı duran inşaatımız yok. Ruhsatlı olduğu halde parasal, bankasal sıkıntısı olduğu için duran bir-iki firma var diye biliyorum. En fazla gündeme gelen firmanın 3 şantiyesi birden çalışıyor. Bu, bir süreçtir. Bu süreci beraber yaşayacağız ve çözeceğiz. Medyada ’imar yolsuzluğu’ diye takdim edilmesi ilkel ve ayıp bir durum. Bizim bir tane imar yolsuzluğumuz yoktur. Buna müsaade etmeyiz.”

Haberin Devamı

‘Mağdur sayısı 1000’i geçmez’
Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, bir gazetecinin, ”Sorun kaç vatandaşı ilgilendiriyor?” sorusuna ”Şu an itibariyle Ukra ve Fi Yapı firmalarında 700-800 kişi var. Ufak tefek arada bazı firmalar da çıkabilir. Bunlarda da 200-300 çıkarsa ilgili vatandaş sayısı 1000’i geçmez. 100 bin gibi sayılar çok çirkin. Zaten toplamda 102 bin küsur ruhsat vermişiz. Bunların hepsi mi mağdur?” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başkentin zirvesinin adı ‘OneTower’ oldu

Haberin Devamı

Özçelik-İmaj-Tan ortaklığı ile kurulan İTO Yatırım’ın başkentin en değerli arsalarından biri olan, Oran’daki eski milletvekilleri lojmanları arazisinde kalan son parselde yapımına başladığı projenin adı ‘OneTower’ oldu. 184 metre yüksekliğindeki 48 katlı konut kulesi ve alışveriş merkezinden oluşan proje, Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlandı. İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, projenin her detayı için alanında en iyi isimlerin titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Ege Boyu’ndan Sevgililer Günü hatırası hediye

Sancaktepe’de yapılan Ege Boyu projesi, 24 Şubat tarihine kadar Suadiye Bağdat Caddesi’nde devam edecek ‘Sevgililer Günü’ konseptli standında çiftleri ağırlayacak. Projeyle aynı konseptle tasarlanan Sevgililer Günü standında Sevgililer Günü’ne özel bir fotoğraf panosu olacak. Standın önünde fotoğraf çektiren çiftlere, hatıra fotoğrafı anında hediye edilecek.
Eviya Gayrimenkul tarafından Sancaktepe’de inşa edilen Ege Boyu, 40 bin 548 metrekare arsa alanı üzerinde yükselmeye devam ediyor. Projede ilk etap teslimlerinin Haziran 2014, ikinci etap teslimlerinin Ekim 2014’de yapılması planlanıyor.

Güneşli Express için özel ödeme planladı

Babacan Yapı’nın Güneşli’de yapımına devam ettiği Güneşli Express Residence 158 konuttan oluşuyor ve içerisinde 1+0 stüdyo, 1+1, 1,5+1 Garden, 2+1 ve 3+1 dubleks penthouse daire tipleri yer alıyor. Anahtar teslimlerinin Aralık 2014’te yapılacağı Güneşli Express Residence’da, yeni bir kampanya başlattı. Kampanya ile daire bedelinin sadece dörtte biri peşinat olarak alındıktan sonra 18 ay süresince herhangi bir taksit ve ara ödeme talep edilmiyor. Geriye kalan bedel ise 12 aydan 120 aya kadar uygun faiz oranları ile taksitlendiriliyor. Taksit ödemeleri ise 18 ay sonra başlıyor.

‘Geleceğe miras kalacak bir proje tasarlıyoruz’

Sarp Group’un Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat işbirliğiyle Ataşehir’de inşa ettiği Sarphan Finans Park’ta satışlar devam ediyor. Sarp Group Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Akar, projenin birçok farklılık taşıdığını anlatarak, “Geleceğe miras bırakılan bir projeyi yapmanın sorumluluğu ve mutluluğu ile hareket ediyoruz” dedi.
Proje, 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri Karma Kullanım Kategorisi’nde ve Kıtalararası Gayrimenkul Ödülleri Karma Kullanım Mimarisi finalinde birinci seçildi.

İstanbul’daki konutlar 16 yılda amorti ediyor

İkinci el konutlardaki yıllık brüt kira getirilerinde İstanbul yüzde 6,26 ile İzmir ve Ankara’yı geride bıraktı. İstanbul’da ortalama bir apartman dairesinin fiyatı 16,4 yılda (197 ay) kendini amorti ediyor.
Türkiye genelinde ocak ayı itibariyle ikinci el konutlardaki yıllık brüt kira getirilerinin ortalaması yüzde 6,13 oldu. Ankara’da bu oran yüzde 5,86, İstanbul’da yüzde 6,26 ve İzmir’de ise yüzde 5,68 olarak gerçekleşti. Buna göre kiralık konutların kendini amorti etmesi (geri dönüş süresi) bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir’in önünde yer aldı.
Ocak ayı itibariyle ikinci el konutlardaki amortisman süreleri incelendiğinde İstanbul’da bir apartman dairesinin fiyatı 16,4 yıllık (197 ay) kiraya eşitken, İzmir’de bu süre 18 yıla (217 ay) kadar uzuyor. Ankara’da ise bir apartman dairesinin fiyatı 17,5 yılda (210 ay) geri dönüyor.

BOĞAZ GÖREN PROJEDE SON DÜZLÜĞE GİRİLDİ


Adana artışta lider
Türkiye’deki satılık konutların fiyatları incelendiğinde ise ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,75, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17,18 oranında artış gösterdi. Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle Reidin’in hazırladığı rapora göre, ocak ayında Adana’da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 1,20 oranında artarken, Adana fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatları Ankara’da yüzde 0,28 oranında, Antalya’da yüzde 0,81, Bursa’da yüzde 0,10, İstanbul’da yüzde 0,95 ve İzmir’de yüzde 0,30 oranında arttı. Kocaeli’nde ise fiyatlar yüzde 0,10 oranında geriledi.

3 ilde kiralar yükseldi
Türkiye’deki kiralık konutların fiyatları incelendiğinde ise ocak ayında kiralar bir önceki aya göre yüzde 0,15, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15,17 oranında arttı. Ocak ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 1,07 oranında arttığı Adana, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut kira değerleri Antalya’da yüzde 1, İstanbul’da yüzde 0,23 oranında artış gösterdi. Konut kira değerleri Ankara’da yüzde 0,79 oranında; Bursa’da yüzde 0,59, İzmir’de yüzde 0,16 ve Kocaeli’nde ise yüzde 0,81 oranında azaldı.

İki ayda evlerin yüzde 25’i satıldı

Türk sanayisinin önemli aktörlerinden biri olan Gürallar Grubu’nun, gayrimenkul geliştirme alanındaki ilk ofis projesi Lapis Han’daki ofislerin yüzde 25’i iki ay içinde satıldı. 15 Aralık 2012’de satışa çıkan Lapis Han, Kartal’da E-5 aksı üstünde, Soğanlık metro istasyonunun çıktığı noktada yer alan ve dünyanın en büyük adalet sarayı olarak kabul edilen İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’na 700 metre mesafede bulunuyor. Yapılan açıklamaya göre, projeye hukukçuların yanı sıra, Gebze’de yer alan sanayi kuruluşları büyük ilgi gösteriyor.
32 bin metrekare inşaat alanına sahip Lapis Han’ın satışa sunulmasının ardından yaşanan süreçle ilgili konuşan Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, projenin lokasyonu, sahip olduğu nitelikler ve fiyat politikasının yanı sıra İstanbul Anadolu yakasındaki nitelikli ofis ihtiyacının Lapis Han’a olan ilgiyi artırdığını belirtiyor.
Lapis Han’da farklı büyüklüklerde 160 adet ticari ofis yer alıyor. 57 metrekareden başlayıp, 2.000 metrekareye kadar birleşebilir ofis alanlarından oluşan projedeki ofisler 15 ayda teslim edilecek.

Miracle Istanbul Asia kapılarını açtı

Mön İnşaat tarafından hayata geçirilen iş oteli Miracle Istanbul Asia, Kurtköy’de kapılarını açtı. Mön İnşaat’ın Antalya Lara’da inşa ettiği Miracle Resort Hotel zincirinin ikinci halkası Miracle Istanbul Asia, 20 bin metrekare alanda 219 odadan oluşuyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın TEM ile buluşan çıkışında yer alan proje, 5 suit, 1 king süit, 60 deluxe, 46 business executive, 107 superior , olmak üzere toplam 219 odayla misafirlerini ağırlıyor. İş dünyasının bölgedeki toplantıları, konferansları, sunumları ve çalışma alanları için özel olarak tasarlanan Miracle Istanbul Asia’da, en büyüğü 460 metrekare en küçüğü 70 metrekare olan ve tamamı gün ışığı alan 2 büyük ve 4 butik toplantı salonu bulunuyor.
Miracle Istanbul Asia Hotel’in, havuz, sauna keyfi ve masaj olanaklarının sunulduğu SPA & Wellness Center’ı Pendik Bölgesi’nin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bir alternatif yaratıyor.
Miracle Istanbul Asia Otel, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na 3, Viaport AVM’ye 1, Formula 1 Tuzla’ya 7 ve Pendik Marin Türk İstanbul City Port’a 15 km mesafede yer alıyor.