Ekonomi BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

25.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borsacıların en fazla ilgi gösterdiği hisseler spekülatif beklenti vaadeden zarardaki şirketler. Son altı ayda gördükleri en düşük seviyeye göre en fazla prim yapan 8 hissenin 6’sı ise zararda

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

Son 6 ay içinde endeks yüzde 15 gerilerken beraberinde hisselerin fiyatlarında da kaçınılmaz olarak değer kayıpları yaşandı. Gerileyen hisseler arasında kimisi düştükleri seviyelerde tutunmaya çalışırken bir kısmı tekrar yönünü yukarı çevirerek ciddi primler sağladı. Yüksek prim sağlayan bu hisselerin ilk sıralarında gelenler ise ileriye yönelik spekülatif bir beklenti yaratan zarardaki şirketlerin hisseleri oldu. Bu da borsada sürpriz getirilerin oluşmasını sağladı.
Gelişmelere bakıldığında 2012 yılına ilişkin büyüme beklentileri sürekli revize ediliyor. Avrupa’nın borç sorunu nedeni ile sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Böylesi bir ortamda hisse senetlerinin düşecek olma korkusu, satışları da beraberinde getiriyor. En fazla değer kaybı da likit olan hisselerde. Yabancıların da satış yapması ile senetlerdeki toparlanma güçleşti. Buna karşın endeksin aksine hareket etmeyi başaran hisseler de var.
‘Hisse biriktirme zamanı’
Son altı ay içinde gördüğü dip seviyeye göre en yüksek primi yapan 8 hissenin 6’sı zarardaki şirketlerden oluşuyor. Bunlar Burçelik Vana, Avrasya Petrol, Euro B Tipi Yatırım Ortaklığı, İnfotrend B Tipi Yatırım Ortaklığı, Altınyağ, T. Tuborg hisseleri. Öte yandan sıralamaya giren Ceylan Yatırım Holding ve Berkosan Yalıtım ise zararda olmamakla beraber ileriye yönelik beklentiyle ilgi gördü.
Gedik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, 2012 yılı için başta büyüme olmak üzere yurtiçi makro göstergeler hisse senedi piyasaları için olumlu olmayacağını söyleyerek, endeksteki gerilemelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve borsada yatırım tavsiyelerinin “biriktir” olduğunu söylüyor.
2012 yılında dalgalanmanın yüksek olacağını, önemli gelişmelerin piyasaları etkileyebileceği bir yıl olacağını düşünüyor. Topaç “yılın ilk iki çeyreğinde sert hareketlerin olabileceği piyasalarda, endeksin 48000-55000 bandında seyredeceğini tahmin ediyoruz” diyor.
İMKB’nin gelişmekte olan ülke ortalamalarına göre iskontolu olmakla birlikte, şimdilik bu farkın kapanması mümkün görünmediğini belirten Topaç, “Ayrıca, endekste ağırlığı yüksek olan bankaların karlarında güçlü bir artış olmayacağı için de hisse senedi piyasasına ciddi bir talep, en azından kısa vadede mümkün görünmemektedir” diyor.
2012’de global ekonomilerde yavaşlamanın ön plana çıkmasıyla şirketlerin de hem yurtiçi hem de yurtdışı ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak esas faaliyet kârlarının artış hızında azalma beklemekte. Topaç, İMKB banka dışı şirketlerde net kârda yüzde 7 civarında artış görülebileceğini, bankalarda ise 2012’de yüzde 2 civarında bir net kâr düşüşü, İMKB toplamında ise yüzde 2 kâr artışı beklediklerini dile getiriyor. Bu durum da İMKB üzerinde en azından yılın ilk yarısında baskı yaratacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

KUR RİSKİ SÜRÜYOR
TL’nin seyri ile ilgili olarak cari açıktaki trendin TL’nin seyri açısından belirleyici olacağını belirten Erhan Topaç, Merkez Bankası’nın cari açıkta iyileşme beklentisinin gerçekleşmesi halinde TL üzerinde baskı azalabilecek diyor ve şöyle devam ediyor:
“Aksi takdirde cari açıkta beklenen iyileşme gerçekleşmez ise 2012 yılında Türkiye’ye fon girişinin yavaşlaması durumunda dolar/TL paritesinde tekrar 1.90 seviyeleri, euro+dolar sepetinde ise 2.25 seviyeleri ve hatta daha üstüne çıkabilecek. Böyle bir durumda 2011 yılında kur farkı zararları nedeniyle kârları erozyona uğrayan şirketlerin 2012’de de yine aynı riskle karşı karşıya kalması söz konusu.”
Topaç, sabit getirili araçlar için TÜFE’ye endeksli Şubat ve Mart 2015 vadeli tahvilleri önerirken, altının hem kurlardaki dalgalanmalara hem de enflasyona karşı yatırımcısını korumaya devam edeceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

AÇIKLANACAK VERİLER

26 Aralık 2011
14:30 TCMB Aralık ayı Reel Kesim Güven Endeksi
14:30 TCMB imalat sanayi kapasite kullanım oranı
ABD, İngiltere, Almanya’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı
27 Aralık 2011
05:00 Japonya Merkez Bankası son faiz toplantısının tutanakları
14:45 ABD’de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak.
17:00 ABD’de Aralık ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak.
İngiltere’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
28 Aralık 2011
01:30 Japonya’da Kasım ayı TÜFE açıklanacak.
02:50 Japonya’da Kasım ayı işsizlik oranı
17:30 ABD’de haftalık petrol stok verileri
29 Aralık 2011
02:15 Japonya’da Aralık ayı imalat sektörü PMI
09:00 Almanya’da Ekim ayı inşaat siparişleri
11:00 Euro Bölgesi’nde Aralık ayı perakende sektörü PMI
14:00 TCMB PPK toplantı tutanakları
15:30 ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları
30 Aralık 2011
10:00 Türkiye’de Kasım ayı dış ticaret dengesi
16:45 ABD’de Aralık ayı Chicago PMI
17:00 Hazine Ocak ayı iç borçlanma stratejisi
17:00 Türkiye’de 3.çeyrek toplam dış borç stoku

İhlas Yayın Holdİng ve Doğan Holdİng İlk beş kurum bazında en çok alınan senetler oldu

Hisse bazında ilk beş aracı kurumda son bir haftada en fazla alınan ve satılan hisseler

Haberin Devamı

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

YILBAŞI ETKİSİ
Piyasalarda işlem hacimleri daralırken, hareket marjları zayıflıyor. Özellikle banka hisselerinde yoğunlaşan satışlar endeksin yukarı hareketlerini sınırlıyor. Yurtdışı piyasalara bağlı seyir devam ediyor. Bu hafta yılın son haftası olması nedeni ile daha piyasalarda daha sakin bir seyir gözlenebilir.

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

DIŞ PİYASALAR

2012 TAHMİNLERİ ÖNE ÇIKIYOR
Yılın son haftasına girilirken 2012 yılına ilişkin tahminler öne çıkmaya başladı. Avrupa bankalarına ilişkin yapılan değerlendirmeler satış baskısı yaratıyor. Kredi kuruluşları ise not düşürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Fitch, aralarında Societe Generale, Santander ve Intesa Sanpaolo’nun da bulunduğu 7 İtalyan, 8 İspanyol, 4 Fransız ve 2 Belçika bankasının not görünümünü durağandan negatife çevirdi.
Öte yandan, ABD’deki veri akışı yakından izleniyor. Haftanın son gününde ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri ve yeni konut satışlarındaki artış, borsaların haftayı yükselişle tamamlamasına neden oldu. Yılın son kapanışlarının gerçekleşeceği bu hafta piyasalarda volatilite azalacaktır.

Haberin Devamı

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER

BORSACILARIN GÖZDESİ ZARARDAKİ ŞİRKETLER