Ekonomi Carlyle ile Medical Park 110 milyon dolara el sıkıştı

Carlyle ile Medical Park 110 milyon dolara el sıkıştı

11.12.2009 - 00:56 | Son Güncellenme:

ABD’li yatırım devi Carlyle, yüzde 40’ını 110 milyon dolara satın aldığı Medical Park’ın uluslararası bir marka olmasını hedefliyor

Carlyle ile Medical Park 110 milyon dolara el sıkıştı

Özel hastaneler halen en büyük müşterileri olan SGK ile yaşadıkları sorunları aşmaya çalışırken Türkiye’deki sağlık sistemi yabancıların hem hasta hem de yatırımcı olarak ilgisini çekmeye devam ediyor. Daha önce Abraaj Capital Acıbadem Sağlık Hizmetleri’ne, Yunan Marfin de Şafak Hastaneleri’ne ortak olmuş, Global Environment Fund da (GEF) Dentİstanbul’un tamamını satın almıştı. Ortadoğu, Avrupa ve ABD’den topladığı 7 milyar dolarlık bir fonu yöneten Dubaili girişim sermayesi şirketi Abraaj Capital’in lojistik, sağlık, perakende ve enerji alanlarında büyük yatırımları bulunuyor.
Yunanistan’ın en büyük yatırım şirketlerinden 55 milyar euro varlığa sahip Yunan Marfin’in büyük ortağı Dubai Emiri el Maktum. ABD’li GEF de yaklaşık 1 milyar dolarlık fon yönetiyor ve sağlık, çevre, alternatif enerji alanlarındaki uzmanlığıyla tanınıyor.
Dün ise ABD’nin en büyük yatırım şirketlerinden Carlyle’ın, Medical Park’la el sıkıştığı açıklandı. Carlyle Group, 110 milyon dolara Medical Park’ın yüzde 40 hissesini satın aldı. Geçen yıl İzmit’te kurulu gemi inşa şirketi TVK Gemi’nin yüzde 50’sini satın alarak Türkiye’ye ilk yatırımını yapan ABD’li fon şirketi Carlyle, Türkiye’deki varlığını Medical Park ile pekiştirdi. Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, daha önce Ethem Sancak’la yarı yarıya ortak olduklarını, şu anda ise hisse dağılımının yüzde 30-30-40 olarak değiştiğini söyledi.

Yurtdışına açılacak
Son 1.5 yılda pek çok yabancı şirketin kapılarını çaldığını dile getiren Usta, yeni ortakları The Carlyle Group’la yurtdışına açılmak istediklerini söyledi.
Usta, özel hastanelerin planlanmasına ilişkin yönetmelik nedeniyle Türkiye’de yeni özel hastaneye ihtiyaç yokmuş gibi bir görüntünün oluştuğunu söyledi. Yönetmeliğin daha önce planladıkları 30 hastane hedefine engel olduğunu dile getiren Usta, şu anda 13 olan hastane sayısını 2010’da 20’ye çıkaracaklarını belirterek, “Öncelikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kafkaslar’da yatırım yapmak istiyoruz. Gelecek yıl 7 yeni hastane yatırımımız olacak. Keşke bunun yarısını Türkiye’de yapabilseydik. Üç yıl sonra halka açılmayı da düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Medical Park’ın 13 hastanesi var
Medical Park Hastaneler Grubu, Muharrem Usta tarafından 90’lı yıllarda kurulan iki hastaneye Sancak Grubu’nun 2005’te ortak olmasıyla doğdu. Batı Anadolu’da inşa edilen yeni hastaneler ve Karadeniz, Doğu ile Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nde kurulan ortaklıklarla grup, 2009’da toplam 13 hastanede 2000 yataklık büyüklüğe ulaştı. Grup halen 800 hekim, 1600 hemşire ve 2 bin 800 destek personelinden oluşan güçlü kadrosuyla sağlık hizmetleri sektörünün hemen her alanını kapsayacak şekilde faaliyetlerine devam ediyor.

Carlyle, 86.1 milyar doları yönetiyor
Carlyle Group, 65 farklı fon altında toplam 86.1 milyar dolar değerinde finansal varlığı yöneten uluslararası bir özel sermaye yatırım fonu. 22 yıl önce 3 ortak tarafından temelleri atılan grubun şu an 5 ortağı bulunuyor. Otomotiv ve ulaşım, enerji, sanayi, sağlık, perakende, teknoloji, telekomünikasyon ve medya gibi farklı alanlarda yatırım yapıyor. Carlyle, kurulduğundan bu yana 56.3 milyar dolarlık bir yatırımla, toplam 229 milyar dolar değerinde 920 satın alma işlemi yaptı. 875 kişilik ekibi ile 20 ülkede faaliyet gösteriyor.

Perakende ve enerji sırada
The Carlyle Group’un Türkiye Genel Müdürü Can Deldağ, önümüzdeki dönemde Medical Park’ın yeni ortaklıklar yapabileceğini dile getirerek, “Orta vadede, Medical Park’ı uluslararası bir marka haline getirmeyi hedefliyoruz. Carlyle, Türkiye’de enerji, perakende, eğitim, hizmet sektörlerine de girmeyi planlıyor” dedi.

Haberin Devamı

Carlyle ile Medical Park 110 milyon dolara el sıkıştı

Türkiye’de Sağlık turizmi 1 milyar dolara koşuyor
Yılda 200 binden fazla yabancı hasta çeken Türkiye’nin sağlık turizminden aldığı pay 1 milyar dolara koşuyor. Sektörün bu yıl ortalama yüzde 50 büyüyerek 700 milyon dolar ciroya ulaştığını belirten Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, sektörün 2010’da 1 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını belirtti. Son bir yılda Ortadoğu’dan gelen hasta sayısının 10 kat artırdığını bildiren Aydın şunları kaydetti:
“İki yıl öncesine kadar Ortadoğu ülkelerinden ayda 3 hasta gelirken, bugün günde 5 hasta tedavi için Türkiye’yi tercih ediyor. Suriye’yle vizenin kaldırılmasının ardından Suriyeli hastalar da tedavi için Hatay’a geliyor.”

Hızla artıyor
Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Genel Direktörü Dr. Hasan Kuş, yabancı hasta sayılarının geçen yıla göre yüzde 50 arttığını söyledi. Kuş, “Ciromuzun yüzde 15’i uluslararası hastalarımızdan” dedi. Memorial Hastanesi Genel Müdürü Uğur Genç ise bu yıl 5 bin yabancı hasta tedavi ettiklerini belirtti.
Yurtdışından gelen hastalarına 5 yıldızlı otelde konaklama imkânı sunup, düzenledikleri şehir turlarıyla memnun etmeye çalışan hastaneler, hastalarının rahatça ibadet edebilmeleri için hastane içine şapel ve sinagog kuruyor. Bu yıl Romanya, Rusya, İngiltere gibi pek çok ülkeden 22 bine yakın hasta tedavi eden Dünya Göz Hastaneleri’nin tüm şubelerinde sinagog, şapel ve mescit bulunuyor.
Yabancı hasta sayılarını her yıl yüzde 60 oranında artırdıklarını belirten Acıbadem Hastaneler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Meri Bahar ise patrikhanelere ve hahambaşlarına danışıp ibadethane kurduklarını belirtti. Anadolu Sağlık Grubu ise hastaların isteklerine göre hastaneye dua etmesi için din adamı getirip 20 kişilik gruplardan oluşan dua ayinleri düzenliyor.