Ekonomi Boğaz’ı görene imar sürprizi!

Boğaz’ı görene imar sürprizi!

26.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Boğaz’ı görene imar sürprizi

Buna göre, torba yasayla Meclis’e gelen; Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan bazı mahalleleri de imar barışına dahil eden çalışma komisyondan geçti. Bu kapsamda, Boğaz sahiline ilişkin imar barışı yasağının devam ettiği belirtilirken, sadece öngörünüm bölgesinde denizi görmediği halde barışa dahil edilmeyen bazı yerlerin ilave edildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Komisyonda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Boğaziçi Kanunu’nda tanımlanan Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi içerisinde belirlenen alanlarda yer alan taşınmaz maliklerinin de yapı kayıt belgesine kaydolunmasının düzenlendiğini anlattı. Muş, “Bu teklif, imar barışı kapsamında düzenlenen söz konusu koordinatlar, Boğaziçi sahil şeridinin ve boğazın korunmasından ödün verilmeden boğaza zarar vermeyecek noktalarda kullanım dengesinin sağlanarak ilgili belediyelerin talepleri değerlendirilerek değiştirilmiştir. Ayrıca önemle belirtmek gerekir ki, boğaza en yakın olan sahil yolu ile deniz arasında kalan boğaza en çok dokunan bölgeler koruma prensipleri çerçevesinde uygulama kapsamında yer almamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Soruna çözüm gerek

Sarıyer bölgesinin tanınmış gayrimenkul firmalarından Seba İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli, bölgede bu çalışmayı bekleyen binlerce insan olduğunu belirtirken, yalılar ve deniz öngörünümü hariç yapıların bu kapsamda olacağını hatırlattı. Keçeli, “Örneğin Kireçburnu bölgesinden pek çok insan beklenti içindeydi. Beni de arayıp ne yapmaları gerektiğiyle ilgili sorular sordular. Bu yapılar zaten hayata geçirilmiş. Onların sorunlarını artık çözmek gerekiyordu. Kapsamın genişlemesi bölgede sevinç yarattı” dedi.

30 yıllık beklenti

35 yıldır Sarıyer Kireçburnu bölgesinde emlakçılık yapan Okan Karagöz, bölgede imarla ilgili düzenlemelerin 30 yılı aşkın süredir beklendiğini belirtirken, Boğaziçi Kanunu’na göre bölge insanının zor durumda kaldığını dile getirdi. Karagöz, “Gecekondu, kaçak yapı diyoruz ama bu yapılar buraya yapılmış. Şimdi en ufak bir tadilatlarını bile yapamıyorlar. Sarıyer’in 4’te 3’ü aynı durumda. Bu yapılar zaten varlar. Yıkım kararları uygulanamıyor. Dolayısıyla bu sorunu artık çözme vakti geldiğini düşünüyoruz. Bu yapılarda yaşayanlar yapı kayıt belgesi alıp iskanlarını alabilmek için en kısa sürede çalışmalarını başlatacaklar” diye konuştu.

Yasa teklifine göre İmar Barışı’nın Boğaz öngörünümündeki sınırı; Beykoz’da Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Yalıköy, Gümüşsuyu, İncirköy, Çubuklu, Çiğdem, Paşabahçe, Kanlıca, Yenimahalle, Göksu, Göztepe; Sarıyer’de barış, Hisar ve Baltalimanının bir kısmı, Yeniköy, Kireçburnu, Rumeli Kavağının iç kısmı; Üsküdar’da ise Kuzguncuk, Küplüce, Kirazlıtepe, Çengelköy, Kuleli ile Kandilli mahallerinin bir kısımına kadar genişletildi.

Haberin Devamı

Başvuru süresi uzayabilir

Teklif, komisyondan geçti ancak ‘İmar Barışı’nın tamamlanma süresine ise 5 gün kaldı. 31 Aralık son başvuru ve ödeme tarihi olan İmar Barışı’nda genişleyen kapsamda yer alanların faydalanması için sürenin uzatılması planlanıyor. Buna göre, ilk aşamada başvuru ve ödeme tarihinin 3 ay uzatılması görüşülüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mehmet Muş, “Bakanlık bununla alakalı şu anda çalışma yürütüyor. Bakanlığa başka talepler de var. Bakanlık, bu konuların hepsini değerlendirip birkaç gün içinde açıklama yapacaktır” dedi.