Ekonomi Bu enflasyonla faizler düşer mi?

Bu enflasyonla faizler düşer mi?

04.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şubatta artan enflasyon, faizde indirim beklentisini suya düşürdü. Merkez, faizde indirim için enflasyonun düşmesini şart koşmuştu. Enflasyon düşeceğine yükseldi. Uzmanlara göre ‘bu enflasyonla faizler inmez’

Bu enflasyonla faizler düşer mi

Şubat ayında yükselen enflasyon, faiz indirimi tartışmalarını körükledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz indirimini enflasyon şartına bağlamıştı. Ancak şubat ayında enflasyon düşmek yerine yükseldi. TÜFE 0.71 puan artarak, yüzde 7.55’e çıktı. Enflasyondaki artış, Başçı’nın şartı dikkate alındığında, faizlerin kısa vadede indirilmeyeceğine işaret ediyor. Akademisyenler de bu enflasyon seviyesi devam ettikçe, faizlerin inmeyeceği görüşünde birleşiyor.

Gıdada 5 yılın rekoru
Enflasyon şubatta gıda ve ulaşımın etkisiyle yükseldi. TÜFE yüzde 0.71 artarken, yıllık enflasyon ocak ayındaki yüzde 7.24’ten yüzde 7.55’e yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “H” yıllık olarak ocaktaki yüzde 9.36’dan şubatta yüzde 8.44’e gerilerken, “I” yüzde 8.63’ten yüzde 7.73’e geriledi.
TÜFE’de aylık bazda en yüksek artışın yaşandığı grup gıda oldu. Gıdada aylık yüzde 2.6’lık artış görüldü. Şubat ayında gerçekleşen aylık gıda enflasyonu 2010’dan bu yana şubat aylarının en yüksek seviyesi olarak kayda geçti.

‘Kurdaki artış indirime engel’
TÜİK’in şubat ayı enflasyonunu açıklanmasının ardından dün Merkez Bankası da 24 Şubat’ta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısındaki kararları açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 24 Şubat’ta yaptığı toplantıda, politika faizini 7.75’ten 7.50’ye çekmiş, politika faizi üst sınırını da yüzde 11.25’ten 10.75’e indirmişti. Yapılan bu küçük indirim, Merkez’in baskı altında aldığı bir karar olarak yorumlanmıştı.
Dün açıklanan PPK karar metninde, “Yakın dönem döviz kuru gelişmeleri temel mal enflasyonunda öngörülen düşüş sürecini sınırlayabilecek” öngörüsüne yer veriliyor. Artan döviz kurunun, enflasyonun düşmesini engelleyeceğini, dolayısıyla faiz indiriminin de önüne set çekeceğini vurgulayan bu ifade, yeni bir tartışmanın da fitilini ateşleyecek.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erinç Yeldan
Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı
‘Faiz indiriminde tempo değişmez’

“Enflasyondaki düşüş öngörülerin aksine çok yavaş gerçekleşmekte. Yıllık bazda tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 7.55 düzeyinde ve bu oran Merkez Bankası’nın mevcut politika faizi olan bir haftalık haftalık repo faizinin üstünde. Yüzde 7.50 olan sözkonusu faiz oranı enflasyondan arındırıldığında negatif faiz anlamına geliyor. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi zaten negatif faizlerle çalışmaya devam ediyor. Bu durumda önümüzdek PPK toplantılarında olası faiz indiriminin temposunun değişmeyeceğini düşünüyorum.”

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi
‘Enflasyon yükseldi faiz indirimi olmaz’

“Para Politikası Kurulu son toplantısından sonra yaptığı yazılı açıklamada, ‘faizi enflasyon düşerse indireceğini’ söyledi. Şubat ayında yıllık enflasyon arttı: Yüzde 7.2’den, 7.5’e çıktı. Bu durumda faiz indirimi yapmaması gerekir. Ancak bu konu ekonomik olmaktan çıktı, tamamen siyasallaştı.”

Haberin Devamı

Dolar 2.54’ten döndü
Dolar kuru, küresel piyasalarda doların 11 yılın zirvesine yükselmesi ve ekonomi yönetimine dair devam eden endişelerle 2.54’ün üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı. Merkez Bankası dövizin ateşini düşürmek için döviz satım ihalesinde 50 milyon dolar sattı. Merkez’in müdahalesi doların ateşini düşürmedi, Merkez bugün de piyasaya 40 milyon dolar vermeye hazırlanıyor.
Bankacılar, ABD’de faiz artışının yaklaşmasıyla dolarda yaşanan değer kazancına dikkat çekerken iç siyasi gelişmelerin de TL’yi baskılayan bir diğer unsur olduğunu söylediler.