Ekonomi Cargill, kadın çalışanlarına güven ve imkan sağlıyor!

Cargill, kadın çalışanlarına güven ve imkan sağlıyor!

22.05.2018 - 17:08 | Son Güncellenme:

Kadın istihdamına ve haklarına büyük önem veren Cargill, organizasyonundaki tüm kademelerde kadın çalışanlara destek sunuyor. Cargill’in kadın istihdamını desteklemek için global olarak benimsediği temel prensipler; bir taraftan kadın istihdamını artırıyor, diğer taraftan mutlu çalışanlar yaratıyor.

Cargill, kadın çalışanlarına güven ve imkan sağlıyor

1960’lardan bu yana yaptığı katma değerli üretimin yanı sıra sağladığı istihdamla Türkiye ekonomisine katkıda bulunan Cargill, bünyesindeki kadın çalışanlara tanıdığı haklarla da dikkat çekiyor. Beyaz yaka iş gücünün yüzde 30’u kadınlardan oluşan Cargill Türkiye’de yetişen yeni kadın yönetici seviyesinde bu oran yüzde 50’lere ulaşıyor. Firmada özellikle yönetim kadrosunda kadın oranının gün geçtikçe arttığı gözleniyor.

Haberin Devamı

Faaliyet gösterdiği her lokasyonda kadın istihdamına ve onların haklarına büyük önem veren Cargill, organizasyonundaki tüm kademelerde kadın çalışana destek veriyor. Cargill’in kadın istihdamını desteklemek için global olarak benimsediği 10 temel prensip bulunuyor: Kapsayıcı bir kurum kültürü oluşturmak, bu kültürü takdir ve teşvik ederken tersi davranışları kabul edilemez olarak addetmek, her kesimden kadın çalışana eşit fırsat vermek, erkek çalışanları kadın istihdamı konusunda öncü ve lider olmaları için desteklemek, Cargill kadınlarının kurumun en stratejik ve kritik pozisyonlarında rol alması için gereken gelişim imkanlarını sağlamak, işe alım politikalarında arzu edilen çeşitliliği ve güçlü kadın adayları bulma konusunda iş ortakları ile çalışmak, kurum genelinde kadın çalışanların öneminin vurgulandığı zorunlu eğitimler vermek, kadın istihdamına ve kadın çalışanların kurum içinde güçlenmelerine yönelik politika ve fikirleri şeffaflıkla paylaşmak, kadın-erkek çalışanlar arasında eşit ücretlendirme politikaları uygulamak, fiziksel görünüşten ziyade üretim gücüne öncelik vermek.

Haberin Devamı

“Doğum sonrası esnek çalışma düzeninden yararlanabilirler”

Bugün itibariyle kadın çalışanların yüzde 37’sinin fabrikalarda görev aldığını ve bu rakamın artmakta olduğunu belirten Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika İnsan Kaynakları Direktörü Banu Öksün, özellikle üretim sektöründe faaliyet gösterdikleri için çalışma şartlarının kesinlikle tarafsız ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda düzenlenmiş olması gerektiğine dikkat çekti. Öksün, “Cargill olarak Türkiye’de personelimize 7 farklı çalışma düzeni sunuyoruz. Kendilerine en uygun olan çalışma saati ve düzenini seçen çalışanımızın verimliliği artarken, kuruma olan bağlılığı da kuvvetleniyor. Sunduğumuz esnek çalışma düzenleri arasında ise Sıkıştırılmış Haftalık Çalışma, Esnek Zaman, İş Paylaşımı, Yarı Zamanlı Çalışma, Telefonla/ Ofis Dışından Çalışma, İsteğe Bağlı Ücretsiz İzin ve Uzun Dönemli İzin yer alıyor. Bu seçenekler, çalışan ve yöneticisinin, işin mahiyeti, iş kanunun ilgili konudaki düzenlemeleri ve İnsan Kaynakları’nın birlikte değerlendirmeleri sonucunda karara bağlanıyor. Doğumdan sonraki dönemlerde de tüm kadın çalışanlarımız yine bu esnek çalışma düzeni uygulamalarımızdan faydalanabilmekte” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Doğuma iki ay kala işe alındım”

Çalışanların yetenek ve performanslarının cinsiyetlerinden bağımsız bir şekilde değerlendirildiği Cargill Türkiye’de, bu anlayış doğrultusunda pozitif ayrımcılık yapmaya da gerek kalmıyor. Cargill Endüstriyel Yağlar Ticaret Müdürü Ece Döker, Cargill ile yollarının kesişmesini şöyle anlatıyor:Cargill ile ilk görüşmemi 2015 yılının Ekim ayında yaptığımda karnımda 5 aylık minik kızımı taşıyordum. Görüşmeyi ayarlayan danışman şirket temsilcileri dahil kimsenin bu bilgiden haberi yoktu. Görüşmemi şu andaki müdürüm ile tamamladıktan sonra onlara durumumdan bahsettim. İnsan Kaynakları yetkilisi bana bu bilgiyi paylaştığım için teşekkür etti. Süreç ile ilgili beni bilgilendireceklerini söylediler ve ayrıldık. İlerleyen haftalarda Amerika ve Avrupa takımlarıyla konferans çağrıları ile görüşmelerime devam ettim. Sürecin devam etmesi beni mutlu ediyordu ama bir yandan da çok fazla umut beslemiyor ve hiçbir kurumun hamile bir aday ile belirsiz bir süreci tamamlamak istemeyeceğini düşünüyordum. Tam 2 ay sonra danışman firma beni arayarak Cargill’in bana teklifte bulunmak istediğini söylediğinde kulaklarıma inanamadım. Doğuma 2 ay vardı ve işe alınmıştım. Danışman firma temsilcisi de bir kadındı ve bana bir kadın olarak ne kadar mutlu ve gururlu olduğundan bahsettiğini dün gibi hatırlıyorum. Müdürüm ile doğumun zamanlamasına göre ne zaman işe başlayabileceğim konusunda ve diğer detaylar hakkında görüştük ve anlaştık. Nisan 2016’ta da Cargill’de göreve başladım.”

Haberin Devamı

“Kendi potansiyelimi gerçekleştirdim”

Uzun yıllardır Cargill’de farklı pozisyonlarda çalışan Özgenur Telyak ise Cargill Türkiye’de kadın çalışan olmanın nasıl bir duygu olduğunu şöyle ifade ediyor: “2003 yılından beri Cargill Türkiye çatısı altında çalışıyorum. Üretim, kalite, teknik servis, iş geliştirme, satış ve ürün yönetimi olmak üzere farklı pozisyonlarda çalıştım. Şu anda ise Kıvam Verici Ürün Grubu Müdürü olarak Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika bölgesinden sorumlu olarak çalışıyorum. Cargill’de kadın olmak benim için fırsat eşitliği ve güven demek. Atandığım ya da aday olarak başvurduğum hiçbir pozisyonda kadın olmak ile ilgili bir dezavantaj yaşamadım. Kurumumuz kadın çalışanlar için zorlu olabilecek coğrafyalarda ya da üretim gibi daha çok erkeklerin tercih edildiği düşünülen görev alanlarında dahi yaptığım işe ve performansıma güvenerek bana farklı projelerde çalışma imkanı sundu ve kendi potansiyelimi gerçekleştirmemi sağladı. Bu da bence bir kadın çalışan için en önemli bağlılık kaynağıdır.