Ekonomi ‘Çek’ bir kısa mesaj!

‘Çek’ bir kısa mesaj!

21.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çek yasasının değişmesiyle karşılıksız çekte artış oldu. Caydırıcı olan hapis cezasının kalkmasının çeki güvenli ödeme aracı olmaktan çıkardığını belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, SMS ile esnafa kefil olduklarını söyledi

‘Çek’ bir kısa mesaj

Garanti Bankası, çek yasasında hapis cezasının kalkmasından sonra karşılıksız çek miktarının artması nedeniyle müşterilerine yardımcı olmak için Garanti Ödeme ürünü ile kefil oluyor.
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Çek yasasında hapis cezasının kalkması karşılıksız çeki sayısının artmasına yol açtı. Karşılıksız çekte caydırıcı olan hapisti. Hapis cezası kalkınca piyasada güven kalmadı. Karşılıksız çek miktarı arttı. Birbirini tanımayan esnaflar karşılıksız çek nedeniyle mal alım satımında bulunmuyorlar. Çek güvenli ödeme aracı olmaktan çıkınca müşterilerimize kefil olarak işlerini yürütmelerine yardımcı oluyoruz” dedi.
Üretici toptancıdan mal aldığında çeki geri verildiğinde, alıcıya kefil olarak satıcının telefonuna SMS göndererek alınan malın tutarı olan parayı vadesinde ödemeyi garanti ettiklerini belirten Karadere, “Vadesi geldiğinde borcuna kefil olduğumuz müşterimiz bize ödemesini yapmazsa ancak o zaman faiz işlemeye başlıyor” dedi.
Burdur’da düzenlenen 10. Yıl Anadolu Sohbetleri konferansında işadamlarına bilgi veren Nafiz Karadere, banka olarak her zaman müşterilerinin nakit ihtiyaçlarının karşılanmasında mümkün olan kolaylıkları sağladıklarını söyledi.
Karadere, nasıl bir uygulama yaptıklarını şöyle anlattı: “Garanti Ödeme ile KOBİ’ler arası ticarette banka garantisi ile vadeli ödeme ve tahsilat yapılmasına imkan sağlıyoruz. Alıcılar ödemelerini vade tarihinde kolaylıkla gerçekleştirirken, satıcılar da alacaklarının tahsilat tarihinde ödenmesini güvence altına alacaklar.
4 aya varan ileri vadeli ödeme emri verebiliyorlar. Adığınız ürün ya da hizmetin bedelini belirlediği vade gününde satıcıya ödeyebiliyorlar. Düzenli ticaret yapmadığı müşterilerinin yapacakları ödeme için bankada yeterli limiti olduğunu satış anında SMS ile öğreniyor ve satış rahatlıkla gerçekleşiyor.
Garanti Ödeme üzerinden gerçekleşen işlemler banka güvencesinde olduğundan müşterilerimiz avantajlı koşullarla çalışabilir, satıcı ile anlaşarak ödeme vadesini de değiştirebilir.”

Haberin Devamı

‘Çek’ bir kısa mesaj

‘Faizler düşmeye devam edecek’

Nafiz Karadere, Merkez Bankası’nın faiz düşürmesinin önümüzdeki dönemlerde faizin yönünün aşağı olduğunu gösterdiğini belirterek, bankaların rekabet ortamı içinde buna bağlı olarak faiz düşüreceklerini söyledi. Karadere, faiz düşüşünün bireysel kredilere yansımasının çok fazla olmayacağını, bu alanda faiz indirimlerinin yapıldığını söyledi.
Karadere, “MB faiz koridorunu 1.5 puan daralttı. Böylece faizlerin yönünün aşağı olduğunun sinyalini verdi. Bu rekabet ortamında kadame kademe kredi faizlerine de yansır” dedi.

İmza şubede atılıyor

* Alıcı, Garanti Bankası şubesine giderek Garanti Ödeme kredi limitini oluşturuyor. Garanti Ödeme alıcı sözleşmesini imzalıyor.
* Alıcı, şubeye talimat vererek ya da internet şubesini kullanarak ödeme tutarı, vade ve satıcı bilgilerinin girişini yapıyor.
* Satıcı, SMS ile alıcı tarafından girilen ödemeden haberdar ediliyor. İşlemi internet şubesinden ya da şube aracılığıyla onaylıyor.
* Alıcı kullanılabilir limiti dahilinde başka ödeme girişleri de yapabiliyor. Satıcı vade tarihinden önce internet şubesi ya da şubeden talimat vererek alacağını iskonto edebiliyor.