Ekonomi Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

11.07.2010 - 00:01 | Son Güncellenme:

Piyasalar açıklanacak 2. çeyrek bilançolarıyla oldukça hareketli. ABD’de pazartesi gününden itibaren ikinci çeyrek bilançoları açıklanmaya başlanacak. Gözler Dow Jones, Baltık DRY Endeksi ve Çin’de olacak

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

Piyasalarda risk iştahı yeniden arttı. Pazartesi gününden itibaren ABD’de bilançolar gelmeye başlayacak. Öncelik ise ABD’nin en büyük alüminyum üreticisi Alcoa’nın bilançosunda. Ardından Intel, JP Morgan, Bank Of America ve GE bilançolarını açıklayacak diğer şirketler arasında bulunuyor. Öte yandan Çin Borsası ve Baltık DRY Endeksi yakından izleniyor.
Borsalardaki yükselişi Baltık DRY Endeksi desteklemiyor. Çin Borsasında kıpırdama var ancak devamının gelip gelmeyeceği piyasaların yönü açısından önemli olacak. Global krizi önceden tahmin ederek ün kazanan ekonomist Nouriel Roubini, temmuz başında, "Herşey, ABD, Avrupa, Japonya ve Çin ekonomilerinde bir yavaşlama sinyali veriyor" diye konuşarak piyasaları tedirgin etmişti. Roubini, bu yıl ABD ekonomisinin yüzde 1.5, Euro Bölgesi'nin ve Japonya'nın sıfıra yakın, Çin'in yüzde 7 büyüyeceği tahmininde bulundu.
Çin’deki büyüme kaygıları piyasaları tedirgin e tmeye devam edecek. Fakat bu hafta daha çok bilançolar etkili olacak. Açıklanan bilançoların hisse fiyatlarına doğrudan etkisi göz ardı edilmeyecek boyutta. İleriye dönük beklentiler yada karşılanan beklentiler bilançolarda yer alıyor. Bu durum açıklanan bilançoların ardından alım yada satış ağırlıklı işlemlerin hız kazanmasına neden olabiliyor. En son birinci çeyrek bilançolarda olduğu gibi. Bilindiği gibi açıklanan birinci çeyrek bilançoları borsalar üzerinde sert satışlara neden olmuştu.
Bilançolar belki de ekonomik gelişmelerin en somut gözlemlendiği verilerdir. Finanstan sanayi ve hizmet sektörüne hemen her ekonomik alandaki gelişmeler net şekilde gözlemlenebiliyor. Makro ekonomik veriler, sanayi üretim, GSYİH, işsizlik... gibi veriler belli ölçüde bir görünüm veriyor. Ama bunların bilindiği üzere hesaplanması daha çok tahminlere dayanıyor. Ancak bilançolar somut gerçekleşmelere göre hazırlanmakta. Örneğin öncü birkaç bankanın ve sanayi firmasının satışlarını, kârlılıklarını artırması o sektörler için ve de ekonomi için olumlu bir sinyal olabilmekte. Tam tersi satış ve kârlılık düşüşü de olumsuz olarak algılanabilir.
Piyasaları taşıyan kârlı ve canlı şirketlerdir. Bu açıdan önümüzdeki hafta açıklanacak ABD ikinci çeyrek bilançoları önemli. Piyasaları nasıl etkilediğini geçtiğimiz yıllarda zaten gördük. ABD ekonomisi dünyanın en büyük ekonomisi olmasının yanı sıra Dow Jones başta olmak üzere ABD piyasaları dünya finans piyasaları için lokomotif işlevi görüyor. Bilançoların olumlu gelmesi doğal olarak önce ABD piyasaları, sonrasında da global piyasaları yukarı taşıması yüksek muhtemel. Ancak bilançolar beklentileri karşılamazsa satışlara da hazırlıklı olmak gerekir.

Haberin Devamı

Baltık DRY endeksi nedir?
Baltık DRY Endeksi, Londra'da bulunan Baltic Exchange adıyla tanınan bir kurum tarafından yayımlanıyor. Kuru yük taşımacılığı ve kargo taşıma hizmeti arzının nasıl geliştiğini kote edilen fiyatlara dayanarak veriyor. Piyasalar tarafından dünya ekonomisindeki canlılığı ölçmesi anlamında takip ediliyor.

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

AÇIKLANACAK VERİLER
12 Temmuz 2010 Pazartesi
10:00 Türkiye cari denge, mayıs (Bk.$-3,2 Mlr).
18:00 AB Maliye Bakanları Brüksel toplantısı.
13 Temmuz 2010 Salı
11:30 İngiltere Tüfe, haziran.
11:30 İngiltere Perakende fiyat endeksi, haziran.
12:00 Almanya Zew Tüketici Güven Endeksi, temmuz.(Bk.24,0)
15:30 ABD Dış ticaret dengesi mayıs.(Bk.$-39,5Mlr)
14 Temmuz 2010 Çarşamba
15:30 ABD ithalat fiyatları endeksi, haziran.
15:30 ABD perakende satışlar haziran (Bk.-0.3%).
15:30 ABD perakende satışlar-oto hariç, haziran (Bk.-0.1%).
17:00 ABD sanayi stokları, mayıs(Bk.-0.2%).
21:00 ABD Fed toplantı tutanakları.
15 Temmuz 2010 Perşembe
9:30 Japonya BOJ faiz kararı.
10:00 Türkiye işsizlik oranı, nisan.
15:30 ABD ÜFE& çekirdek ÜFE, haziran (Bk.0,1%).
15:30 ABD NY Fed imalat sanayi endeksi, temmuz (Bk.18,95).
16:15 ABD sanayi üretimi haziran (Bk.0,1%).
16:15 ABD kapasite kullanımı, haziran (Bk.74,2%).
17:00 ABD Philadelphia Fed imalat endeksi temmuz (Bk.11,5).
19:00 Türkiye MB faiz kararı-PPK toplantısı(Bk.6,5%).
16 Temmuz 2010 Cuma
10:00 Türkiye sanayi ciro ve sipariş endeksleri, mayıs.
10:00 Türkiye tüketici güven endeksi, haziran.
15:30 ABD TÜFE&Çekirdek TÜFE,Haz.(Bk.0,0&0,1 %)
16:55 ABD Michigan tüketici güven end. temmuz (Bk.74).

Haberin Devamı

ENDEKS HAREKETLENDİ HİSSE SEÇİMİ ÖNEM KAZANDI
Ulusal 100 Endeksi geçtiğimiz haftayı 1,514 puanlık yükselişle 57,150.90 seviyesinden tamamladı. Endeksteki çıkışla birlikte hisse seçimi önem kazandı. Hisse seçimi de endeksin seyrini tahmin kadar önemli. Hisse senedi, fiyatının yükselmesi beklentisiyle alınır. Hisseyi ucuz ve primsiz iken almak önemlidir. Fiyatını bulmuş ve primini yapmış hissenin doğal olarak riski de yüksektir. Ancak her primsiz hisse de sadece primsiz ve ucuz olduğu için alınmaz. Beklentileri ve bilançosu bu noktada önem arz eder. Şüphesiz teknik görünümüne de bakmak gerekir. Endekse göre primsiz kalmış hisseler bakıldığında T. Ekonomi Bankası, Vestel, Erdemir, Vakıfbank, Turkcell, THY gibi geçmişte endekse duyarlılığı yüksek hisseler dikkat çekiyor. Primli hisselere bakıldığında ise Net Holding ve M. Martı gibi birkaç hisse hariç nominal değeri yüksek ve çimento sektörüne ait ve genelde ödenmiş sermayesi düşük, bedelsiz potansiyeli yüksek hisseler ilk sıralarda yer alıyor.

Haberin Devamı

Kent Gıda’nın piyasa değeri 7.4 milyar dolara çıktı
Kraft Foods Inc'nin iştiraki haline gelen Kent Gıda, birleşmenin sağladığı maliyet avantajla borsada adeta uçuyor. Yıla 42.25 TL seviyesinden başlayan Kent Gıda hisseleri 9 Haziran’da 103 TL seviyesine yükseldi. İşte asıl yükseliş bundan sonra başladı. Hisseler 9 Haziran- 9 Temmuz arasında yüzde 288.35 oranında değer kazandı. Hissenin fiyatı 400 liraya kadar çıktı. Yılbaşına göre hissenin fiyatındaki artış yüzde 846 oldu.
Kent Gıda hisselerinin bu denli hızlı yükselmesinin iki temel nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki Kent Gıda’nın geçtiğimiz şubat ayında Intergum Gıda’yı bünyesine alarak birleşmesi diğeri ve daha önemli ise hakim ortak Cadbury’in Kraft’a satılarak Kraft’ın dolaylı hâkim ortak konumuna gelmesi.
Cadbury, 2002 yılında Kent Gıda'nın yüzde 51 hissesini 74,8 milyon dolar bedelle Tahincioğlu Holding'den satın almış, ardından zorunlu çağrı ile payını yüzde 65,09’a çıkarmıştı. Tahincioğlu Holding 2005 yılında da yüzde 30 payı 95 milyon dolara satarken 2009 yılında elinde kalan son yüzde 4’lük payı da 16,9 milyon dolara sattı. Öte yandan bu yılbaşında Kent Gıda’nın hâkim ortağı Cadbury'nin paylarının yüzde 99,36'sı Kraft Foods tarafından satın alındı. Bu satın alınmanın ardından Kent Gıda, Kraft Foods’un dolaylı iştiraki haline geldi. Kraft Türkiye’de Milka, Tang, Cipso gibi markalarla yer alıyor.
Kraft Foods, Kent Gıda’nın yönetimini devralmasının ardından maliyet giderlerini azaltılmak ve verimliliği artırmak amacıyla bir dizi tedbir alınması yönünde çalışma başlattı. Söz konusu çalışma kapsamında Şirketin Türkiye’deki iştiraki Kraft Gıda’nın satış ve pazarlamasını yaptığı çikolata ve kahve faaliyeti Kent Gıda’ya devredildi. Devir karşılığında Kent Gıda, Kraft Gıda’ya KDV hariç 27 milyon 516 bin TL ödemede bulunacak.

Haberin Devamı

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

Haberin Devamı

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

GÖZLER BANKALARDA OLACAK
Hem yurtiçinde hem de yurtdışında gözler bankalarda: Yurtdışında gündemin ana konusu 23 Temmuz’da açıklanacak olan Avrupa bankacılık sektörü stress testi sonuçları. Sonuçlar bankaların yeni ekonomik şoklarla başa çıkıp çıkamayacaklarını açıklığa kavuşturacak. Yurt içerisinde banka performansları izleniyor. Hatırlanırsa bu yılın ilk aylarında bankacılık sektör temsilcilerinin bir çoğunun görüşü “İlk çeyrek karlar iyi gelir, sonrasında karlılıkta bir miktar düşüş olur” yönündeydi.
Bunu da faiz düşüşüne dayandırıyorlardı. İlk çeyrek sonrası karlılığın düşme gerekçeleri ise faiz düşüşlerinin artık duracağı ve sorunlu kredi yani takipteki kredi oranlarındaki artıştı. İkinci çeyrek bilançoları yine olumlu gelebilir. Belki ilk çeyrekteki kar patlaması olmaz ama... Buna gerekçe olarak kredi hacminin genişlemeye devam etmesi ve faiz düşüşünün ivme kaybetmesine rağmen düşüş eğilimini koruması. Nisan-mayıs ayları baz alındığında hem ilk çeyreğe göre hem de geçen yılın aynı aylarına göre bankaların kredi büyüklüklerinde artış var. Ayrıca borç ödeme kabiliyet göstergesi olan karşılıksız çek ve protestolu senetlerde gerileme var. Bunu bankacılık verilerinden görebiliyoruz.
Genel ekonomideki toparlanma eğilimi de devam ediyor. Bankacılık sektör bilançoları iki açıdan önemli. Birincisi ekonomik gelişmeleri en iyi yansıtan veriler olması, ikincisi banka hisselerinin piyasayı etkileme gücünün yüksek olması. Banka hisselerinin işlem derinliğinin olması piyasayı etkileme gücünü artırırken diğer yandan da yabancı yatırımcıları bu hisselerde ağırlıklı olarak pozisyon almasına neden olmakta.

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek


GARANTİ BANKASI VE DOĞAN HOLDİNG HİSSELERİNE PARA GİRİŞİ VAR

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

Gündem olumluya dönmeye başladı
Anayasa değişiklik paketiyle ilgili kararın piyasalar için sorunsuz geçilmesi, dış piyasalardaki gerilimin yerini daha olumlu bir seyre bırakması piyasalardaki gerginliği azalttı. Olumlu algılanan ekonomik büyüme, sanayi üretim ve haziran verileri, yabancı yatırımcıların haziran ayını alımla kapatmaları piyasa gündeminde iyimserlik yarattı. Buna rağmen iç piyasalar dış piyasalara göre tepki yükselişinde biraz daha zayıf kaldı. Endeksteki tepki yükselişinde hacim artışı yeterli ölçüde artmadı. Hacim desteği yeterli olmayınca endeks direnç seviyelerini geçmekte zorlandı. Gündemdeki kısa süreli diyebileceğimiz iyileşmeye piyasalar yeterli tepkiyi vermekte zorlanıyor.

BORSA
Hacim artmalı

Tepki çıkışına hacim desteği zayıf görülüyor. Teknik göstergeler çıkışa destek verirken hacim yetersizliği endeksin direnç seviyelerinde satışla karşılaşmasına neden oluyor. 57.700 ilk direnç, sonraki dirençler 58.500 ve 59.700 seviyelerinde.

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

DÖVİZ
Güç kaybediyor

Euro/dolar paritesindeki yükseliş, siyasi tansiyonun düşmesi ve piyasalardaki iyimserlik dolar/TL paritesinde gevşemeyi beraberinde getirdi. 1.55 seviyesi izleniyor. Bu seviyenin altında düşüşün devamı ve sonraki destekler olan 1.52-1.50 seviyeleri beklenebilir.

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

FAİZ
Enflasyon etkisi

Beklentilerin altında gelen enflasyon ve MB’nin faiz artırım beklentilerinin ertelenmesi faizde düşüşü de beraberinde getirdi. İlk takip edilecek seviyeler yüzde 8.40-8.35’de. Bu seviyelerin altında 8.00 seviyesi, 8.40’ın üzerinde ise 8.60-8.70 seviyeleri izlenecek.

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek

ALTIN
Kâr satışlarının etkisinde

Kâr satışları sürüyor. Orta ve uzun dönemli çıkış trendi korunuyor. Destekler 1.185 ve 1.166’de. Olası tepki çıkışının ilk direnci ise 1.215’de. Bu seviyenin geçilmesi durumunda tepki çıkışı biraz daha güç kazanıp 1.240-1.250’ye yönelim başlayabilir.

Borsalardaki bilanço yükselişinde Çin ve Baltık DRY izlenecek