Ekonomi Borçlanmadık vergi artırdık

Borçlanmadık vergi artırdık

06.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borçlanmanın yüksek faiz ve yapılacak hizmetlerden imtina etmek anlamına geldiğini belirterek, “Bu nedenle borçlanma yerine vergi artışlarını tercih ettik” dedi

Borçlanmadık vergi artırdık

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borçlanmanın yüksek faiz ve yapılacak hizmetlerden imtina etmek anlamına geldiğini vurgulayarak, bu nedenle ilave harcamaları vergi gelirleriyle karşılama kararı aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Şimşek, dün NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Borç açığı arttığında makroekonomik istikrarın riske atılacağına dikkati çeken Şimşek, ikiz açığın Türkiye’nin geleceği için tehdit olacağını kaydetti. Şimşek, milletten alınan vergilerin nereye harcandığı konusunda her zaman net ve şeffaf olduklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Türkiye’de topladığımız tüm vergiler 100 lira ise bunun 23 lirasını eğitime, 21 lirasını sağlığa, yaklaşık 20 lirasını sosyal güvenliğe ve sosyal harcamalara, en az 10 lirasını yatırımlara, yaklaşık 10 lirasını faize ayırıyoruz. Faizi bir kenara bırakırsanız tamamı milletimize hizmet olarak gidiyor. Bizim petrol gelirimiz yok, yoktan bir şeyi var edemeyiz. Milletten topladığımızı tekrar milletimize yatırım olarak sunuyoruz. 2018’de Türkiye’nin etrafındaki tehditlerle baş edebilmesi, caydırıcı bir güce sahip olabilmesi için ilave silah sistemleri gündemde. Bunu karşılamak amacıyla borç yerine vergi artışlarını tercih ettik.”

Haberin Devamı

Şimşek, gelir vergisi reformunun gelecek yılın ilk yarısında hayata geçeceğini bildirerek şöyle konuştu:

‘MTV zammı zaruretten’

“Dolaylı vergilere bağımlı haldeyiz. Yapacağımız düzenlemelerle vergi oranlarını artırmadan vergiyi tabana yayarak, birtakım imtiyazları kaldırarak, açıkları kapatarak, gelirleri kalıcı olarak yukarı çekeceğiz. Tasarruf yapacağız demiyoruz. Reel olarak cari harcamaları düşürüyoruz. Bakanlıklara harcama artışı imkanı vermeyeceğiz. Reel olarak cari harcamalar düşecek.”

MTV zammının zaruretten kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, “Hiçbir hükümet durup dururken bu vergileri artırmaz. Sadece savunma sanayisi harcamaları alacağımız tedbirlerin üçte ikisine tekabül ediyor” diye konuştu. Şimşek, “Kısa sürede nasıl bir düzenleme olacağı açıklanacak. Hiçbir hükümet durup dururken bu vergileri artırmaz. Yeni silah sistemlerini almak için Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktaracağımız, terörle mücadele, ülkemize karşı olan tehditleri bertaraf etmek ve caydırıcılık gücünü artırmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı’na aktaracağımız kaynak var” dedi.

Haberin Devamı

Savunmaya kaynak

Şimşek, “Türkiye önümüzdeki yıl savunma sanayisi ve Milli Savunma Bakanlığı için 17-18 milyar liralık ilave harcama yapacak. Net olarak MTV’den gelecek gelir 2018 sonrası alınacak araçlar da dikkate alındığında 2.8 milyar lira, ilave vergi artışının etkisi ise 2 milyar lira. Sadece savunma sanayisi harcamaları alacağımız tedbirlerin üçte ikisine tekabül ediyor” diye konuştu.

BES’te 74 milyar TL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizlerin yüksekliği konusundaki uyarılarının haklılığına dikkati çeken Şimşek, “Faizler yüksek çünkü bizim fon talebimiz yüksek” diye konuştu. Şimşek, BES’te elde edilen rakamların kötü olmadığını belirterek, “Gönüllü BES’te 6 milyon 833 binin üzerinde katılımcı, 72.7 milyar liralık birikim var. Otomatik katılımda 3 milyon 342 binin üzerinde katılımcı ve 1.2 milyar lirayı aşan birikim bulunuyor. Bu birikimlerin yüzde 63’ü faizsiz enstrümanlarda değerlendiriliyor” dedi.

‘Fon mucizevi değnek değil’

Haberin Devamı

Şimşek, Türkiye Varlık Fonu’nun izleyeceği stratejiye ilişkin soru üzerine de, “Beklentileri makul tutmak lazım. Bu mucizevi değnek filan değil” diye konuştu.

Şirket borçları mercek altında

Bakan Şimşek, torba yasa tasarısıyla Merkez Bankası’na gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisi verilmesi için de, “Döviz geliri olmayanlara diyeceğiz ki; ‘Bir dakika, senin gelirin lira, sen lirayla borçlan.’ İhracatcılara da; ‘Yıllık 100 milyon dolarlık ihracatınız var, 300 milyon dolara kadar dışarıdan borçlanabilirsin.’ Öyle şirketler var ki bina yapmak için dahi gidiyor dışarıdan borçlanıyor. Kurda ufak bir hareketlenme olunca bizimkiler ateşe benzin döküyorlar çünkü korkuyorlar. Bu, Türkiye’nin makro finansal istikrarına bir tehdittir” dedi.

Altın tahvili

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı kapsamında ilk gün yaklaşık 15 milyon liralık talep geldiğini bildirdi. Şimşek, yaklaşık 100 milyar dolar değerinde, 2 bin 200 ton atıl altın kaynağı bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Araç alımına izin vermeyiz’

Şimşek, kamudaki tasarruf çalışmaları konusunda, “Araç kiralama ve satın alma, yeni bina yapılması veya kiralama konularında çok net bir tavır olacak. İstisnai haller hariç izin verilmeyecek” dedi. Şimşek, “Emniyet ile Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaç duyduğu araçları katmıyorum. Benim kastım binek araçlar. Bugüne kadar neyle idare ettilerse kamu kurumları, onunla idare etmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.