Ekonomi 'Bu son olsa'

'Bu son olsa'

19.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Bilecik, ekonominin OHAL’den etkilendiğini ifade ederek, üç aylık uzatmanın artık son olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Bu son olsa

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 48. Olağan Genel Kurulu’nda açılış konuşmalarını yapan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, hükümetin üç ay daha uzatma kararı aldığı OHAL’in artık son olması talebini dile getirdiler.

Haberin Devamı

“Hain darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisi toparlanmaya devam ediyor” diyen Özilhan, “OHAL’in son kez uzatılmış olmasını temenni ediyoruz. Vatandaşlar açısından OHAL’in etkisi sınırlı olsa da yabancı müteşebbislerin yatırım kararları açısından olumsuz olduğunu biliyoruz” dedi. Bilecik de OHAL’in uzatılmasına ilişkin olarak, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin hem dünyada hak ettiği saygın konumu koruyabilmesi, hem de gelişmesi, kalkınması için yakın tarihin hepimizi sarsan bu travmalarından kurtulup hızla normalleşmeye başlaması gerekir. Bu nedenle atılması gereken ilk adımın, daha önce de başka vesilelerle gündeme getirdiğimiz OHAL’in sonlanması ve bir daha tekrarlanmaması olduğuna inanıyorum.”

Haberin Devamı

‘İhaleler etkileniyor’

OHAL’in ekonomi üzerinde etkili olduğunu ifade eden TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Özilhan, adil rekabet ortamı açısından sorunlu bir alanın da kamu ihaleleri olduğunu söyledi. Özilhan şöyle konuştu:

“İdareye çok fazla takdir hakkı tanıyan ve yoruma müsait mevzuat, adil rekabet ortamı ve kamu yararı açısından arzu edilmeyen niteliklerdir. 2017’de İstanbul için yapılan 6 metro ihalesinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, bu projelerin daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla iptal edilmiş olması, kamu ihalelerinde yaşanmakta olan sorunların bir örneğidir. Vatandaşın parasının doğru biçimde kullanılması, kamu ihalelerinin şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkeleri uyarınca yapılmasını gerektirir. Bir başka sorunlu alan da kamuda yetki ve sorumlulukların iyi tanımlanmamış olması ve kamu yönetiminde liyakatın gözetilmemesidir. Cumhurbaşkanımızın söylediği, ‘Tekkeye mürit aramıyoruz’ sözünü bu sorunun çözümü doğrultusunda çok önemli görüyoruz.”

TÜSİAD’ın adı değişti

TÜSİAD Genel Kurulu’nda derneğin isminin, ‘Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ olarak değiştirilmesine, derneğin kısaltması olarak kullanılan TÜSİAD markasının korunmasına oybirliğiyle karar verildi. Gerekçede derneğin amaçları arasında kadın-erkek eşitliğini gözetmek olduğu belirtilerek, ‘işadamları’ kelimesinin, ‘iş insanları’ olarak değiştirildiği belirtildi. TÜSİAD markasının kullanımı ise devam edecek.

2017’de 117 yeni üyenin katılmasıyla TÜSİAD’ın üye sayısı 634’e yükseldi.

Haberin Devamı

‘Türkiye üretmiyor borçla tüketiyor’

Türkiye’nin üretmediğini, tarım ve sanayi üretiminde kan kaybettiğini ifade eden Tuncay Özilhan, şunları söyledi:
“Üretmeden tüketiyoruz. Tüketmek için de borçlanıyoruz. Fabrika arsaları ve tarlalarda inşaatlar yükseliyor. Büyüme kentsel ranta dayalı olursa, sınırlarını da rant çizer. Nüfus artışı yavaşlayıp, kentleşmenin sınırına gelinince, rantın da sonuna gelinir. Oysa büyümeyi sürekli olarak yüksek seviyelerde tutmak için üretime dayalı bir ekonomik yapı şarttır. Üretime dayalı olmayan büyüme süreçlerinin sonu, her yerde, hep hüsran olmuştur. Sağlam temel üzerine kurulmayan yüksek binalar çöker...

Ekonominin temelinin sağlam olması için, büyümenin adil rekabete ve üretime dayalı olması gerekir. Adil rekabete ve üretime dayalı bir ekonominin en büyük düşmanı enflasyondur...”

Haberin Devamı

‘Göstermelik demokrasi yoktur’

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, toplumda Avrupa Birliği (AB) üyeliğini isteyenlerin oranının yüzde 70 oranında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu hayli yüksek rakamın bize işaret ettiği mesaj, her şeye rağmen Türk toplumunun sosyal standartları ileri, refah seviyesi yüksek, demokratik bir hukuk devletinde yaşama iradesinin ne kadar güçlü olduğudur.

Türk toplumu çok iyi bilir ki ‘göstermelik demokrasi’ diye bir şey yoktur. Demokrasi altın kadar kıymetlidir ama çeyreği de, yarımı da olmaz. Demokrasiyi bozdurup kullanamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Paris ziyaretleri sırasında Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin, tamamen değilse bile demokrasi kalitesinde yükselme işaretleri görülene kadar sona erdiğini söyledi.

Üyelik yerine Türkiye ile yeni işbirliği yolları, yöntemleri bulunması gerektiğinden bahsetti. Bu tür ikinci sınıf konumlandırma, ülkemizin küresel siyaset dengeleri ve ekonomik rekabet menfaatleri açısından olumsuz bir gelişme olur.”

Haberin Devamı

Feyyaz Berker saygıyla anıldı

Genel kurulda açılış konşmalarından önce TÜSİAD’ın geçen yıl vefat eden kurucu başkanı Feyyaz Berker için anma düzenlendi. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı yaptığı konuşmada, “Hep yapıcı, hep iyimser, ilkelerinden hiç şaşmayan ama hiç kavga etmeyen, durmadan çalışan, araştıran, fikir geliştiren, çözüm öneren, Türkiye’nin yararlarını her şeyin üstünde tutan TÜSİAD, Feyyaz Berker’in TÜSİAD’ıdır” ifadesini kullandı.

Tekfen Holding’in kurucularından Nihat Gökyiğit ise Berker’in sosyal sorumluluk sahibi bir işadamı olduğunu vurgulayarak “Atatürk sevdası artarak devam etti ve eğitim sevdası hiç bitmedi” diye konuştu.