Ekonomi ‘Bu coğrafyada güçlü kalmak mecburiyet’

‘Bu coğrafyada güçlü kalmak mecburiyet’

19.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, her zamankinden çok daha güçlü olunması gereken bir dönemden geçildiğini belirterek, “Bu kadim coğrafyada, güçlü kalmak bizim için bir tercih değil, mecburiyettir. Bu da demektir ki, gerek savunma sanayisindeki çalışmalarımız gerek milli teknoloji hamlesiyle başlayan millileşme gayretimiz kesintisiz ve güçlenerek devam etmeli ve edecek” dedi.

‘Bu coğrafyada güçlü kalmak mecburiyet’

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin (SAHA İstanbul) 3. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Burada yaptığı konuşmada savunma sanayiinde yerlileşmenin önemini vurgulayan Varank, şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Vermediler, yaptık’

“Türkiye bugün kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, zırhlı araçlarını, füze ve roket sistemlerini, muharebe gemisini üretecek seviyelere gelmiştir. Dünyanın en büyük savunma sanayi firmalarının arasına, her geçen yıl daha fazla sayıda Türk firmasının giriyor olması bizleri yüreklendirmektedir.”

Genel Kurul’da güven tazeleyen SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da SAHA İstanbul’un savunma ve havacılıkta 27 kurucu üye ile 2015 yılında İTO, Sanayi İhtisas Komitesi’nde kurulduğunu, bugün ise 391 üyesi bulunduğunu anlattı. Bayraktar şöyle konuştu:

“Parasını ödemeye hazır olduğumuz halde bize SİHA vermediler, sattıkları İHA’ların bakım idamesinde sıkıntı yaşattılar. Şimdi artık yüzde 93 gibi yüksek bir yerlilik ile tasarladığımız İHA’larımız var. SAHA İstanbul, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük sanayi kümelenmesi.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de, “Dışarıya bağlı olduğunuz herhangi bir konuda tehdide, parmak sallamaya maruz kalabilirsiniz. Bugünlerdeki tartışmaları duyuyorsunuz, F-35 ve S-400... Bugün F-35’in verilmemesiyle tehdit edilirken, biz 4 sene önce Patriot almaya karar verseydik, Amerika politikasıyla çelişen bir politikamız olsaydı rahip krizinde olduğu gibi, bu sefer de Patriotların verilmemesi tehdidiyle karşı karşıya kalacaktık” şeklinde konuştu.