Ekonomi CEO işe el attı, ipad’le iPhone Türkçe klavyeli

CEO işe el attı, ipad’le iPhone Türkçe klavyeli

21.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Apple’ın mobil işletim sistemi güncellendi. iPad ve iPhone klavyesine Türkçe karakterler eklendi. Bu konu Gül’ün Apple ziyaretinde gündeme gelmişti

CEO işe el attı, ipad’le  iPhone Türkçe klavyeli


ABD’li teknoloji devi Apple’ın iOS 6 adlı yeni işletim sistemi dün itibariyle Türkçe olarak kullanıma sunuldu. iPhone ve iPad cephesinde Türkçe dil desteği ve F klavyenin önünü açan yeni işletim sistemi kullanıcılar için birçok yeni nesil özelliği de beraberinde getiriyor.
Özellikle iPhone kullanıcılarını yakından ilgilendiren bu yenilikler arasında panoramik fotoğraf çekimi, üç boyutlu harita, Facebook ve sosyal medya ile çok yakın ilişki, 3G üzerinden görüntülü görüşme (Facetime) ve çağrı geldiğinde ‘sonra hatırlat’ gibi özellikler dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bu sistemi iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, Yeni iPad, iPad 2 ve iPod Touch kullanıcıları cihazlarına yükleyebilecek. Teknoloji uzmanları yeni sistemin cihazda yavaşlamaya yol açacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Gül talep etmişti
Türkiye açısından iOS 6’nın en çarpıcı özelliğiyse hiç şüphesiz Apple’ın iPhone ve iPad’lerinde olmayan Türkçe desteğinin gelmesi oldu. Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Silikon Vadisi’ndeki Apple turu sırasında konunun Tim Cook’a (CEO) aktarılması sonrası, çalışmalar hızlandı ve dört ay sonraki yeni güncelleme sırasında cihazlarda Türkçe hatta F klavye kullanımının önü açıldı. Bunun için kullanıcıların yazılımlarını iOS 6 sistemiyle güncellemesi gerekiyor. Bu yenilikle birlikte Apple’ın mobil cihazlarında artık tam takım klavye üzerinde “Ş, Ç, Ü, Ğ” gibi Türkçe karakterler yer alacak, bu da hızlı metin yazımını kolaylaştıracak.
iPhone ve iPad kullanıcıları iOS 6 işletim sistemini direkt olarak cep telefonlarındaki “Ayarlar, Yazılım Güncelleme” bölümüne gelerek yükleyebilecekleri gibi, bu işlemi bilgisayardan iTunes üzerinden de yapabilecekler. İnternet bağlantı hızına göre işletim sistemi güncellemesi 10 dakika ile 1 saat arasında zaman alıyor.

Haberin Devamı

Öte yandan iPhone’da yeni iOS 6 güncellemesini önceki gece yapan kullanıcılar alarm tarafında bir sorunla karşılaştı. Sabah uyanmak için alarm hazırlayan kullanıcıların saati 23 dakika ileriyi gösteriyordu. Bu da gece saat ayarını düzeltmeyen kullanıcıların alarmının 23 dakika geç çalmasına yol açtı. Apple kısa süre içinde bu durumu düzeltti ve güncelleme sonrası doğru saat ekrana yansıdı.

iPhone kullanıcılarının hayatında ne değişecek?

* Bugüne kadar işletim sistemiyle hazır olarak gelen harita uygulamasında artık Google Maps olmayacak. Bunun yerine Apple, Tomtom ile anlaştı. Tomtom’un Türkiye’deki sistemi üzerinden harita ve konum bilgilerine erişim sağlanacak. Yeni sistemle birlikte Google Maps’te olmayan ‘yol tarif et’ uygulaması da kullanılabilecek. Gerçek zamanlı trafik bilgilerinin alınmasının da önü açılmış durumda. Üç boyutlu görüntü teknoloji de bu sistemin özellikleri arasında yer alıyor.
* iPhone kullanıcıları bir arama geldiğinde direkt olarak yanıtlamak veya kapatmak yerine ‘mesaj ile yanıtla’ ya da ‘daha sonra anımsat’ özelliklerinden birini de kullanabilecek.
* Kamera tarafında panoramik fotoğraf çekim özelliği geldi.
* Çekilen fotoğraflar sadece mesaj veya e-posta olarak değil Facebook veya Twitter’da da tek tuşla paylaşılacak.
* Fotoğrafların direkt olarak bulut sistemine yüklenmesinin önü açıldı.
* Apple’ın Wi-Fi üzerinden görüntülü görüşme yapılmasını sağlayan Facetime (Skype’ın rakibi) artık 3G üzerinden de mümkün olacak.
* e-posta kutusunda VIP bölümü geldi. Seçtiğiniz kişileri ve iletilerini bu özel bölümde saklayabilirsiniz.
* Passbok uygulaması biletleme, kuponlar ve hediye çeklerinin iPhone üzerinden yönetimine imkan sağlıyor.
* Sistemde yüklü olan şarkıların alarm olarak kullanılması mümkün.
* Son bir not... Sesli dijital asistan Siri’nin bu yazılımda da Türkçesi yok. Siri hâlâ Türkçe konuşamıyor.