Ekonomi Borsacılar siyaset uzmanı oldu

Borsacılar siyaset uzmanı oldu

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet yazarı ve CNN Türk Borsa Editörü Meliha Okur 15 yıldır borsayı izliyor. Siyasilerin farkında olmadan manipülasyonlara olanak sağladığını düşünüyor

Borsacılar siyaset uzmanı oldu




Borsanın kendi temiz sayfasını açmak zorunda olduğunu söyleyen Milliyet Gazetesi ekonomi yazarı Meliha Okur, “Borsanın kayıtdışı ve kara para aklama açısından çok önemli bir merkez olduğunu düşünüyorum" dedi.
Bunu borsanın bütününe maletmemek gerektiğini de vurgulayan Okur, “Bu piyasada çok düzgün çalışan kurum ve kişiler de var" diye konuştu.
Okur, borsanın temiz sayfasını açacaksa, banka menkul kıymet şirketleri, aracı kurumlarla igili çok iyi operasyonların yapılması gerektiğini söyledi.

Borsayla ilk tanışmanız ne zaman oldu?
Dünya gazetesinde çalışırken borsaya büyük ilgi duyuyordum. Para dergisindeyken de takip etmeye başladım. O dönemde sermaye piyasası kanununun taslak tartışmaları vardı. Borsayla tanışmam bu vesileyle oldu.

İlginç bir anı
O dönemde borsayı izleyen bayan muhabir var mıydı?
O dönemde borsayı izleyen muhabirlerin arasındaki tek kadın bendim. İlk günlerimde ilginç bir anım var. O zamanlar borsa Rıhtım Caddesi’ndeydi. İnsanlar seans bittikten sonra borsanın yanındaki Dericiler Kahvesi’nde tartışırlardı.
Birgün kahve önünde bir adamla karşılaştım. Adamın üzerinde şalvar, ayaklarında sivri topuk ayakkabı vardı, anlatmaya başladı: ‘Adana’dan yeni geldim abla. Para nasıl kazanılır diye sordum, borsaya gideceksin dediler.
Ben de kalktım para kazanmaya buraya geldim.’ Daha sonra telefonunu aldığım bu adamı aradığımda Yüksekkaldırım’da bir gece kulübünde body guardlık yaptığını öğrendim.
Borsada para kazanma hayali hüsranla bitmişti ve kendi gerçeğine dönmüştü.

Peki küçük yatırımcı ne yapmalı?
Borsada kurumsal yatırımcı olmalı. Bu nedenle emeklilik fon şirketlerini çok önemsiyorum. Emeklilik fon şirketleri gelecek, porföy yönetim şirketleri olacak, siz bu şirketlere para yatıracaksınız. Bu şirketler sizin adınıza paranızı çalıştıracak. Bir de borsada siyasetin abartıldığını düşünüyorum.

Türkler siyaset sever
Borsanın siyasete bu kadar endeksli olmasının nedeni ne?
Borsanın siyasete bu kadar endeksli olmasının tek bir göstergesi var, o da siyasi istikrarsızlık. Bir de Türk insanı siyaset konuşmayı çok seviyor. Seans salonlarında da aynen kahvelerdeki gibi, siyaset kulisleri yapılıyor. Borsacılar aynı zamanda siyaset uzmanı oluyorlar. Bir de borsanın ruhunda spekülasyon var. Türkiye’de siyasetçilerin farkında olmadan manipülasyon yaptıklarını düşünüyorum.

Şu anda hem televizyonculuk hem de gazetecilik yapıyorsunuz. Hangisinden daha çok zevk alıyorsunuz?
Televizyonda her şey bir anda unutulabiliyor ama yazılı basın kalıcı. Milliyet’ten çok memnunum. Çünkü ekonomi servisinde genç ve heyecanlı bir ekiple bereberim. Hâlâ haber peşinde koşuyorlar ve bundan büyük heyecan duyuyorlar. Bu benim için çok büyük bir motivasyon oldu.

Humeyni ile görüşen ilk Türk kadın gazeteci
İran’ın eski lideri Ayetullah Humeyni ile görüştüğünüzü biliyoruz. Bu nasıl gerçekleşti?
Gökkuşağı dergisinde çalısırken arkadaşlarıma ‘Ben Humeyni ile görüşüceğim’ dediğimde herkes bana güldü. İran, Irak savaşının olduğu günlerdi. İstanbul’daki İranlılar, oradan İran Konsolosluğu ile görüşmeler derken birgün konsolosluktan telefon aldım: ‘Hazırlan İran’a gidiyoruz’ dediler. 10 günlük bir gezisiydi. Dünyadan başka gazeteciler de vardı. İran’lı kadınlar, yaptıkları bu organizasyonla bize ülkelerini gezdirdiler ve birgün kendimi Humeyni’nin karşısında buldu. Humeyni çok hastaydı. Kısa bir gürüşme oldu. Humeyni’nin kızlarıyla da tanıştım. İzlenimlerimi o dönem çalıştığım dergide yazdım.

Meliha’lı çay saatleri
İzleyici ve okurlarınıza tam olarak ulaştığınızı düşünüyor musunuz?
Beni sürekli arıyorlar. Dışarıda da ilginç sorularıyla karşılaşıyorum. Bir çay bahçesinde otururken bir bayan yanıma geldi ve “Biz sizi izliyoruz. Tüm komşular sizi izlemek için gün düzenliyoruz. Çay kahve yapıp sizin programınızı bekliyoruz. Altını çizin diyorsunuz ya aynen altını çiziyoruz" dedi. Kadın emekli bir bankacıymış.

Daktilodan TV ekranına
Meliha Okur 18 yıldır ekonomi gazeteciliği yapıyor. Gazeteciliğin “daktilo" dönemini Dünya gazetesinde yaşayan Okur, bugün CNN Türk’ün Borsa Editörü. Aynı zamanda Milliyet gazetesinde de borsa yorumu yazıyor.