Ekonomi Borusan ‘yol kazası’ dedi olanlar için özür diledi

Borusan ‘yol kazası’ dedi olanlar için özür diledi

03.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borusan CEO’su Agah Uğur, bir gazetede yer alan ‘Başörtülü binince BMW bozuluyor’ başlıklı haber üzerine basın toplantısı düzenledi. Sorunun MINI otomobillerinin Marka Direktörü’nün hatalı bir açıklamasından kaynaklandığını belirten Uğur, direktörün istifasını kabul ettiklerini ancak bunun Borusan Holding’in kurumsal sorumluluğunu ortadan kaldırmadığı için tüm Türkiye’den özür dilediklerini açıkladı'Başörtülü binince BMW bozuluyor' başlığıyla çıkan haber yılın son günlerinde Türkiye'de bir anda en çok tartışılanlar arasına girmişti. İddiaya göre Otomobil Sevdası adı altında Kanal 24'te yayınlanan programda türbanlı bir muhabir yer aldığı için BMW, programın suncusu rallici Burcu Çetinkaya ve Çiçek Güney'e sponsor olmamıştı. Bu iddiaya en ilginç çıkışı Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar yapmış ve 2012 yarış sezonunda kullanılmak üzere siparişi verilen 22 adet BMW motosiklet alımını gündemlerinden çıkardıklarını duyurmuştu. BMW Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, Federasyonu Başkanı'nının açıklamaları ile ilgili şu ilginç bilgiyi verdi: Biz bu konular burada kapansın istiyoruz ama bir açıklık getirmek gerekirse Motosiklet Federasyonu ile bir anlaşmamız, işbirliğimiz zaten yok. 22 motosiklet siparişini iptal ettik demişler ama bize gelmiş bir sipariş yok. Ayrıca pistte motosiklet markamızla yarışmıyoruz"

Borusan ‘yol kazası’ dedi olanlar için özür diledi

Borusan Holding, rallici Burcu Çetinkaya ile şirket arasındaki sponsorluk anlaşmasının, Çetinkaya’nın TV programında MINI marka otomobili başörtülü arkadaşıyla test ettiği gerekçesiyle iptal edildiği yönündeki iddialara açıklık getirirken, şirketin CEO’su Agah Uğur, “Hangi dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzında olursa olsun tüm vatandaşlarımızdan içtenlikle özür dileriz” dedi.
Agah Uğur ve Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, geçen hafta Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan ‘Başörtülü binince BMW bozuluyor’ başlıklı haber üzerine bir basın toplantısı düzenledi.
Borusan Holding CEO’su Uğur, Burcu Çetinkaya ile sponsorluk görüşmelerinin geçen yıl nisanda başlayıp aralık ayına kadar sürdüğünü belirterek, ÖTV artışları sonrasında mevcut iş hacminin daralması ve yüzde 40 oranında bütçe kısıtlamasına gitme kararı alınması üzerine görüşmelerin sonlandırıldığını kaydetti. Uğur, bu kararın devamında MINI markası direktörünün, markanın tarafsız konumunu kendi açısından yanlış değerlendirerek, şirket açısından kesinlikle kabul edilemez bir yaklaşım içinde bulunduğunu belirtti.

‘Hata yaptı, ayrıldı’
Yeni Şafak’ın haberinde, gazetenin sorularını yanıtlayan MINI Marka Direktörü Hakan Bayülgen’in “Bizim tavrımız sadece başörtüsüyle ilgili değil. Siyasi amblem olsaydı yine uyarı yapardık” dediği yazılmıştı. Agah Uğur dünkü toplantıda bu konu üzerine şunları söyledi:
“Açıklamasının özünde başörtüsü ile siyaset arasında bir paralellik kurmuş, sponsorluk sözleşmesinin gerçekleştirilmemesinin nedeni olarak bütçe kısıtlamasından ziyade bu paralelliği işaret eden bir ifadede bulunmuştur. Nihai kararımızın zamanlaması ve marka müdürünün bazı açıklamalarının da etkisiyle görüşmelerin sonlanmasına ilişkin gerekçeler yoruma açık hale gelmiştir. Marka müdürü çalışanımız, Borusan’ın çalışma ilkelerini hiçbir şekilde temsil etmeyen gerek resmi olmayan ortamda kullandığı bazı ifadeler, gerekse Yeni Şafak gazetesine yetkisiz verdiği açıklamalarla net bir hata yapmıştır. Bu, mesleki bir hatadır. Bu hatası nedeniyle kendisi, iş akdini feshetmemize gerek kalmadan istifa etmiştir.”
Söz konusu Marka Direktörü’nün hatasının, Borusan Holding’in kurumsal sorumluğunu ortadan kaldırmadığını, bu nedenle de hangi dil, din, ırk, inanç, giyim ve yaşam tarzında olursa olsun tüm vatandaşlardan içtenlikle özür dilediklerini söyleyen Uğur, “Tersi bir yaklaşımın Borusan tarafından benimsenmesi, kurumumuzun geçmişine, etik değerlerine ve sosyal sorumluluk anlayışına aykırıdır” ifadesini kullandı.

‘Tedbir alıyoruz...’
Uğur, “Bunun bir yol kazası olduğunu düşünüyorum. Tabii ki burada kişilerin açıklamaları şirketleri bağlıyor. Bunun bir daha olmaması için gerekli tedbirleri alıp yolumuza devam edeceğiz. Yeni bir yol kazası olmaması için ne yapmak gerekiyorsa onu yapacağız” dedi. Eski marka müdürlerinin açıklamalarında Borusan Grubu’nun düşüncelerini yansıtmayan beyanlar olduğuna dikkati çeken Uğur, bu açıklamaları “kraldan çok kralcı” söylemler olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘Sadece üç İptal var’
Soruları yanıtlayan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız da, bu olay sonrasında 1’i Adana’da ikisi de İstanbul’da olmak üzere üç kesin BMV siparişinin iptal olduğunu, bundan sonraki süreçte bu durumun markalarını zedeleyecek bir olay haline gelmemesini umduklarını belirtti. Biryıldız, bununla birlikte Motosiklet Federasyonu ile aralarında bir anlaşma ve benzeri durum olmadığını, hiçbir ilişkilerinin bulunmadığını kaydetti.
Agah Uğur ise, BMW Grubu ile herhangi bir sorun olup olmadığına ilişkin soruya da “İlişkimizin gücünden şüphe etmiyoruz. Direkt temasımız olmadı. Ancak BMW de ayrımcılığa izin vermeyen bir kurumdur” yanıtını verdi.