Ekonomi Borsanın hızını bankalar kesti

Borsanın hızını bankalar kesti

15.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Borsanın hızını bankalar kesti

Borsanın hızını bankalar kesti


Hisse senetleri yüzde 6.56 değer kaybederken, İMKB - 100 Endeksi 12.064'e indi


       Borsa, 26 Kasım'dan bu yana geçen yaklaşık üç haftalık sürede soluksuz tırmanıştan sonra dün nihayet frene bastı. Bankalar Kanunu'ndaki değişiklik öngören yasa tasarısının bankacılık sektöründe yaratacağı belirsizlik borsayı olumsuz etkiledi. Başta banka hisselerinde yaşanan yoğun satışlar borsanın yönünü aşağıya çevirdi. Düne kadar gün içinde yaşanan kar amaçlı satışlar, dün seans sonuna da yansıdı. Hisse senetleri yüzde 6.56 değer kaybederken, İMKB - 100 Endeksi de 847 puanlık düşüşle 12.064'e indi. Borsanın düşüşünde etkili olan banka hiselerinin değer kaybı ise yüzde 9.50 olarak gerçekleşti.

Beklenen düzeltme geliyor

       Borsa bir yandan düne kadar rekor üstüne rekor kırarken, diğer yandan Bankalar Kanunu'nda yapılması beklenen değişiklikler karşısında tedirgin oldu. Bir bahaneyle de kar amaçlı satışlar beraberinde geldi. Güne satış baskısından başlayan borsa gün içinde bir ara 3.150 (2.5 cent) seviyelerindeki direncine kadar tırmandı. Ancak burdan gelen kar amaçlı satışlarla endeks 12 bin puana kadar indi. Endeks gün içinde bin puanın üstünde düşüş gösterdi. Borsanın lokomotifi olan bankacılık hisselerinde gözlenen yoğun satışların genele yayılması endeksin düşüşünde etkili oldu. Dünkü seanslarda toplam 519 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti. Uzmanlar, düşünün bugün de devam edeceğini bekliyor.

Eximbank faiz indirdi

       Türk Eximbank, kısa vadeli ihracat kredilerinin faizlerinde 10 puan indirim yaptı. Buna göre, 120 gün vadeli lira ihracat kredilerinin faizi 10 puan indirilerek, kredi kullanım büyüklüğüne göre kademeli faiz uygulanarak yüzde 45 - 53’e indirdi.