Ekonomi Bu adamın başına gelenler her girişimciye örnek

Bu adamın başına gelenler her girişimciye örnek

19.02.2015 - 10:49 | Son Güncellenme:

KFC'de kasiyer bile olamadı şimdi istese alayını satın alır

Bu adamın başına gelenler her girişimciye örnek

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma zamanında üniversite sınavında üç kez başarısız olmuş. 24 kişi KFC'ye başvurmuşlar bir tek o alınmamış.

Polis olayım demiş ama kapıyı yüzüne kapamışlar. Yıllar sonra arkadaşının zoruyla tanıştığı internet kendisine 30 milyar $ kazandırdı. 30 milyar $ dediğimiz de KFC'nin sahibi Yum! Brands'in piyasa değeri...

Alibaba... Dünyanın en büyük sanal alışveriş sitelerinin başında gelen Alibaba geçtiğimiz yıl içinde halka açılırken, sahibi Jack Ma'yı da yaklaşık 20 milyar dolarlık bir servetin sahibi yaptı. Peki Jack Ma'nın hayat hikayesini hiç dinlediniz mi? İşte Türkiye'deki tüm girişimcilere örnek olması gereken hayat hikayesinden satır başlarından bazıları:

Haberin Devamı

TURİSTLERE BEDAVA ŞEHİR TURU

- 1964 yılında Çin'in Hangzou eyaletinde doğdu. Anne ve babası geleneksel müzisyenlerdi.

- Zor bir çocukluk geçirdi. En büyük hayallerinden bir tanesi İngilizce konuşmaktı.

- 9 yaşından itibaren sabah beşte kalktı bisikletine atladı ve şehire merkezinde turistlerin yoğun olduğu bir otele gitti. Sadece İngilizce pratik yapabilmek için onlara para almada şehri gezdirdi.

EN KÖTÜSÜNE GİREBİLDİ

- Üniversiteye gitmek istiyordu. Sınavlara girdi fakat bu sınavlarda üç kez başarısız oldu.

- Son denemesinde Hangzou Öğretmen Enstitüsü'ne girmeye hak kazandı. Ma burayı Hangzou'nun en kötü üniversitesi olarak anlatıyor.

SADECE ONU ALMADILAR

- 1988'de mezun oldu. Lisedeki kız arkadaşıyla evlendi ve beş yıl ayda 15 dolar karşılığında öğretmenlik yaptı.

Haberin Devamı

- Başka işler de kovalamaya devam etti. Kentucky Fried Chicken'ın şehre gelmesiyle burayla başvurdu. Ma'nın anlattığına göre 24 kişi sıradaydı ve 23 kişi işe alındı. İşe tek alınmayan kendisiydi. - Aynı zamanda polis olmak için de başvurdu. Fakak kendisini kesin bir dille reddettiler.

Ne olur ne olmaz diye Alimama'yı bile aldık!

1999 YILINDA Çin'de bir odalı bir apartman dairesinde faaliyete geçen şirketin kurucusu Jack Ma, sitenin hikayesini şöyle anlatıyor:

Bir gün San Fransisco'da bir kafede kahve içiyordum. Bana bakan garsona Ali Baba'yı tanıyor musun diye sordum. Tabii dedi. Ali Baba ve 40 Haramiler'i kim bilmez... Sonra sokakta yürüyen farklı milletlerden 30 kişiye daha aynı soruyu sordum. Herkes bildiğini söyledi. O an şirketin isminde karar kıldım. Hatta biri bizimle evlenmek ister diye Alimama isminin bile patentini aldık."

ABD seyahati her şeyi değiştirdi

1995'te ABD'ye gidiyor. Seattle’de internetle tanışıyor. Arkadaşı “Bak bu internet” dediğinde ilk başta neden bahsettiğini anlamıyor. Bunun üzerine arkadaşı gel burada ne istiyorsan ara diyor. İlk başta Jack dokunmak istemiyor.

“Bilgisayar Çin’de çok pahalıydı, dokunup bozarsam onu ödeyemezdim” diyor. Arkadaşı ısrar edince, “bira” diye arıyor. Karşısına birçok ülkeden bira çıkıyor ama Çin’den çıkmıyor. Sonra “Çin” diye aratıyor hiçbir şey çıkmıyor. Çin'e döndükten bir site yapıyor ve daha sonra bu siteyi hükümete satıyor. Buradan yola çıkan Ma, 17 arkadaşıyla birlikte Alibaba'yı kuruyor ve bugün 30 milyar dolarlık servetin sahibi oluyor. (Akşam)