Ekonomi Cari açık 15 yılın en düşük seviyesinde

Cari açık 15 yılın en düşük seviyesinde

15.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 12 aylık cari açığı, nisanda 8 milyar 634 milyon dolarla Ocak 2004’ten bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledi.

Cari açık 15 yılın en düşük seviyesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler hesabı, nisanda 1 milyar 334 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 8 milyar 634 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Böylece yıllıklandırılmış cari açık, Ocak 2004’ten bu yana en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

Ekonomistler, mayıs ayında da cari açıktaki gerilemenin süreceğini ve yıllıklandırılmış açığın 5 milyar doların altına ineceğini tahmin ediyor.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, nisanda cari açığın beklentiler doğrultusunda 1.3 milyar dolar olduğunu ve 12 aylık açığında 10 milyar doların altına indiğini söyledi.

Mayıs ayına ilişkin dış ticaret verilerinin yıllık açıktaki gerilemenin devam ederek 4 - 5 milyar dolar civarına inebileceği yönünde olduğunu belirten Tokalı, “Hem kur hem de talep gelişmelerine ek olarak, ihracatı destekleyici yeni program anlayışı, ılımlı enerji fiyatları ve baz etkisi doğrultusunda, yıllık cari açıktaki düşüşün özellikle bu yılın ilk yarısında hızla devam edeceğini yılın ikinci yarısında ise yeniden dengelenme sürecinin belirginleşmesi ve baz dezavantajı ile yılı 19 milyar dolar civarında tamamlayabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.