Ekonomi Çağlayan: Bankalara faizde net açıklama zorunluluğu geliyor

Çağlayan: Bankalara faizde net açıklama zorunluluğu geliyor

20.03.2009 - 20:12 | Son Güncellenme:

Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimini yeterince yansıtmayan bankalar bulunduğuna işaret ederek, “Ekspertiz, komisyon faizi ekleniyor. Gözünü sevdiğim bankalar, tüketici faizlerini de indirin. Yeni uygulama ile bankalar, her türlü faiz oranlarını net bir şekilde yazmak zorunda kalacaklar" dedi

Çağlayan: Bankalara faizde net açıklama zorunluluğu geliyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimini yeterince yansıtmayan bankalar bulunduğuna işaret ederek, “Ekspertiz, komisyon faizi ekleniyor. Gözünü sevdiğim bankalar, tüketici faizlerini de indirin. Yeni uygulama ile bankalar, her türlü faiz oranlarını net bir şekilde yazmak zorunda kalacaklar" dedi.
OSD’nin 35.Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada Çağlayan, hükümetin iç talebi canlandırmak için başlattığı ÖTV indirimini bazı yerlerde uygulanmadığı yönünde şikayet aldıklarını belirterek, otomotivcilerden vatandaşın bu konuda mağdur edilmemesini istedi.
Çağlayan, hükümetin otomotiv sektörüne yönelik yeni bir indirim paketinin olmadığını, ancak yatırım teşvikleri konusunda yeni bir çalışmaları olduğunu açıkladı. Çağlayan, teşvik kapsamında otomotiv yan sanayinde en düşük seviyedeki yatırımlara bile destek verileceğini açıkladı. Çağlayan “Otomotiv sanayi yüksek teknolojiye dayalı üretimi, istihdamı ve ihracatıyla bizim gözbebeğimiz. Sektörün her zaman yanındayız. Otomotiv yan sanayinin oldukça düşük düzeydeki yatırımlarına bile destek vereceğiz" diye konuştu.
Hükümetin ArGe’yi teşvik eden düzenlemelerinden sektörü en geniş biçimde yararlandıracaklarını vurgulayan Çağlayan ayrıca, Kredi Garanti Fonu’nun garanti enstrümanını öne çıkararak KOBİ’ler için kefalet mekanizması oluşturmaya çalıştıklarını ve finans kesimi ile reel kesim arasında kopan bağları yeniden kurmak için çaba harcadıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BANKALARA UYARI
Genel kurulda bankalara da mesaj veren Zafer Çağlayan, Merkez Bankası’nın son zamanlarda akıllıca işler yaptığını ve faiz indirdiğini söyledi. Ancak bankaların sadece mevduat faizlerini düşürdüklerine işaret eden Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
“Bankalar, yaptığı reklamlarda kredi faizlerini 0.1-1.2 gibi faiz oranları ile duyurduğunu görüyoruz. Ancak tüketici bankalara gittiğinde durumun öyle olmadığını görüyor. Ekspertiz, komisyon faizi ekleniyor. Gözünü sevdiğim bankalar tüketici faizlerini de indirin. Resmi Gazete’de yarın yayımlanması beklenen uygulama ile bankalar, her türlü faiz oranlarını net bir şekilde yazmak zorunda kalacaklar. Tüketici de bankaya girdiğinde neye ne kadar faiz ödeneceğini ve gerçek faiz oranlarını öğrenecek."

Haberin Devamı

İHRACAT ŞAMPİYONU 7 FİRMA ALTIN PLAKET ALDI
Bu arada, 2008 yılı İhracat Başarı Ödülleri’nde Ford Otosan, Oyak Renault, Tofaş Türk, Toyota, Mercedes Benz, Hyundai Assan ve Honda Türkiye altın plaket alırken, Man Türkiye, Türk Traktör, Temsa, BMC ve Otokar altın madalya aldı. Anadolu Isuzu ise gümüş madalyanın sahibi oldu. 2008 OSD Yan Sanayi Başarı Ödülleri ise Formfleks Yalıtım Ürünleri, Türk Pireli, Yazaki Otomotiv’in oldu.