Ekonomi Büyük ekranda renk kapışması

Büyük ekranda renk kapışması

05.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2017, TV ekranlarında büyük yarışa sahne oluyor. OLED, 4K, HDR teknolojilerine bir yenisi, QLED eklendi. Bu teknolojiye sahip bir TV standart modele göre 64 kat daha fazla renk sunuyor

Büyük ekranda  renk kapışması

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan CES 2017, yeni icat ve inovasyonlara sahne oluyor. ABD Las Vegas’ta 5-8 Ocak tarihlerinde sürecek olan fuara damga vuran ürün gruplarından biri televizyonlar.

Haberin Devamı

Dünya devleri Samsung, Sony, LG gibi firmalar yeni modellerini görücüye çıkarmak içi bu şovu seçiyor. CES, televizyon ve ev elektroniği ağırlıklı gerçekleşiyor. TV’ler hala fuarın kralı. 4K ve onun ötesinde 8K çözünürlük teknolojisine sahip TV modelleri, büyük ekranlar, Android TV’ler ve OLED ekranlar, ev eğlencesinin yeni standardı HDR (High Dynamic Range-Yüksek Dinamik Aralık) fuarın gözdelerinden. HDR ev eğlencesinin yeni standardı olmaya aday. Ancak Samsung fuarda tanıttığı yeni bir teknolojiyle bu alanda HDR’yi gölgede bırakacağa benziyor. OLED’lere de ciddi rakip olacak.

QLED teknolojisi geldi

Markanın sektöre yeni kazandırdığı teknoloji QLED ekran. Quantum Dot teknolojisi ile kusursuz ekranı ve görüntüyü geliştirmeyi vaat eden QLED TV, bir standart TV’ye göre 64 kat daha fazla renk sunuyor. 1 milyar renk üretebiliyor. Quantom Dot Light Emitting Devices’ın kısaltmasından oluşuyor. QLED serisine Q9, Q8 ve Q7 setleri dahil. Metal Quantum Dot materyale sahipler. Parlaklık ve renk konusunda çok şey vaat ediyorlar. Fuarın hemen ardından dünyada piyasaya sunulacak yeni modeller eş zamanlı olarak da Türkiye pazarına girecek.

Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlama Direktörü Mert Gürsoy, CES 2017’de tanıttıkları yeni QLED serisiyle televizyon teknolojisindeki kuralları yeni baştan yazdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Zili çalanı görüyor...

Samsung, fuarda 43 inçten 88 inçe kadar 19 farklı boyutta SUHD TV serisini tanıttı. SUHD TV serisi yeni televizyonlar nesnelerin interneti ‘hub’ teknolojisini içeriyor. SUHD TV, kapı zilini çalan kişiyi görmek, kapıları kilitlemek ya da ışıkları söndürmek için 200’ü aşkın SmartThings uyumlu cihaza bağlanıp bu cihazları kontrol edebiliyor. Samsung’un 2016 yılında piyasaya sürdüğü SUHD TV ailesi IoT’nin merkezi olarak konumlandırıldı. Böylece tüm akıllı ev sisteminin kumandasına dönüştü.

Büyük ekranda  renk kapışması

Kablolardan kurtarıyor...

QLED’in tasarımının televizyonda mükemmellik için geliştirildiğini belirten Gürsoy, ”360 derece tasarım konseptine sahip QLED TV’ler aynı zamanda tüm cihazların tek bir optik kablo ile TV’ye bağlanabilmesini sağlayarak kablo karmaşasından da kurtarıyor. QLED’in vazgeçilmez bir diğer özelliği ise müzik, spor, eğlence gibi farklı ilgi alanlarına yönelik zengin içerikleri tek bir platformda buluşturarak Smart Hub’ı bir adım ileriye taşıması. Samsung olarak TV izleyicisi ne istiyorsa biz onu tasarlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Minik dev!

Kingston Digital, dünyanın en yüksek kapasiteli USB Flash sürücüsü olan Data Traveler Ultimate Generation Terabyte’ı (GT) tanıttı. DataTraveler Ultimate GT, 2 TB’a kadar alan sunuyor. Tek bir 2 TB sürücüde 70 saatlik 4K kalitesinde videoya kadar veri dahil olmak üzere küçük bir alanda çok büyük miktarda veri saklayabiliyor. Darbelere karşı dayanıklı olması için çinko alaşımlı metal gövdesi olan cihaz 1 TB ve 2 TB kapasite seçenekleriyle şubat ayında piyasaya çıkacak.

‘Söz dinleyen’ akıllı asistan

Büyük ekranda  renk kapışması


Akıllı asistanlar arasına Lenovo’nun cihazı da katıldı. Lenovo Akıllı Asistan, CES 2017 öncesinde Las Vegas’ta tanıtıldı. Lenovo bu cihazla gündelik hayatı kolaylaştırmayı hedefliyor. Kullanıcısının sesli komutlarına duyarlı dijital bir kişisel asistan olarak tasarlanan Lenovo Akıllı Asistan uygulaması, Amazon Alexa işbirliği ile geliştirildi. Akıllı Asistan uygulamasıyla gelen 360 derece ve 5 metreye kadar ses algılayabilen mikrofonlar sayesinde sadece birkaç kelime konuşarak internet araştırmalarınızı yapabilecek, müzik çalabilecek, liste ve takvimlerinizi oluşturabilecek ve böylece aynı anda birden fazla işinizi sorunsuz şekilde tamamlayabileceksiniz. Bulut teknolojisi destekli bu uygulama ile tüm arama sonuçlarınızın listesini tutabilecek ve sizi her geçen gün daha iyi anlayacak ve ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek akıllı bir asistana sahip olacaksınız. Lenovo Akıllı Asistan, Lenovo Akıllı Ev Aletleri ve diğer üçüncü parti cihazlarla uyumlu olacak şekilde tasarlandı.

Haberin Devamı

Yolların geleceği görücüye çıktı

Haberin Devamı

Las Vegas’taki fuar geleceğe yönelik teknolojileri barındıran otomobillerin tanıtımına da ev sahipliği yapıyor. Nitekim İtalyan-Amerikan şirketi Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile Çinli bir milyarderin desteklediği Faraday, iki farklı elektrikli araç konseptini burada sergiliyor.

Büyük ekranda  renk kapışması

Bu fuara Google ile birlikte geliştirdiği sürücüsüz “Pacifica” prototipinin yanı sıra “konsept” olarak hazırladığı “Portal”ı getiren FCA, özellikle “milenyum çağı çocukları”nı hedeflemiş. Tek elektrik motoru bulunan ve 100 kWh lityum-ion aküden güç alan Portal, tam şarjla 402 km yol yapabiliyor. Araçta radar, sonar ve kameralar bulunurken, sürücü otoyol koşullarında tüm kontrolü araca devredebiliyor. Direksiyon, araç kullanılmadığı ya da kontrol araçtayken (otonom sürüş) gösterge panelinin içine gömülüyor. Portal’de elektronik aletlerin bağlanabildiği 10 giriş, esnek ayarlanabilen koltuklar, kablosuz internet imkanı ve farklı sürücülerin tercihlerini algılayabilmesi amacıyla yüz ve ses tanıma sistemlerine de sahip.

Çinliler ‘elektriği’ aldı bir kere...

Henüz kuruluş aşamasında olan Çinli Faraday Future markasının yeni elektrikli SUV modeli ise “FF91” adını almış. Tesla’ya rakip olarak geliştirilen FF91’in 2018’de üretilmeye başlanacağını belirten yetkililer, şimdiden 5 bin dolar karşılığında ön talepleri almaya başlamış bile.

Büyük ekranda  renk kapışması

Fiyatının ise 180 bin dolar vicarında olacağı söyleniyor. Henüz kesin özellikleri belirlenmiş olmasa da, tek şarjla 608 km’lik menzile ve 1.050 beygirlik güce sahip olacağı belirtiliyor. Aracın kapı kolları bulunmazken, sürücüsü yaklaştığında kapılar kendiliğinden açılıyor ve sahibinin bilmesi gerekenleri cama yansıtıyor.

Bu robot çok ‘akıllı’

Büyük ekranda  renk kapışması


CES 2017’nin robot dalında en yenilikçi ürünlerinden biri “Kuri” oldu. Ses tanıma teknolojine sahip olan ve bu sayede evde yaşayanların komutlarını yerine getiren Kuri, hareketli figürleriyle de oldukça sevimli bir robot. 1080p kamera teknolojisi bulunan Kuri, akıllı telefonlar aracılığıyla uzaktan evde istenilen noktanın görüntülenmesine de aracılık ediyor. Müzik sistemine sahip olan, üst seviyede ses teknolojisini destekleyen bu robot, Bluetooth destekli. Kuri, üzerindeki algılayıcılar sayesinde ev içinde hiçbir yere çarpmadan rahatlıkla hareket edebiliyor. 50 cm. boyundaki Kuri’nin ağırlığı 6.3 kilograma işaret ediyor.