Ekonomi Bursa’yı otomotiv taşıyor

Bursa’yı otomotiv taşıyor

21.07.2010 - 15:27 | Son Güncellenme:

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) “Bursa’daki 250 Büyük Firma Araştırması”na göre, Bursa’nın ilk 250 büyük firmasının yüzde 26’sını oluşturan otomotiv ana ve yan sanayi firmaları, cironun da yüzde 49’unu elinde bulunduruyor.

Bursa’yı otomotiv taşıyor

Şirketlerin 2009 yılı içinde yaptıkları net ciro tutarları esas alınarak oluşturulan araştırmada, OYAK Renault, 5 milyar 773 milyon lira ciroyla Bursa’nın en büyük firması oldu.
TOFAŞ 5 milyar 87 milyon lirayla ikinci, Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş ise 1 milyar 144 milyon lirayla üçüncü sırada yer aldı.
2009 yılında 250 firmanın toplam cirosu, önceki yıla yüzde 1,3 gerileyerek 33 milyar 785 milyon lira olarak gerçekleşti.
Sıralamada yüzde 26’lık payla ilk sırada yer alan otomotiv ana ve yan sanayi sektörü, 16 milyar 554 milyon lirayla Bursa’nın en büyük 250 firmasının toplam cirosunun yüzde 49’unu tek başına elde etti.
Yüzde 21’lik payla ikinci sırada yer alan tekstil ve konfeksiyon sektörü ise ilk 250 firmanın toplam cirosundan yüzde 13’lük pay aldı.

Haberin Devamı

İŞÇİ SAYISINDA YÜZDE 6,5’LİK GERİLEME
250 firmanın iş imkanı sağladığı kişi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 6,5 gerileyerek 96 bin 603 kişi oldu.
Sıralamada en fazla istihdam sağlayan sektör, 35 bin 262 kişiyle otomotiv ana ve yan sanayi olurken, tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar da 24 bin 30 kişiye iş imkanı sağladı.

KAR ARTIŞI YÜZDE 40’I BULDU
İlk 250 firmanın vergi öncesi dönem karları, önceki yıla göre yüzde 40’lık artışla 1 milyar 369 milyon liraya ulaştı.
Otomotiv ana ve yan sanayinde faaliyet gösteren firmaların vergi öncesi dönem karı, yüzde 3,4’lük düşüşle 527 milyon 819 lira olarak gerçekleşti.
Sert düşüş yaşayan sektörlerin başında ise makine ve metal geldi. Sıralamada 26 firmayla yer alan sektörün vergi öncesi dönem karı, yüzde 87’lik azalmayla 39 milyon 751 bin liraya indi.
Bir önceki yılı 134 milyon 899 bin lirayla zararla kapatan tekstil ve konfeksiyon sektörü, 2009’da 204 milyon 411 bin liralık vergi öncesi dönem karı elde etti.
Enerji elektrik ve elektronik, gıda tarım ve hayvancılık, inşaat, kimya, plastik kauçuk ve sünger, kara geçen diğer sektörler oldu.

Haberin Devamı

İHRACATTA YÜZDE 20 DÜŞÜŞ
İlk 250 firmanın brüt katma değerleri yüzde 2,6’lık artışla 4,4 milyar liraya, öz sermayeleri yüzde 11,5’lik artışla 11,1 milyar liraya, net aktifleri toplamı yüzde 4,9’luk artışla 25,9 milyar liraya çıkarken, toplam ihracatları yüzde 20’lik azalışla 8,4 milyar dolar, üretimden satışlar ise yüzde 2,3’lük azalışla 25,3 milyar lira oldu.

“EKONOMİDEKİ KARA DELİKLERİ KAPATARAK KAYNAK BULUNABİLİR”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, araştırmanın sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, şirketlerin geçen yıl sağlanan vergi kolaylıkları ve verimlilikle ayakta kaldığını vurguladı.
Rekabet gücünü artıracak yeni büyüme stratejisine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Sönmez, “Vergiden sosyal güvenliğe, girdi maliyetlerinden teşviklere kadar, rakiplerimizle rekabette bizi en azından eşit seviyeye getirecek düzenlemelere ihtiyacımız var. Bunun için gerekli kaynağı, başta kayıt dışıyla mücadele olmak üzere, ekonomideki kara delikleri kapatarak bulabilmek mümkün” dedi.
Sönmez, siyasi otoritenin, küresel krizden çıkış stratejisini dünyada ilk uygulayan yönetimlerden biri olarak takdir toplandığına değinerek, “Bugün karşımızda yeni bir fırsat penceresi vardır. Eğer hükümetimiz, Türkiye ekonomisi için yeni bir başarı hikayesi yazmak istiyorsa, reformlarla bezenmiş yeni bir büyüme stratejisi uygulamalıdır” diye konuştu.
Celal Sönmez, şirketleri, küresel krizin yıkıcı etkilerine rağmen 2010 yılına “sağ salim” ulaştırdıkları için girişimcileri tebrik etti.
Sönmez, bir soru üzerine, kentteki otomotiv ana ve yan sanayinin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu ama yoğun göç nedeniyle emek yoğun bazı sektörlerin Anadolu’ya kaydırılması, teknoloji yoğun sektörlere de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
Bilişim Vadisi’nin kurulma ihtimali olan kentlerden birinin Bursa olduğunu hatırlatan Sönmez, “Ama Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün memleketinin Kocaeli olduğunu düşünürsek, çok fazla şansımız yok gibi. Ama Kocaeli’nin de doğru alternatiflerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Seçilen yer, doğru bir yer” diye konuştu.