Ekonomi Borsa ve faiz dans ettiriyor

Borsa ve faiz dans ettiriyor

18.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Borsa ve faiz dans ettiriyor

Borsa ve faiz dans ettiriyor


Borsa ve faizin son günlerdeki oynaklığı yatırımcısına dans ettiriyor. Yüksek faizin etkisinden çıkabilen borsa dün az da olsa rahatladı. Faizlerin düşmesi, Bankacılık Yasası'nın maddeleri teker teker Meclis'ten geçmesi, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin biraz daha iyimser konuşması piyasalara moral verdi. Başbakan Bülent Ecevit'in parti grubunda yaptığı konuşmada da, Türkiye'nin, IMF'den kredi desteği istemesinin en doğal hakkı olduğunu, yüksek faiz önlemek için sembolik te olsa bir kredinin verilmesi gerektiğini söylemesi piyasalara moral verdi. Cottarelli de, Türk ekonomisinde iyileşme işaretleri olduğunu, finansal desteğin Türkiye'nin yapacağı reformlara bağlı olduğunu söylemesi ortamı biraz olsun yumuşattı. İlk seansı yüzde 1.15'lik artışla kapatan endeks, ikinci senasta alımların artmasıyla yüzde 3.56 artış göstererek 5.262'ye yükseldi.

Borsa neden istikrarsız

IMF'in TÜFE'ye yönelin gibi tatmin etmeyen açıklamaları.
Bono faizleri yüksek. Reel faizler yüzde 40 düzeyinde.
Ropo hala cazibesini koruyor.
6 aylık bilançolardan umut yok.
İşem hacmi son dört gündür 100 trilyonun altında seyrediyor.
Ekonomik önlemler hala açıklanmadı.

İyimser beklentiler

IMF'den olası bir kredi ya da yeşil ışık.
Bankacılık yasasından sonra sosyal güvenlik yasasının meclisten geçmesi. Ardından tarım reformu ve özelleştirmenin yeniden hızlandırılması.
Vergi yasasında olası yumuşatmalar.
Bu gelişmelerden sonra dışardan kredi gelme olasıllığı.

Faizlerde kısmi rahatlama

Son günlerde hızlı tırmanışa geçen bono faizi, fonlamanın rahatlamasıyla yüzde 110'un altına indi. En çok işlem gören 23 Ağustos vadeli kağıtlarda ortalama bileşik faize 1.97 puan düşerek yüzde 109.57'ye indi. Bugün valörlü faiz de yüzde 108.57'ye indi. İnterbak faizlerinde 5, repo faizlerinde de 9 puana varan düşüşler oldu. Gelecek hafta 1 katrilyon 36 trilyon liralık itfası olan Hazine, iki yıllık ve yedi aylık iki ihalede toplam 850 trilyon lira ile 1 katrilyon 50 trilyon lira arasında borçlanma hedefliyor.

Döviz rezervi 60 milyon dolar arttı

Önceki gün yoğun döviz alacısı olan Merkez Bankası dün piyasaya müdahale etmedi. Bankaların sendikasyonlarını tamamlamış olmalarından dolayı dövizde bir rahatlama yaşanıyor. Merkez Bankası'nın döviz rezervi 4 -11 Haziran arasında 60 milyon dolar artarak 21 milyar 636 milyon dolara yükseldi.

Gima'dan dört yeni mağaza

Fiba Holding bünyesinde bulunan Gima, salı günü Didim'de açtığı mağazadan sonra dün de Bodrum Turgutreis, bugün de İstanbul Bahçelievler ve 19 Haziran Cumartesi günü Edremit Akçay mağazalarını hizmete açıyor. Yeni yatırımlarla mağaza sayısını 58'e çıkaran ve 30 bini aşkın ürün çeşidi ile hizmet veren Gima'nın Romanya'da açmayı planladığı alışveriş merkezinin çalışmaları da tamamlanma aşamasına geldi.
Gima mağazalarının Türkiye geneline yayılmasını, sektördeki rekabette öncelik olarak niteleyen Gima Genel Müdürü Nezih Çevik, ''1999 yılı hedefimiz, yüzde 100 büyüme hızını korumak, yurtiçinde yaygın ve güçlü süpermarket zincirlerinden biri olmak ve yurtdışında açılacak mağazalarla 2000 yılına bir dünya şirketi olarak girmektir'' dedi.

Avrupa borsalarında çalışma süreleri uzatıldı

Sekiz Avrupa borsasının kısa vadede piyaların uyumlaştırılması konusunda anlaşmaya vardılar.
Londra Borsası'ndan (LSE) yapılan açıklamada, LSE ve Frankfurt Borsası tarafından mart ayında ortaklaşa sunulan önerinin destek gördüğü kaydedildi. Açıklamada, varılan anlaşma çerçevesinde, borsalarda çalışma saatlerinin Londra saatiyle 08.00 - 16.30, ya da Avrupa kıtası saatiyle 09.00 - 17.30 arasında olacağı belirtildi. Böylece, Londra Borsası bir saat erken açılacak. Avrupa borsasının ilk nüvesini oluşturan LSE ile Frankfurt Borsası'na, Amsterdam, Brüksel, Madrid, Milan, Paris ve İsviçre borsalarının katıldığı açıklandı.
Borsaların sınırsız maksimum sipariş hacmi ve sınırlı siparişler için 90 günlük uzatma süresi konularını uygulamaya koymayı planladıkları kaydedildi. Frankfurt Borsası'nda sınırsız maksimum sipariş hacmi mevcut, ancak Londra Borsası'nda, normal piyasa hacminin 20 katı ile sınırlandırılmış bulunuyor. Londra Borsası'nda sınırlı siparişler için 31 günlük uzatma süresi mevcutken, bu süre Frankfurt Borsası'nda bir yıla kadar uzanıyor. Londra (a.a)

Demir çelikte 2000 yılına kadar umut yok

İzmir Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Samim Sivri, uzun süredir sektörde yaşanan durgunluğun 2000 yılına kadar aşılamayacağını tahmin ettiklerini belirterek, sektör temsilcilerinin geleceğe dönük tüm plan ve programlarını 2000 yılına kadar düşük talep üzerinde yaptıklarını söyledi.
Sivri, sektörde 19 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 30 bini aşkın çalışanın istihdam edildiğine işaret ederek, ''Tek hedefimiz tek bir fabrikanın kapısına kilit vurmadan, tek bir işçimiz işinden olmadan yaşamımızı sürdürmek'' dedi.
Sektör olarak biz 2000 yılına kadar olan süreci (Bekleme
dönemi) olarak kabul ettik ve tüm üreticiler buna göre planlama yapıyor.''
Sivri, talep daralması karşısında üretim kapasitelerini küçülteceklerini ve sektör dayanışmasını en yoğun biçimde gerçekleştireceklerini söyledi.